CCR decide miercuri soarta alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 08:32
1443 citiri
CCR decide miercuri soarta alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin

Judecatorii Curtii Constitutionale dezbat, miercuri, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind organizarea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin, sedinta urmand sa inceapa la ora 10:00.

Dezbaterea are loc cu doar doua zile inainte de startul oficial al campaniei electorale si, in eventualitatea admiterii exceptiei, ar putea schimba jocurile politice.

In cazul in care Curtea decide ca articolul din lege care stabileste desfasurarea alegerilor intr-un singur tur de scrutin contravine Legii fundamentale, Parlamentul ar trebui sa modifice legea. O alta varianta ar fi interventia Guvernului printr-o ordonanta de urgenta, care sa puna in acord legea cu decizia judecatorilor.

Un tur sau doua? Ultimul cuvant al CCR

Desi PNL a facut demersuri in instanta pentru a contesta legea la CCR, dosarul a ajuns pe masa judecatorilor constitutionalisti datorita unui jurnalist.

Alegerile intr-un singur tur inca mai pot fi evitate - legea ajunge la CCR, dupa contestatia unui jurnalist

Pe 16 aprilie, Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza jurnalistului Liviu Avram si a decis transmiterea catre Curtea Constitutionala a sesizarii sale privind exceptia articolelor din lege privind numarul necesar de semnaturi pentru un candidat independent si organizarea alegerilor locale intr-un singur tur.

Decizia Tribunalului Bucuresti vine in cadrul unui proces deschis de jurnalist, care si-a depus candidatura la Primaria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica exceptia de neconstitutionalitate asupra legii.

Liviu Avram si-a depus candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, depunand o lista cu doar trei semnaturi de sustinere, demers care i-a permis sa aduca in atentia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015 - n.red.), referitor la numarul de semnaturi necesare depunerii candidaturilor, cerand in aceeasi sesizare si extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

"Am gasit temei de neconstitutionalitate si in articolul care impune un anume numar de semnaturi pentru candidatii independenti.

Pentru municipiul Bucuresti mi-a rezultat ca se cer 18.000 de semnaturi si am folosit ca precedent decizia CCR din februarie 2015 care a spus ca 25.000 de mii de semnaturi pentru infiintarea unui partid este o cerinta excesiva.

Parlamentul a luat act de acea decizie si a spus ca se pot infiinta partide doar cu trei semnaturi de sustinere. Luand ca model ceea ce a decis Parlamentul, am depus o candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, doar cu trei semnaturi, ca fiind singurul reper legal de care m-am putut agata ca sa demonstrez ca si 18.000 este mult, ca si 25.000, presupunand un efort logistic similar", a explicat Avram.

Liviu Avram a mai spus ca a cerut extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur, afirmand ca cei care candideaza independent trebuie sa indeplineasca conditii exigente de reprezentativitate, in timp ce pentru cei alesi legea coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate.

"Am cerut in aceeasi procedura extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur pe considerentul ca noua, candidatilor, ni se cer conditii foarte exigente de reprezentativitate cand ne depunem candidaturile, dar in aceeasi lege se coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate pentru cel care va fi efectiv primar. Demonstrez cumva in cadrul exceptiei ca alegerea primarilor intr-un singur tur nu genereaza primari reprezentativi asa cum cerere Constitutia", a mai explicat jurnalistul Liviu Avram.

Jurnalistul a reusit sa obtina judecarea legii la CCR, in conditiile in care, cu doar o zi inainte, Curtea de Apel Bucuresti a respins o alta plangere formulata de PNL pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin.

Citeste si:
Emil Boc: Aşteptăm finalizarea congreselor PNL şi USR PLUS. Până atunci, probabil că puţine lucruri se vor întâmpla
Emil Boc: Aşteptăm finalizarea congreselor PNL şi USR PLUS. Până atunci, probabil că puţine lucruri se vor întâmpla
Emil Boc, unul dintre susţinătorii lui Florin Cîţu la congresul PNL, consideră că importantă este „credibilitatea mesajelor”. Boc afirmă că îşi doreşte ca USR PLUS să revină...
UPDATE Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze"
UPDATE Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să demisioneze"
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Congresul PNL organizat sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia liberalii își vor desemna președintele pentru următorii...
Sursa: MEDIAFAX