CCR, despre primarii traseisti: Pierderea mandatului, o consecinta fireasca si logica

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 22:05
10272 citiri
CCR, despre primarii traseisti: Pierderea mandatului, o consecinta fireasca si logica
Foto: TVR

Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei subliniaza ca alesii locali care au trecut la un alt partid in aceasta toamna, folosindu-se de ordondanta de urgenta, ar trebui sa-si piarda mandatul, ca o "consecinta fireasca si logica"

Dupa decizia Curtii in aceasta speta, doi fosti consilieri locali din Costinesti au cerut judecatorilor CCR sa verifice daca pierderea mandatului de catre cei care au trecut la alte partide este constitutionala, informeaza Digi 24.

CCR a respins ordonanta traseistilor Dragnea ii linisteste pe primari: Nu au ce sa pateasca

" (...) Listele de candidati pentru alegerea consiliilor locale si a consiliilor judetene sunt intocmite de catre partidele politice, pe baza unei afinitati de ordin politic si doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care ii sustine.

In aceste conditii, solutia legislativa criticata apare ca o apare ca o consecinta fireasca si logica a pierderii calitatii de membru al partidului/organizatiei minoritatilor nationale, spre deosebire de situatia candidatului independent, a carui alegere a depins in mod exclusiv de promovarea propriului program politic.

(...) Electoratul acorda votul sau unei persoane, ca sa indeplineasca o functie la nivelul administratiei locale, luand in considerare programul politic al partidului din randurile caruia face parte la momentul alegerii si pe care aceasta persoana urmeaza sa il promoveze pe perioada mandatului sau de consilier local sau judetean", explica magistratii CCR.

Acestia mai arata ca "a accepta ca un consilier, care in timpul exercitarii mandatului paraseste partidul pe a carui lista a candidat si a fost ales, sa isi pastreze mai departe statutul de ales local ar insemna sa se modifice configuratia politica a consiliului prin vointa reprezentantilor alesi, configuratie stabilita tocmai ca urmare a votului exprimat de cetateni".

CCR a respins ordonanta traseistilor: Partidele pot da in judecata primarii migratori

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, pe 17 decembrie, drept neconstitutionala, ordonanta de urgenta care a permis alesilor locali, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.

Decizia magistratilor CCR nu va avea insa niciun efect pentru edilii care au ales sa beneficieze de ordonanta, insa interzice ca o masura legislativa ca aceasta sa mai fie luata pe viitor si le permite partidelor ai caror primari au profitat de actul normativ sa ii dea in judecata pe care care au plecat.

CCR a respins legea migratiei primarilor: E neconstitutionala

Cei care au sesizat CCR dupa ce ordonanta a fost adoptata in Parlament au fost liberalii. La inceputul lunii septembrie, PNL a intentat doua actiuni, una la Curtea de Apel Bucuresti si alta la Curtea de Apel Alba Iulia in care a cerut incetarea mandatului primarilor care au optat pentru inscrierea intr-un alt partid in baza OUG 55/2014.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#CCR decizie primari traseisti, #primari traseisti pierdere mandate , #decizii
  1. Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
  2. Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
  3. Iohannis: slăbiciuni și merite în 10 ani de politică externă
  4. Reacția liderului AUR după ce PNL a declarat că ”Planul Simion este o minciună şi o iluzie”. Mesajul de la Pata Rât
  5. Ciucă vrea modificarea legilor Apărării înainte de alegeri. Ce l-a determinat pe liderul PNL să ceară acest lucru
  6. Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
  7. Purtătorul de cuvânt al PNL: „George Simion și AUR nu vor da nici apartamente, nici credite ieftine. O schemă frauduloasă”
  8. Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
  9. Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
  10. România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali