CCR explica de ce nu pot fi interzise amnistia si gratierea coruptilor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Iulie 2019, ora 17:30
13868 citiri
CCR explica de ce nu pot fi interzise amnistia si gratierea coruptilor
Foto: Alexadru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Eliminarea amnistiei si a gratierii colective/individuale pentru "fapte de coruptie" incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana, valoare suprema a statului roman, motiveaza Curtea Constitutionala (CCR) decizia luata azi, prin care a respins propunerile de modificare a Constitutiei.

CCR a respins joi ambele initiative legislative de revizuire a Constitutiei depuse de Opozitie si de coalitia PSD-ALDE. Decizia a fost luata in unanimitate de cei opt judecatori prezenti.

Potrivit unui comunicat al CCR remis Ziare.com, in cazul eliminarii amnistiei si a gratierii colective/individuale, propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei Romaniei limiteaza in mod excesiv puterea statului si marja sa de apreciere, afectand, in mod nepermis, exercitarea puterii publice in favoarea/beneficiul cetatenilor.

"Astfel, o categorie de cetateni este privata de o vocatie pe considerente cu caracter circumstantial, ceea ce, in aceasta privinta, echivaleaza cu o suprimare a demnitatii umane si a principiului egalitatii," explica judecatorii.

CCR mai arata ca propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei Romaniei nu respecta justul echilibru intre doua interese generale, si anume cel de a se executa/a se considera executata o hotarare judecatoreasca de condamnare numai pe considerente care tin de conduita condamnatului, expresie a efectivitatii justitiei penale, si cel al respectarii demnitatii umane si a principiului egalitatii, afectandu-se, astfel, echilibrul sensibil existent intre cele doua interese ale statului si societatii.

"Aprecierea oportunitatii masurilor de amnistie si gratiere colectiva ori gratiere individuala revine Parlamentului, respectiv Presedintelui Romaniei si nu poate fi impusa o interdictie generala si valabila ad aethernam (la etern - n.red.) de acordare a acestora in privinta anumitor infractiuni", conchide CCR.

#CCR amnistia, #CCR gratiere, #CCR Constitutia, #CCR revizuirea Constitutiei , #decizii