Ziare.com

CCR: Guvernul poate retrage primariilor banii din fondul de rezerva, in urma unei analize

Joi, 07 Iunie 2012, ora 19:07

   

CCR: Guvernul poate retrage primariilor banii din fondul de rezerva, in urma unei analize
Guvernul e indreptatit sa ceara inapoi primariilor banii acordati din Fondul de Rezerva pentru ca este de datoria lui sa previna si sa verifice folosirea banilor in alte scopuri, se arata in decizia publicata joi de CCR privind OUG a Guvernului Ponta de restituire de catre primarii a unor sume.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul Ponta a retras banii acordati primariilor din fondul de rezerva este "indreptatita" daca sumele respective nu au fost acordate pentru situatii urgente sau pentru plata unor arierate, se arata in decizia CCR. (...) Din acest Fond se pot repartiza unor ordonatori principali de credite ai bugetelor locale pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar (chiar si pentru plata unor arierate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2012). In lipsa unor asemenea situatii, Guvernul in urma unei analize obiective este indreptatit sa retraga sumele alocate initial, altfel ar fi deturnat insusi scopul acordarii acestora", a decis Curtea.

"Inexistenta unei situatii care sa se circumscrie starii de urgenta care sa fi stat la baza alocarii sumelor din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului constituie premisa unei eventuale deturnarii a scopului pentru care aceste sume au fost alocate, prin posibila directionare a lor spre alte destinatii. Daca prin Hotararea Guvernului nr.255/2012 au fost alocate astfel de sume fara a exista o justificare reala, Guvernul este indreptatit sa dispuna restituirea acestora fara a mai astepta inchiderea exercitiului bugetar", a insistat CCR.

Curtea mai retine ca, in ceea ce priveste sumele din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, acesta poate interveni prin acte normative atat in sensul majorarii, cat si in sensul diminuarii bugetelor locale fara a exista o conditie referitoare la momentul interventiei acestuia.

Curtea explica faptul ca este de datoria Guvernul sa vegheze cum gestioneaza fiecare primarie banii primiti din Fondul de Rezerva si sa previna folosirea banilor in alte scopuri.

"Alocarea si cheltuirea acestor sume trebuie sa fie facute numai daca exista o justificare obiectiva si reala care sa stea la baza acestora. In esenta, Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului trebuie sa constituie o rezerva reala, folosita exclusiv in cazul perioadelor dificile, doar in ultima instanta si numai in conditiile in care au fost epuizate toate celelalte cai de finantare ale unui obiectiv/actiune. (...) Guvernul are obligatia de a adopta masuri care sa previna folosirea acestor sume in alte scopuri decat cele stabilite (...)

Guvernul prin autoritatea speciala in materie trebuie sa analizeze in concret, pentru fiecare ordonator principal de credite al bugetelor locale care a beneficiat de alocarea acestor sume, daca aceasta alocare se justifica, si numai in masura incare aceasta justificare lipseste sau nu este reala, Guvernul poate dispune restituirea acestor sume", scrie in decizie.

Ordonanta de urgenta prin care guvernul Ponta a retras banii acordati primariilor din fondul de rezerva este constitutionala doar in cazul primariilor care nu
inregistrau arierate sau nu aveau in derulare proiecte din fonduri europene, se mai arata in CCR. "Curtea retine ca restituirea sumelor neutilizate de catre autoritatile administrativ teritoriale care nu inregistrau arierate sau nu aveau in derulare proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile care sa necesite cofinantare este constitutional", a decis Curtea.

Curtea Constitutionala explica ca doar incalcarea principiului enuntat mai sus ar duce la un "tratament juridic diferit", deci la o inegalitate intre primarii.

"Curtea constata ca, daca restituirea sumelor in cauza s-ar aplica inclusiv unitatilor administrativ-teritoriale care nu au utilizat sumele pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.15/2012, dar care la acel moment inregistrau arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si aveau in derulare cofinantari de proiecte cu finantare externa nerambursabila, s-ar ajunge la aplicarea unui tratament juridic diferit in situatii similare, imprejurare ce ar genera o inegalitate intre unitatile administrativ-teritoriale bazata pe un element aleatoriu, si anume momentul concret al folosirii resurselor alocate", scriu judecatorii constitutionali.

In ceea ce priveste invocarea principiului autonomiei locale, Curtea aminteste de o decizie a sa din 4 mai 2010, prin care a statuat ca aceasta consta in dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii.

"Principiul autonomiei locale nu presupune totala independenta si competenta exclusiva a autoritatilor publice din unitatile administrativ-teritoriale, ci acestea sunt obligate sa se supuna reglementarilor legale general valabile pe intreg teritoriul tarii si dispozitiilor legale adoptate pentru protejarea intereselor nationale", se mai arata in decizie.
Sursa: rNews

Articol citit de 2811 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Știți ceva ?

Eu cred că guvernele cu Prim Miniștri trebue inlocuit cu membrii CCR,deoarece cam toate deciziile trebuie verificate și aprobate de Constituția șchioapă !

 

Ooooopaaaaa, pupinbasestii orange au pierdut.......

la CCR?
Semn rau, "faimosii" juristi precum pelticul Stoica nu cunosc Constitutia?
Si cand te gandesti ca in cateva luni o sa vorbim la timpul trecut de ciuma portocalie, te apuca o bucurie nemarginita!
Prima etapa e cea de duminica: starpiti daunatorii prtocalii !

ponta ia de la primariile pdl si da celor de la usl

Vin ai vostrii,pleaca ai vostrii voi ramaneti blocati in ura si in saracie.Din 1990 comunistii din linia atreia ,securistii lui felix si noi baroni conduc Romania.E bine?stati acolo si aplaudati!

Analfa!bet functional,asta esti!

"Ordonanta de urgenta prin care guvernul Ponta a retras banii acordati primariilor din fondul de rezerva este constitutionala doar in cazul primariilor care nu
inregistrau arierate sau nu aveau in derulare proiecte din fonduri europene, se mai arata in CCR. "Curtea retine ca restituirea sumelor neutilizate de catre autoritatile administrativ teritoriale care nu inregistrau arierate sau nu aveau in derulare proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile care sa necesite cofinantare este constitutional", a decis Curtea."
Sa-ti traduc?Arierate inseamna datorii!Care primarie din Romania nu are datorii?
Doamne,ce necalificati are usl-ul!

I-a facut praf pe portocalii cu aceasta motivare

Tot respectul pentru CCR. Pentru postacii portocalii un anunt de importanta deosebita : Oftica a devenit boala cronica si din punct de vedere medical aceasta nu are vindecare in urmatorii 20 de ani.

pai , asa a si facut !

- ia retras instant , si dupa alegeri face analiza !

 

Postac mincinos

Ponta a blocat in trezorerii banii inca nealocati de primariile (majoritar PDL si UNPR).
Parca tu si alti valeti urlati si latrati ca prima OUG a noului guvern a fost neconstitutionala.

@surianu

- asa sa vorbesti cu rudele tale !

Dar

cand voi, magistratilor, v-ati dat salarii si pensii nesimtite, desi nu erau bani, guvernul nu mai avea dreptul sa vi le retraga ? Si le pastrati pentru toti coruptii si ticalosii numai pentru ca sunt "magistrati"

 
 

Nu il baga in seama pe acest niculaeda

E dus rau saracu cred ca are Paranoia sau scleroza in placi

 

pentru mine CCR este in Romanie precum dictionarul roman-moldovenesc

de la Chisinau! ccr trebuie sa "traduca" constitutia pe care parlamentul romaniei a votato iar romanii au aprobato fara ca nimeni sa stie ce contine!
ca la romani la nimeni....

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor