CCR a amanat, marti, dezbaterea sesizarii formulate de presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi.
Pronuntarea Curtii asupra obiectiei de neconstitutionalitate depuse de Iohannis privind modificarea Legii Curtii de Conturi a fost amanata in mai multe randuri.
Pe 30 iulie, seful statului a formulat o sesizare la CCR asupra modificarilor facute si adoptate de Parlament asupra Legii Curtii de Conturi, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate, legea a fost adoptata cu depasirea termenului constitutional de 60 de zile stabilit pentru prima Camera sesizata.
"In opinia noastra, principiul bicameralismului a fost incalcat si prin raportare la o alta perspectiva. Astfel, principiul bicameralismului a fost incalcat prin adoptarea legii de catre Camera decizionala intr-o forma substantial diferita fata de forma Camerei de reflectie, cu ignorarea criteriilor esentiale consacrate prin jurisprudenta constitutionala (...) Senatul - in calitate de Camera decizionala - a adoptat un numar de 77 de amendamente, de natura sa transforme in mod radical, prin aportul lor cantitativ si calitativ, filosofia ce a stat la baza initierii demersului legislativ si a exclus, astfel, prima Camera - cea de reflectie - de la procesul de legiferare", se arata in sesizarea facuta de presedintele Iohannis la CCR.
Seful statului a apreciat ca fiind neconstitutionala si introducerea in Legea Curtii de Conturi a unui nou alineat care prevede ca institutia va desfasura "activitati de indrumare si consiliere metodologica menite sa asigure respectarea legii si a procedurilor privind formarea, administrarea si utilizarea fondurilor publice".
De asemenea, este criticata si introducerea obligatiei pentru unitatile de parchet din cadrul Ministerului Public sa comunice Curtii de Conturi "stadiul de solutionare al cauzelor penale care vizeaza entitatile auditate".
In ceea ce priveste "suspendarea obligatiei conducerii acestei entitati de a implementa masurile recomandate pentru recuperarea prejudiciului pana la data pronuntarii unei hotarari definitive si irevocabile de catre instanta de judecata competenta", seful statului a apreciat ca noua solutie va avea ca efect "o ingreunare a recuperarii prejudiciilor si perpetuarea unor situatii generatoare de prejudicii institutiei".
Seful statului critica si prevederea potrivit careia "in situatiile in care, in rapoartele de audit se constata existenta unor fapte pentru care exista indicii temeinice ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale, consilierul de conturi raportor propune plenului, odata cu aprobarea raportului de audit, aprobarea sesizarii organelor de urmarire penala. Sesizarea organelor in drept se efectueaza de Presedintele Curtii de Conturi".
Klaus Iohannis mai reclama si eliminarea din lege a suspendarii de drept a membrilor Curtii de Conturi si a auditorilor publici externi din functiile detinute "de la data trimiterii in judecata penala".
La cati ani se schimba acesti indivizi care raspund la ordinele lui Dragnea? Vezi tot