CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor - vezi motivarea deciziei

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 12:31

   

CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor - vezi motivarea deciziei
Scopul real al OUG privind migratia alesilor locali, declarate neconstitutionala de CCR, este acela de a-i orienta pe acestia intr-o anumita directie politica si de a permite constituirea, in acest mod, a unei noi majoritati politice, se arata in motivarea deciziei Curtii Constitutionale.

Totodata, judecatorii constitutionali apreciaza ca aceste aspecte nu se pot inscrie intr-o situatie extraordinara."Parlamentul (...) urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale", se arata in decizia Curtii.

CCR prezinta mai multe argumente in baza carora a decis ca legea de aprobare a OUG este neconstitutionala."Curtea constata ca intreaga expunere de motive a ordonantei de urgenta analizate se axeaza asupra existentei unor 'rupturi politice' aparute pe parcursul mandatului autoritatilor locale si necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora (...)

Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui intr-o situatie extraordinara care sa necesite adoptarea unei ordonante de urgenta. Constituirea sau ruperea aliantelor politice intra in exercitiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica in sine masuri care, in mod direct si brutal, schimba configuratia politica a autoritatilor administratiei publice locale si altereaza vointa corpului electoral", se arata in motivarea CCR.

Mona Pivniceru a exprimat o opinie concurenta, iar Valer Dorneanu si Tudorel Toader o opinie separata.

La mijlocul lunii decembrie, CCR a decis ca legea de aprobare a ordonantei este neconstitutionala, urmand ca Parlamentul sa tina cont de motivarea deciziei si sa faca modificarile necesare in termen de 45 de zile.

CCR a respins legea migratiei primarilor: E neconstitutionala

In ciuda faptului ca i s-a cerut in repetate randuri sa conteste legea la Curtea Constitutionala, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a refuzat sa faca acest lucru.

CCR a declarat neconstitutionala legea migratiei primarilor: Se cere revocarea lui Ciorbea
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
trolheim
rank 1
Afara cu traseistii de pe centura politicii mioritice
Ce este asta "suspendare temporara" a legii? Alta inovatie originala a hotilor si escrocilor din politica romaneasca? Atunci ia sa se suspende intreaga legislatie pentru 24 de ore sa apuce populatia sa ii colbaiasca cu parii, furcile si topoarele pe acesti politicieni nenorociti! "The Purge" ziua purificarii
Lazar
rank 5
In acest moment,Ciorbea ar trebui sa zboare din functie !
Acam sa vad daca Iohannis si Ponta,pun de un pact prin care sa numeasca un adevarat Avocat al Poporului si nu un grajdan.
Ghilotina
rank 5
oare cum de mai sta Ciorbea in functia de Avocat al
poporului !??
Ma nene , astia nu au pic de jena !

USL a insemnat un dezastru pentru Romania .
Si totul numai ca sa mai puna niste securisti osanza pe ei ....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor