Curtea Constitutionala a amanat, marti, pentru 11 octombrie, discutarea sesizarilor transmise de instanta suprema, PNL, USR si presedintele Klaus Iohannis in legatura cu proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala, precum si pentru modificarea Legii privind organizarea judiciara, potrivit unor surse din cadrul CCR.
Amintim, in context, ca CCR a amanat pentru luna octombrie si dezbaterile pe obiectiile de neconstitutionalitate asupra legii de modificare a Codului Penal si Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, mai exact pana in data de 16.
Vezi aici mai multe detalii - CCR amana o luna dezbaterea pe Codul Penal. Iata de ce
Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat CCR in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.
Instanta suprema arata ca noile reglementari transforma recursul dintr-o cale extraordinara de atac "intr-o veritabila cale ordinara de atac".
Iata aici mai multe detalii: Inalta Curte sesizeaza CCR dupa amputarea Codului de Procedura Penala
Si PNL si USR au anuntat in 21 iunie ca au sesizat CCR cu privire la proiectul de lege prin care s-a modificat Codul de Procedura Penala. Deputatul PNL Ioan Cupsa spunea ca sesizarea are in vedere peste 50 de articole neconstitutionale, unele dintre ele fiind neclare sau aproape de necitit, iar alte peste 20 de texte din lege "vadesc un paralelism legislativ".
La randul sau, deputatul USR Stelian Ion arata ca decizia CCR pe acest proiect de lege va fi una dintre cele mai asteptate, fiind ocazia prin care sa li se "taie avantul acestor persoane care doresc sa incurajeze infractiunile si doresc sa ii avantajeze pe infractori".
Legea de modificare a Codului de Procedura Penala a fost atacata la Curtea Constitutionala, in 10 iulie, si de catre presedintele Klaus Iohannis. De asemenea, seful statului i-a transmis o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, in care solicita ca termenul de dezbatere a sesizarii sa fie astfel stabilit incat opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata.