Curtea Constitutionala a amanat, marti, dezbaterea sesizarilor PNL si USR asupra modificarii Regulamentului Camerei Deputatilor, prin care s-a impus sanctionarea deputatilor indisciplinati la sedintele de plen timp de 30 de zile.
Judecatorii constitutionali au amanat pentru 24 octombrie sesizarile, conform unor surse juridicare.
Pe 13 septembrie, Uniunea Salvati Romania a contestat la CCR modificarile din regulamentul Camerei Deputatilor, prin care s-a impus sanctionarea deputatilor indisciplinati de la sedintele de plen timp de 30 de zile, la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea. Si PNL a sesizat Curtea in legatura cu neconstitutionalitatea hotararii Camerei Deputatilor nr. 47/2018 care modifica Regulamentul forului inferior al Parlamentului.
"USR a depus o contestatie la Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la noul regulament al Parlamentului in care s-a impus sanctionarea deputatilor indisciplinati prin eliminarea de la toate sedintele de plen timp de 30 de zile. USR transmite ca schimbarea regulamentului propusa de deputatul PSD Eugen Nicolicea incalca Constitutia Romaniei si reprezinta un regres pentru un stat democratic. Dreptul deputatilor USR din Parlament este dat de cetateni, si nu de parlamentarii PSD", potrivit unui comunicat de presa al USR.
Deputatul USR Stelian Ion a sustinut ca, prin aceste modificari, coalitia majoritara nu va impiedica Opozitia sa se exprime.
"PSD vrea sa ne puna pumnul in gura, comite niste abuzuri incredibile si apoi ne spune ca am incalcat reguli de curtoazie si ca ne interzice dreptul de a participa la lucrarile din Parlament. Coalitia majoritara nu vede jignirile xenofobe ori misogine pe care le aduce opozitiei. Pare ca nu au invatat faptul ca aceste abuzuri, introducerea unui stil opresiv, nasc reactii adverse. Nu vor reusi sa opreasca Opozitia sa se exprime prin aceste schimbari de regulament, nu vor reusi sa ne puna pumnul in gura. Dimpotriva", a sustinut deputatul USR Stelian Ion, potrivit comunicatului.
Sursa citata mai argumenteaza ca "potrivit Constitutiei, deputatii au dreptul de a depune motiuni, de a semna motiuni, de a semna initiative legislative, de a avea activitate in comisii. Este absurd sa se ingradeasca drepturile si activitatea parlamentarilor USR pentru ca se creaza un precedent periculos si reprezinta inca un pas in directia dictaturii pe care PSD vrea sa o impuna in Romania".
"In expunerea de motive formulata de USR, se arata ca textul, pe baza careia a fost instituita sanctiunea, contravine prevederilor cuprinse in art. 1 alin. (3) si (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) si in art. 70 din Legea fundamentala, care configureaza regimul mandatului parlamentar in concordanta cu exigentele statului de drept", se arata in sesizarea depusa la CCR.
Initiativa lui Nicolicea prevede sanctionarea deputatilor care ar deranja sedintele prin evacuarea acestora din plen.
Modificarea regulamentului prevede ca deputatii care tulbura dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor sa fie atentionati, dati afara din sala de plen sau sanctionati pentru ca deranjeaza sedinta prin comportamentul sau vocabularul acestora.
"Este interzisa perturbarea activitatii parlamentare, proferarea de insulte sau calomii atat de la tribuna Camerei, cat si din sala de sedinte a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului", se arata in articolul 153 al proiectului de lege.
Articolul 154 va fi modificat astfel: "Presedintele de sedinta cheama la ordine deputatul/deputatii care tulbura dezbaterile sau creeaza dezordine. In cazul in care, dupa chemarea la ordine, deputatul/deputatii continua sa se abata de la regulament sau impiedicain orice mod desfasurarea normala a lucrarilorm presedintele de sedinta retrage cuvantul, iar daca acesta/acestia persista, dispune eliminarea din sala."
O alta prevedere adusa articolului 154 arata: "In cazul in care tulburarea persista si se produce o perturbare a activitatii parlamentare, iar acesta compromite continuarea dezbaterilor, presedintele de sedinta, in vederea restabilirii ordinii, suspenda sedinta pentru o perioada de timp determinata sau o inchide. Aceasta se reia la convocarea presedintelui de sedinta."