CCR: Erata este legala si nu influenteaza decizia pe referendum

Marti, 14 August 2012, ora 20:22
3771 citiri
CCR: Erata este legala si nu influenteaza decizia pe referendum
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei sustine, printr-un comunicat de presa, ca judecatorul-raportor Stefan Minea, care a trimis erata catre Monitorul Oficial, "a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii" si nu poate influenta decizia pe care o va lua CCR in perioada urmatoare pe referendum.

"In Hotararea Curtii Constitutionale nr.3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei", se arata intr-un comunicat al CCR.

Ion Predescu (CCR): Erata publicata ulterior in Monitorul Oficial, o decizie politica

In comunicatul citat se arata faptul ca judecatorul-raportor Stefan Minea nu a incalcat legea deoarece "a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia".

"Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, 'sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului'", se mai sustine in comunicatul Curtii.

Erata CCR - Radu Stroe spune ca e fals. Constitutionalistii explica de ce nu ar conta asta

Judecatorii Curtii au hotarat "cu majoritate de voturi" ca erata trimisa catre Monitorul Oficial de catre judecatorul Minea "nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care CC urmeaza sa o adopte" cu privire la referendumul de demitere a presedintelui. Acest lucru deoarece hotararea din 2 august, modificata apoi prin erata, nu este o hotarare privind rezultatele referendumului, ci o hotarare asupra contestatiilor primite (ale USL, presedintilor Parlamentului si ale unor ONG-uri, n.r.).

"Hotararea nr.3 din 2 august 2012 a fost data in materia solutionarii contestatiilor introduse in legatura cu procedura referendumului si nu in materia valabilitatii referendumului, asupra caruia Curtea urmeaza a se pronunta in baza art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992", se mai sustine in comunicatul citat.

"Completarea operata de judecatorul-raportor (Stefan Minea, n.red.) nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992", mai sustine CCR.

Conform unor surse oficiale, presedintele CCR, Augustin Zegrean i-a contactat pe judecatorii Curtii inainte ca Stefan Minea sa trimita erata catre Monitorul Oficial iar sase dintre acestia ar fi fost de acord cu acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#erata CCR, #Curtea Constitutionala erata liste electorale, #CCR erata referendum Basescu , #decizii