Ziare.com

CCR face noi precizari despre deciziile cu privire la buget si modificarile la OUG 114

de Redactia Ziare.com
Joi, 13 Februarie 2020, ora 15:19

   

CCR face noi precizari despre deciziile cu privire la buget si modificarile la OUG 114
Curtea Constitutionala a venit, joi, cu noi precizari cu privire la deciziile luate miercuri in ceea ce priveste bugetul pe 2020, Codul Administrativ si modificarile aduse OUG 114.

Amintim ca CCR a respins sesizarea formulata de Marcel Ciolacu si Teodor Melescanu privind modalitatea de adoptare a bugetului pe 2020, dar a admis exceptia de neconstitutionalitate la modificarile aduse de Guvern prin OUG 1/2020 la celebra OUG 114/2018. De asemenea, Curtea a decis ca OUG 57 privind Codul Administrativ este constitutionala.

Astfel, Curtea spune ca, in ceea ce priveste Legea bugetului, nu s-a pronuntat asupra constitutionalitatii ei, ci doar asupra asumarii raspunderii.

"Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la un conflictjuridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei, in legaturacu angajarea raspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020. La solutionarea acestei cauze, Curtea Constitutionala nu a analizat si nu s-a pronuntat asupra constitutionalitatii celor doua legi", precizeaza CCR intr-un comunicat.

Totodata, dupa ce a decis ca OUG 57 privind Codul Administrativ e constitutionala, CCR spune ca sesizarea nu a vizat constitutionalitatea articolului privind indemnizatia pentru limita de varsta pentru primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

"La solutionarea acestei cauze, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in limitele sesizarii, iar aceasta a vizat, in principal, motive de neconstitutionalitate extrinseca. Curtea nu a fost sesizata si, deci, nu s-a pronuntat asupra constitutionalitatii art.210 - Indemnizatia pentru limita de varsta pentru primar, viceprimar, presedinte al consiliului judetean si vicepresedinte al consiliului judetean din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ", subliniaza Curtea.

Referitor la legea pentru abrogarea OUG 114, CCR spune ca "nu au fost respectate conditiile constitutionale referitoare la procedura angajarii raspunderii Guvernului."

Prin decizia de ieri, CCR a spus ca nu este constitutionala doar interdictia cumularii salariului cu pensia la stat, prevedere care apare in actul normativ contestat.

"Curtea Constitutionala a admis obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, motivat de faptul ca nu au fost respectate conditiile constitutionale referitoare la procedura angajarii raspunderii Guvernului.

Asadar, admitand doar criticile de natura extrinseca, Curtea Constitutionala nu a analizat si nu s-a pronuntat cu privire la constitutionalitatea art.I pct.18 din legea criticata, si anume cu referire la art.411-art.413 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal - bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, texte prin care se introduce interdictia cumulului pensiei cu veniturile salariale platite din fonduri publice", se mai arata in comunicat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Curtea Constitutionala a venit, joi, cu noi precizari ....

Constituția va fi retiparită pe hartie cu 3 straturi, ca să nu-i mai zgarie pe judecătorii CCR!

https://kmkz.ro/de-ras/constitutia-va-fi-retiparita-pe-hartie-cu-3-straturi-ca-sa-nu-i-mai-zgarie-pe-judecatorii-ccr

 

,,,

A vrut să mai spună o dată ciumei galbene, cat de profesionistă este !
Dacă se fac alegeri la termen, ăștia nu mai intră in parlament !

 

curtea neconstitutionala,i-a zis lui Sica,nati-o stramba,ca

ti-am dres-o !!!! astia nu vor sa supere nici capra,nivi varza si mai ales lupul !!!!......poti sa le mai tai pensiile speciale,la astia ?????

CCR face precizari

Spune ca n-a spus ca a spus ca nu s-a pronuntat in vederea analizarii intrinseci ci a considerat in virtutea faptului extrinsec si mai ales exhaustiv ca nu a fost sesizata desi s-a pronuntat ca ar fi fost sesizata pe criterii ce constitutionalitate de care vasazica depanda... in sfirsit, sa traiasca!
Dupa cum se vede CCR are trei noi membri Catavencu, Farfuridi si Dandanache.

 

"CCR

a spus ca nu este constitutionala doar interdictia cumularii salariului cu pensia la stat" ? Daca legea spune ca un politist trebuie sa se pensioneze la 45 de ani, inseamna ca nu-l mai considera apt de munca. De ce l-ar angaja politia din nou ? Nu incalca legea ? Poate munci mai departe ? Foarte bine, trebuie schimbata legea si sa se pensioneze la 65 de ani, ca toata lumea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor