Ziare.com

CCR dezbate Legea finantarii partidelor, dupa ce PSD a eliminat confiscarile banilor primiti ilegal

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 07:50

   

CCR dezbate Legea finantarii partidelor, dupa ce PSD a eliminat confiscarile banilor primiti ilegal
Curtea Constitutionala (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea unui grup de 50 de deputati PNL, USR si PMP la modificarea Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

In 5 octombrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare.

Deputatii au aprobat raportul Comisiei Juridice care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contributiilor care nu s-au facut cu respectarea legii la campania electorala.

Practic, o serie de infractiuni la finantarea partidelor politice se vor pedepsi cu amenzi, nu si cu confiscarea sumelor respective, cum este in legea actuala.

Potrivit proiectului care a trecut de Parlament, se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000 la 25.000 de lei primirea intr-un an fiscal de catre partidul politic din partea unui membru a unor cotizatii a caror valoare insumata depaseste limita de 48 de salarii de baza minime brute pe tara.

Cu amenda va fi sanctionata si primirea unor donatii anuale care depasesc pragurile legale (200 de salarii pentru persoanele fizice si 500 pentru persoanele juridice), precum si primirea de sume de la firme care au datorii la bugetul de stat.

Vor fi sanctionate cu amenzi intre 15.000 si 50.000 de lei:
- finantarea de catre partidul politic sau alianta politica a activitatii curente din alte surse de venit decat cele permise de legea finantarii;
- finantarea de catre partidul politic sau alianta politica a activitatii curente din imprumuturi primite cu incalcarea conditiilor legale;
- folosirea de catre partidul politic a veniturilor provenite din subventii de la bugetul de stat pentru alte destinatii decat cele legale.

Prin acelasi act normativ s-a stabilit si un prag minim pentru sumele alocate partidelor politice. Astfel, suma alocata anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel putin 0,01% si cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut.

Partidele politice au obligatia de a publica in Monitorul Oficial, pana la 30 aprilie a anului urmator, cuantumul total al veniturilor din cotizatii, ale intregului partid, obtinute in anul fiscal precedent, precum si lista membrilor de partid care au platit in anul fiscal precedent cotizatii a caror valoare insumata depaseste 10 salarii minime brute pe tara.

Modificarile prevad si depunerea unui raport sintetic, in locul unuia detaliat, anual, pana la 30 aprilie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CCR legea finantarii partidelor
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 699 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ca uitam...

mare patriot si mare HOT partidul asta psd, cu legeaprin care nu se mai doreste confiscarea banilor primiti fara acte...

 

deci asta-i "oportunitatea":))))))

stiti cu totii cum se bat guvernantii cu pumnii in piept ca oportunitatea unei legi este doar atributul ministrului!
poate sa fie legea proasta, poate sa vinda tara, poate sa tradeze tara...nimic nu-l atinge pe ministrul si guvernul respectiv, pt ca el are dreptul sa hotarasca "oportunitatea".
ete cum a hotarat psd ca banii nejustificati cu acte, primiti de partide ,sa nu mai fie confiscati.
adica pot fi bani furati, bani negri, bani de la rusi, de la mafioti, de la unguri pt "autoderminare" teritoriala in transilvania, nu conteaza!!!!
bani sa fie pt hotii neamului, pt ciorditorii guvernamentali de partid si de stat!
mare patriot partidul asta psd!!!

 

Dati-mi un singur exemplu de lege sustinuta de psd in care nu

apare macar un articol ce permite hotia !

Ilegal.

Ilegalul (deci prin lege)nu poate fi facut legal prin alta lege(?).
O persoana primeste ilegal niste bani (spaga).Asta e infractiune si legea se aplica.Partidele sunt deasupra legii?.Cu asemenea conceptii eu cred ca sunt INAFARA legii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor