CCR cere prag pentru abuzul in serviciu, desi asa ceva nu a existat niciodata in Codul Penal romanesc si nici in alte tari

Joi, 22 Iunie 2017, ora 17:47
6368 citiri
CCR cere prag pentru abuzul in serviciu, desi asa ceva nu a existat niciodata in Codul Penal romanesc si nici in alte tari

Abuzul in serviciu este incriminat in mai multe tari europene, dar nicaieri nu exista un prag de la care el devine infractiune, asa cum a decis Curtea Constitutionala, la sesizarea fostei sotii a lui Liviu Dragnea.

Mai mult, Codul Penal romanesc nu a prevazut niciodata un prag de la care abuzul in serviciu devine infractiune, asa ca nu este clar de unde s-au inspirat cei care au cerut acest lucru si de ce a incuviintat Curtea Constitutionala, scrie Euractiv.ro.

Conform sursei citate, abuzul in serviciu mai este incriminat, dar fara prag valoric, si in alte tari europene, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Slovacia si Slovenia.

Si in Franta se pedepseste abuzul in serviciu, atat cu inchisoarea, cat si cu amenda consistenta, de zeci de mii de euro.

De asemenea, in Belgia autorul unei asemenea fapte risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 luni si 5 ani de inchisoare, dar si amenda intre 100 de euro si 75.000 de euro.

Codul Penal romanesc se inspira din dreptul francez si niciodata, incepand din 1865 si pana acum, nu a avut prevazut un prag valoric de la care abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune.

Amintim ca CCR a respins, pe 6 iunie, exceptia privind articolul 297 alineatul l din Codul Penal, referitor la "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos (...) " si a considerat ca nu este de competenta Curtii sa reglementeze pragul valoric al prejudiciului in cazul abuzului in serviciu, dar a cerut acest lucru legiuitorului - Parlament sau Guvern.

Motivarea deciziei CCR a fost publicata miercuri si a suscitat numeroase comentarii.

Vezi aici integral motivarea CCR in cazul pragului pe abuzul in serviciu

Decizia reprezinta solutia data la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, judecata pentru abuz in serviciu.

Magistratii CCR au considerat ca dispozitiile penale in vigoare cu privire la infractiunea de abuz in serviciu "sunt formulate in sens larg si in termeni vagi".

Ministrul Justitiei a anuntat, joi, ca va demara consultari publice cu toti cei implicati sau direct interesati de acest subiect, urmand ca la finalul consultarilor sa se stabileasca pragul valoric cerut prin decizia CCR in cazul abuzului in serviciu.

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...