CCR: Dezincriminarea conflictului de interese la parlamentarii care si-au angajat rude, neconstitutionala

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 17:05

   

CCR: Dezincriminarea conflictului de interese la parlamentarii care si-au angajat rude, neconstitutionala
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca este neconstitutionala dezincriminarea conflictului de interese pentru deputatii si senatorii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, potrivit judecatorului Daniel Morar.

Legea a fost declarata neconstitutionala in integralitate, astfel incat Parlamentul nu o poate modifica pentru a rezolva criticile Curtii, ci trebuie sa o respinga cu totul.

Prin decizia CCR, parlamentarii care si-au angajat rude la cabinet vor putea fi cercetati si sanctionati indiferent de momentul in care au intrat in conflict de interese: inainte de 2013, cand interdictia era legiferata in Codul penal, sau dupa 2013, cand interdictia a fost introdusa expres in Statutul senatorilor si deputatilor.

Un grup de 99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minoritatilor si un liberal a contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rude la cabinetele parlamentare inainte de 2013, initiat chiar de PSD si UDMR, pe motiv ca se suprapune atributiilor ICCJ si reprezinta o "amnistie".Proiectul a fost initiat de catre Daniel Florea si Florin Iordache (PSD) si de Marton Arpad (UDMR). Sesizarea a fost semnata de 99 de deputati, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv initiatorul Marton Arpad), 9 ai minoritatilor si un liberal.

Potrivit initiatorilor, sesizarea a fost facuta pentru ca parlamentarii sa se asigure ca interpretarea lor cu privire la angajarea rudelor la cabinete este corecta.

Legea a fost depusa de PSD pentru a-i exonera pe deputatii si senatorii care si-au angajat rude la birourile parlamentare pe motiv ca in Statut aceasta interdictie a fost introdusa abia in 2013, desi parlamentarii erau condamnati pentru aceste fapte prin Codul penal, prin prevederi care au existat si inainte de 2013 si care sunt in vigoare si in prezent privind conflictul de interese.

Aproximativ 50 de actuali si fosti parlamentari si-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre acestia inainte de 2013, printre ei aflandu-se si cei 5 deputati care au solicitat interpretarea legii in favoarea lor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3850 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
newoevil
rank 2
...
...ar trebui urmatorii hoti, initiatorii proiectului, Daniel Florea si Florin Iordache (PSD) si Marton Arpad (UDMR) sa-si dea demisia de onoare :)))))
...serios sobolanilor, chiar ati crezut ca o sa va iasa orice manareala?
cop4you
rank 5
Unde-i lege nu-i tocmeala, noroc ca avem CCR!
Prin decizia CCR, parlamentarii care si-au angajat rude la cabinet vor putea fi cercetati si sanctionati indiferent de momentul in care au intrat in conflict de interese: INAINTE sau DUPA 2013.
Cronos
rank 3
Ramane de vazut care institutie de stat va absorbi
neamurile parlamentarilor.

Mai are si justia din Ro din cand in cand sclipiri :)
MosGerila
rank 5
Cronos, exista o institutie a statului care ii poate absorbi.
Se numeste Administratia Penitenciarelor din Romania.
Cu recomandarea judecatorilor, ii pot caza in diverse locatii pitoresti, atatia ani cat va trebui.

Va creste si munarul lucrarilor stiintifice scrise la racoare. Ca sa nu mai vorbim de rolul pozitiv pe care acesti familisti il pot avea la executia rutelor si autorutelor tarii. Va dati seama cata piatra pot sparge atatea sute de angajati pe langa parlamentari? Astia fac singuri autostrada Iasi-Budapesta, via Teleorman si imprejurimi...
Cronos
rank 3
Mosule.... asa cum stiu eu Romania, tare ma
gandesc ca vor ajunge toate neamurile parlamentarilor ca d-ra Andronescu - profesori si rectori :(
MosGerila
rank 5
Una dintre cele 3 puteri din stat este evident corupta si manipuleaz
legea in favoarea sa. Este vorba despre parlament, si asa supradimensionat, chiar si fara angajarea rudelor, amantelor si beizadelelor pe posturi de complezenta.

Dupa prabusirea guvernului ineptocrat Ponta, era cel mai bun moment de dizolavare a acestui parlament quasi penal si alegeri anticipate. Lichele nu ar fi avut timp sa se reorganizeze si sa pretinda acum la o noua legislatura. Ati ratat ocazia atunci, poate ca macar acum va veti gandi de doua ori inainte de a re-vota.

Ar fi bine sa o faceti fara sa contati pe Diaspora. Este vorba de viata dumneavoastra, nu a celor care s-au expatriat ca sa poata gasi de munca si sa isi faca o viata normala. Faceti ceva bine pentru voi si pentru copii vostri!
Naoi
rank 5
Parlamentariii initiatori ai unor legi neconstitutionale trebuie...
.....sa-si dea demisia si sa plece la stana.

Nu vreau ca puslamalele sa ma represzinhte in parlament.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor