CCR dezbate pe 19 decembrie sesizarea lui Dancila pe remanierea refuzata de Iohannis

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 17:10
1893 citiri
CCR dezbate pe 19 decembrie sesizarea lui Dancila pe remanierea refuzata de Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va dezbate, pe 19 decembrie, sesizarea conflictului juridic intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis de catre premierul Viorica Dancila, au declarat surse din institutie.

In sedinta din 19 decembrie partile implicate in conflict vor sustine punctele de vedere. De asemenea, Curtea Constitutionala a stabilit, vineri, ca, pana pe 13 decembrie, partile trebuie sa transmita opiniile, in urma sesizarii unul conflict juridic intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis de catre premierul Viorica Dancila, potrivit surselor.

Premierul Viorica Dancila a declarat, vineri, in debutul sedintei de guvern, ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a solutiona "blocajul" pe care l-a creat presedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii.

Analiza prelungita a presedintelui cu privire la nominalizarea ministrilor la Dezvoltare si Transporturi nu are temei legal si este o opunere fatisa, precizeaza premierul in textul in sesizarii Amanarea este numita "un refuz arbitar", conform sursei citate.

"Presedintele Romaniei inca 'analizeaza' numirea celor doi ministri propusi de prim - ministru pe posturile vizate initial de remaniere cu consecinta revocarii si ulterior de demisie, cu consecinta vacantei postului de ministru.

Consideram ca aceasta 'analiza' prelungita nu are temei constitutional, fiind de fapt o opunere fatisa la cele statuate de Curtea Constitutionala in interpretarea art.85 din Constitutie, si constituie, de fapt, un refuz arbitrar/discretionat al Presedintelui Romaniei de exercitare a unei competente constitutionale, adica exact ceea ce Curtea Constitutionala a calificat ca fiind un 'veto' prohibit de dispozitiile constitutionale.

Acest refuz determina un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei si Guvern/prim ministru, de natura sa determine dificultati si chiar blocaje la nivelul functionarii Guvernului, astfel cum vom demonstra in cele ce urmeaza", se arata in sesizarea premierului catre Curtea Constitutionala.

In schimb, presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, legat de sesizarea Guvernului la CCR privind posibilul conflict pe numirile de la Dezvoltare si Transporturi, ca CCR nu are cum sa rezolve problema, ea fiind una politica. Iohannis a mai acuzat ca tara nu are premier. Seful statului a mai spus ca Viorica Dancila l-a sunat abia cu o zi in urma.

De asemenea, Iohannis a spus ca va astepta luarea unei decizii de catre Curtea Constitutionala, cu privire la posibilul conflict institutional Presedintie-Guvern privind numirile de la Transporturi si Dezvoltare si abia apoi va anunta rezultatul analizei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#conflict presedintie guvern remaniere CCR, #Dancila CCR Iohannis remaniere , #decizii
Comentarii