Ziare.com

CCR decide asupra "valabilitatii" referendumului - termenul "validare" nu exista in lege (Video)

Miercuri, 01 August 2012, ora 13:44

   

CCR decide asupra "valabilitatii" referendumului - termenul "validare" nu exista in lege (Video)
Potrivit legii CCR, dupa ce primeste rezultatele finale de la BEC asupra referendumului, plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra "valabilitatii" referendumului.

Articolul 47 din lege mai spune de asemenea ca Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Asadar, nu se mentioneaza ca CCR decide daca referendumul este "validat" sau nu.

Spre comparatie, termenul de "validare" este folosit in privinta alegerilor prezidentiale. Astfel, in aceeasi lege a Curtii, la articolul 37, se arata ca "rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala".

Analizand aceste distinctii facute de lege si faptul ca normele spun explicit ca CCR valideaza un rezultat doar in cazul alegerilor prezidentiale, se poate specula ca CCR va spune ca nu are competenta de a decide "validarea sau invalidarea referendumului", ci doar sa constate intrunirea sau neintrunirea conditiilor legale.

Pe de alta parte, in lumina faptului ca a fost sesizata cu o serie de aspecte tehnice si politice (boicot, populatie cu drept de vot mai mica de 18 milioane) CCR poate pasa rezolvarea problemei catre Parlament de vreme ce a admis drept constitutionala formula "Parlamentul decide calea de urmat".

La referendumul din 2007, intrucat rezultatele nu au fost contestate decat de PRM, invocandu-se exclusiv chestiuni de corectitudine a votului, iar existenta pragului de prezenta nu era prevazuta in lege, CCR a avut o decizie simpla de luat si a consemnat in Hotararea privind referendumul si urmatoarele aspecte: "La data publicarii hotararii Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, inceteaza interimatul domnului Nicolae Vacaroiu in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

Domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei pe data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Ramane de vazut daca si de aceasta data se vor face asemenea mentiuni in Hotarare (incetarea interimatului si intoarcerea lui Basescu, n.r.) sau Curtea va indica Parlamentul drept cel care trebuie sa stabileasca "procedura de urmat", dupa o eventuala constatare a faptului ca referendumul nu este valabil din cauza ca nu s-a intrunit cvorumul de prezenta.

Mai trebuie mentionat ca, in conformitate cu legea 47, de functionare a CCR, inainte de a fi publicata in Monitorul Oficial, Hotararea Curtii Constitutionale "se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna".

Sursa: rNews

Articol citit de 5152 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BOICÓT s.n.

BOICÓT s.n. "Refuz organizat al oricăror legături economice sau politice cu o țară, cu o intreprindere, cu o persoană etc. ca ripostă la o anumită acțiune a lor și in scopul de a le izola, cauzandu-le astfel prejudicii"-asa spune DEX.,in niciun caz nu este o masura legala.Intotdeauna votul a avut 3 componente,din primele civilizatii democrate si pana astazi.Vot-da(pentru),Vot-nu(impotriva),Vot-abtinere(nici pentru,nici impotriva).Toate 3 componentele,presupun PREZENTA LA VOT.
Restul e vrajeala.

 

Foarte interesant

Ramane la hotararea parlamentului. Daca se constata ca alegerea a fost valabila cu 5 milioane demiterea este evident valabila cu 7,4 milioane de voturi. Raportul de 7,5/1 in favoarea demiterii definitive a suspendatului este la fel de graitoare.

 

logica ilogica..

demiterea nu este opusul alegerii pentru ca demiterea este prevazuta doar in cazul incalcarii grave a constitutiei (care n-a fost incalcata, dar ce mai conteaza detalii legale cand vrem sa punem justitia cu bootul pe labe), in timp ce alegerile se tin o dat ala x ani, dupa ce mandatul fostului presedinte a expirat.

Cand vor fi alegeri si Antonescu va castiga cu 7.4 mil voturi, atunci va fi alta poveste. Momentan, stim cu totii, ipoCrinul a pierdut la ultimele alegeri prezidentiale.

CCR, cel mai probabil, va da o decizie in dunga

Nu conteaza cine hotaraste in final, important este sa se ia decizia corecta, adica DEMITEREA!

................ O POTI FACE SI IN DUNGA,.................

...FATA BATRINA!... Dar sa trecem la problema fraudolatului: Deci acum bagi VIBRATORUL ACOLO, faci ce faci, poate si in dunga, si sorry nici de data asta Orgasm, marca usl! Platile au incetat, felix nu plateste pentru esecuri! Aici sint perfect de acord cu felix!Fatuca, ascunde-te! Tu prostuta ''neterminata'' gresit crezi ca nu vei fi depistata! IP-ul tau este inregistrat! SIGUR, computerul tau este detectat! Ramine doar sa fie stabilit al cui este, si cine la un moment dat l-a folosit! Speranta ta si al lui felix se va spulbera extrem de curind! Nici secera si ciocanu' nu te vor pazi de ceea ce meriti! ...wait and see!...PASLI NA TURBINA!...FATA BATRINA!
viorel ratiu cincinnati oh usa

Articol scris de Ioan Ghise.

.

 

citim doar ce ne convine?

Art.46. - (1) Curtea Constitutională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea si desfăsurarea referendumului si confirmă rezultatele acestuia.

 

Exact!

Este obligata sa ia in calcul boicotul, ca incalcare a legii, si scaderea populatiei, ca realitate evidenta. Dar pentru ca este numita politic si, mai mult ca sigur, santajabila, va da o decizie neclara, ramanand sa stabileasca parlamentul. Oricum, tot la DEMITERE se ajunge.

Hello

Iti dau un cont de e-mail la care sa-mi scrii si sa-mi spui si mie de ce ai atat de multa incredere in ponta & Co. ? Civilizat, cu argumente si am sa incerc si eu sa-ti raspund de ce eu nu cred in nimeni din clasa politica de la noi.

care lege? care realitate evidenta?

te referi la hotararea de guvern pe baza careia s-a facut recensamantul? ala boicotat de USL? Ponta a declarat ca el nu a fost recenzat.. dar acum a votat. Deci cum il numaram? Daca doar cei recenzati au dreptul sa voteze, atunci toti cei care au ascultat indemnul USL si nu au deschis usa recenzorilor anul trecut.. se scad din nr de voturi?... sa verifice AEP cu softul ala toate CNP-urile de la alegeri si sa le scada pe alea care nu apar la recensamant? :)))

exista in legea referendumului

Referendumul este valid sau valabil doar la indeplinirea prezentei de 50%+1 din cei prezenti pe listele electoral.

Asa ca nu mai aruncati articole pentru manipulare.

 

Articol manipulator!

Care incearca sa informeze populatia in jocul de poker cu chinta la doua capete!
Avocatii PNL, asa spune Dl.piramidon, incearca in continuare sa eludeze legile in vigoare!
STOP!

 

Se pare ca "demiterea" este in vizorul Parlamentului daca nu al CCR!

Acest coment este pentru "Elina"...

Elina, cred si eu, din cite am citit aici pe acest for public, se pare ca "demiterea" lui Base este in vizorul Parlamentului, daca nu in al Curtii Constitutionale. Este rezonabil si logic, avind in vedere vocea de necontestat al celor 8 milioane si ceva de Romani care s-au pronuntat ferm pentru o noua era in politica romaneasca! Si cred ca tinerii, al lor este viitorul...
si oare de ce ei sa fie mereu hartuiti de fostii nomenclaturisti care au servit statul totalitar al odiosului dictator Ceausescu, si au contribuit la construirea "bordurei comuniste" si darimarea bisericilor crestine??? Unde au fost acesti odiosi nomenclaturisti cind colegii lor de partid darimau bisericile crestinilor??? Si acum mai au tupeul sa se predinda "democrati" si inca sa mai fie si "bona fide" representanti si lideri ai romanilor care au suferit in timp ce acesti nomenclaturisti duceau o viata de lux si huzur fata de concetatenii tarii lor??? Afara cu ei!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor