CCR explica unde a gresit Grindeanu cand a sesizat Curtea referitor la demiterea sa

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 18:29
6400 citiri
CCR explica unde a gresit Grindeanu cand a sesizat Curtea referitor la demiterea sa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Modalitatea concreta de exercitare a votului secret cu bile excedeaza competentei Curtii Constitutionale, iar fostul premier Sorin Grindeanu nu avea dreptul de a sesiza in acest caz, precizeaza CCR.

CCR a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, ca inadmisibila, sesizarea lui Sorin Grindeanu, in calitate de prim-ministru la data formularii acesteia, cu privire la conditiile votarii de catre deputati si senatori a motiunii de cenzura din 21 iunie - "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!".

"Curtea a retinut, in esenta, ca autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza CCR in aceasta problema, iar, pe de alta parte, ca modalitatea concreta de exercitare a votului secret cu bile excedeaza competentei Curtii Constitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului", se arata in comunicatul citat.

Pe 29 iunie, Sorin Grindeanu a transmis o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, solicitandu-i acestuia examinarea conditiilor votarii la motiunea de cenzura.

"Avand in vedere rolul Curtii Constitutionale de garant al suprematiei Constitutiei, precum si de unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, fara a solicita anularea adoptarii motiunii de cenzura din data de 21 iunie 2017, va adresez rugamintea de a examina conditiile votarii de catre senatori si deputati a acestei motiuni si de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozitiilor constitutionale si legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari", spunea Grindeanu in scrisoare.

El a invocat faptul ca in procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat se mentioneaza ca s-a procedat la "verificarea si numararea voturilor exprimate de catre deputati si senatori, prin vot secret cu bile", dar ca s-a putut observa insa ca unii parlamentari au votat "la vedere".

Potrivit acestuia, exercitarea mandatului de catre deputati si senatori trebuie sa fie caracterizata de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte.

Sorin Grindeanu preciza ca nu este lipsita de interes o eventuala completare a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului cu norme care sa prevada reluarea votului in situatia in care derularea concreta a procedurilor parlamentare nu respecta prevederile regulamentare aplicabile.

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#CCR motivare sesizare Grindeanu, #CCR vot motiune constitutional, #Grindeanu sesizare CCR vot motiune cenzura, #sesizare CCR constitutionalitate vot motiune cenzura, #CCR decizie vot secret motiune cenzura , #decizii