CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:46
18362 citiri
CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in unanimitate, ca modificarile aduse la Codul Penal in "martea neagra", de Camera Deputatilor, sunt neconstitutionale.

In aceste conditii, dupa publicarea motivarii deciziei de astazi a CCR, proiectul de lege se va intoarce la Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia.

Laura Stefan, expert anti-coruptie la Expert Forum (EFOR), a declarat la postul Digi24 ca decizia CCR era de asteptat, pentru ca nu se poate sa avem categorii diferite de cetateni, unii care raspund penal si altii care nu raspund pentru faptele lor.

"Era o decizie previzibila, ma bucura ca in ultima vreme deciziile CCR se iau in unanimitate. Asta arata ca judecatorii, indiferent cine i-a propus, inteleg importanta functiei lor si apara Romania", a subliniat aceasta.

O reactie similara a avut si prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, care a acuzat parlamentarii ca prin modificarile aduse Codului Penal si-au creat "avantaje enorme" pentru ei.

"Cum de au indraznit sa isi faca un Cod Penal al lor?", s-a aratat acesta indignat, intr-o declaratie la Digi24.

Prof.Iancu a precizat ca Parlamentul este obligat intr-un termen de 45 sau 60 de zile sa modifice textele considerate de CCR neconstitutionale, timp in care acestea se suspenda in aplicare. Daca Parlamentul nu se incadreaza in acest termen, atunci se iese din sistemul legislativ, a mai spus acesta.

Totodata, daca Parlamentul nu respecta la litera decizia CCR, atunci legea va putea fi din nou atacata la CCR.

La randul sau, presedintele PDL Vasile Blaga a catalogat decizia de astazi a CCR ca pe "o victorie a democratiei si a statului de drept, atacate sistematic de Victor Ponta si Crin Antonescu".

In opinia sa, parlamentarii USL vor fi obligati sa renunte la modificarea ambelor articole controversate, 147 si 253, "pentru ca alta solutie nu exista".

"Ma bucur ca decizia a fost luata cu 9-0", a subliniat liderul PDL unanimitatea cu care s-a luat decizia de catre judecatorii constitutionali.

Ce a decis Curtea Constitutionala

Conform comunicatului remis presei, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, a decis, cu unanimitate de voturi, urmatoarele:

1. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii art.I pct.5 si art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, care inlatura din categoria functionarilor publici si a functionarilor pe Presedintele Romaniei, pe deputati si senatori, precum si pe persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantate de la bugetul de stat.

Aceste dispozitii incalca art.1 alin. (1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin. (1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin. (1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale.

2. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii articolului unic din Legea pentru modificarea art.2531 din Codul penal, care inlatura functionarii publici din sfera subiectilor activi a infractiunii de conflict de interese si care excepteaza din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea si semnarea actelor administrative, precum si cele care privesc creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara si profesionala.

Aceste dispozitii incalca art.1 alin. (1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin. (1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin. (1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale.

3. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii art.I pct.2 si art.II pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, privind modificarea art.741 din actualul Cod penal, respectiv a art.3091 din noul Cod penal, dispozitii care reglementeaza o cauza de reducere si de inlocuire a pedepselor pentru anumite infractiuni, denumite generic "infractiuni prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani".

Aceste dispozitii sunt neconstitutionale raportat la art.1 alin. (3) si (5) din Constitutie referitoare la statul de drept, obligatia respectarii Constitutiei si a legilor in ceea ce priveste claritatea si previzibilitatea normelor, art.21 privind accesul liber la justitie si art.147 alin. (1) si (4) din Constitutie privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru, se mai arata in comunicatul CCR.

Martea neagra din Parlament a starnit reactiile cancelariilor occidentale

Judecatorii au luat astazi in dezbatere trei sesizari depuse la finalul lunii decembrie, doua de grupurile parlamentare ale opozitiei si una din partea a 98 de magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Modificarile controversate au fost aduse la Codul Penal de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013. Modificarile Codului Penal au atras numeroase critici si au dus la dezbateri aprinse pe scena publica. Acest lucru a facut ca ziua de 10 decembrie sa fie cunoscuta drept "Martea neagra".

Mai mult, aceste modificari au atras si critici externe, inclusiv de la reprezentanti ai ambasadelor straine la Bucuresti si oficiali UE.

Pe 12 decembrie, ICCJ a sesizat CCR, spunand ca modificarile pot fi considerate incompatibile cu functionarea statului de drept.

"S-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal si art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infractiunii de conflict de interese prevazuta in art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputand fi cercetate si pedepsite pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu sau de coruptie, fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept", se arata in document.

PDL a facut doua sesizari asemanatoare. Una face referire la definirea functionarului public, iar cealalta la conflictul de interese.

Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Pe de alta parte, modul in care au fost facute modificarile au scandalizat opinia publica. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. Mai mult, Comisia juridica a intocmit raportul cu o seara inainte, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii, sedinta la care nu se stie nici pana la ora actuala cati dintre membri au participat si care au fost ei.

Modificarile au fost contestate in repetate randuri si de presedintele Traian Basescu, care a spus ca acestea sunt "dramatice" si "darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie", precum DNA sau ANI.

Inclusiv conducerile acestor doua institutii au reactionat public, criticand modificarile facute de parlamentari, in mare graba si fara transparenta prevazuta de lege.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#modificari codul penal neconstitutionale , #decizii