CCR ia prima decizie pe Legile Justitiei: Infiintarea sectiei care ancheteza procurori este constitutionala

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 16:02
26123 citiri
CCR ia prima decizie pe Legile Justitiei: Infiintarea sectiei care ancheteza procurori este constitutionala
Foto: Arhiva site/CCR

Magistratii Curtii Constitutionale au discutat marti ore bune sesizarile pe care le-au primit pe Legile Justitiei si au luat si o prima decizie. Astfel, ei au declarat constitutionala infiintarea sectiei care ancheteza magistrati.

CCR a amanat insa deciziile pe statutul magistratilor si organizarea CSM, pentru 30 ianuarie.

In ce priveste Legea reorganizarii judiciare, ea va fi retrimisa in Parlament pentru ca au fost admise patru chestiuni ca fiind neconstitutionale, a anuntat Dorneanu, precizand ca detalii vor fi date in timpul zilei intr-un comunicat.

"Dosarele care vizeaza statutul magistratilor si organizarea CSM le-am amanat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecatoreasca - am dat o decizie. Decizia consta in respingerea obiectiilor de neconstitutionalistat extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentare. Am admis pe patru puncte din textele care le-au ridicat autorii", a spus Valer Dorneanu, presedintele CCR, citat de Digi 24.

Amintim ca una dintre sesizari se refera la infiintarea Parchetului special pentru investigarea judecatorilor si procurorilor, magistratii considerand ca se incalca principiul egalitatii in fata legii, deoarece ar deveni singura categorie profesionala din Romania cu un parchet dedicat. Procurorul general Augustin Lazar s-a declarat convins ca judecatorii CCR vor lua o decizie "istorica".

Inalta Curte a trimis la CCR toate Legile Justitiei: Ce elemente neconstitutionale au reclamat

Zeci de magistrati spun ca modificarile la Legile Justitiei incalca grav Constitutia

In 29 decembrie 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a sesizat Curtea Constitutionala, considerand ca opt articole din Constitutie sunt incalcate prin modificarile adoptate de Parlament la legea privind organizarea instantelor si parchetelor si legea privind organizarea si functionarea CSM.

Prima sesizare facuta de ICCJ se refera la Statutul magistratilor. Documentul este semnat de 89 de magistrati care spun ca modificarile votate de Parlament incalca 14 articole din Constitutie.

Problemele grave semnalate de Inalta Curte in sesizarea CCR pe Legea magistratilor

O alta sesizare se refera la infiintarea Parchetului special pentru investigarea judecatorilor si procurorilor, ICCJ apreciind ca se incalca principiul egalitatii in fata legii, deoarece magistratii ar deveni singura categorie profesionala din Romania cu un parchet dedicat. O grava incalcare a Constitutiei este considerata alegerea presedintelui CSM doar prin votul judecatorilor alesi in Consiliu, iar a vicepresedintelui doar de catre procurorii membri.

De asemenea, ICCJ considera ca verificarea, de catre comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaratiilor date de magistratii alesi in CSM, conform carora nu sunt ofiteri acoperiti sau colaboratori, incalca separatia puterilor in stat.

Procurorul general spera intr-o solutie inteleapta: Se va da o decizie de catre CCR

Procurorul general Augustin Lazar s-a declarat convins ca judecatorii Curtii Constitutionale vor da o decizie "istorica" asupra sesizarilor privind modificarea legilor Justitiei.

"Ministerul Public in continuare este foarte atent, urmareste cu cea mai mare atentie procedura de verificare a constitutionalitatii acestor legi. Am pus la dispozitia institutiilor competente toate suspiciunile de neconstitutionalitate pe care le-am avut si avem convingerea ca se va da o decizie de catre Curtea Constitutionala, una care va fi de referinta, fara indoiala o decizie istorica cred ca va fi, si Curtea Constitutionala cred ca va da o solutie inteleapta intr-un caz care se afla in atentia opiniei publice romanesti", a spus Augustin Lazar, saptamana trecuta, la intrarea la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a spus, la prima sedinta CSM din acest an, ca are speranta si increderea ca CCR va judeca cu multa obiectivitate sesizarile asupra modificarilor la Legile Justitiei, seful statului spunand ca aceste modificari au fost adoptate printr-o procedura neclara, ad-hoc, cu "pumnul in gura opozitiei" si sub presiunea timpului.

Luni, si USR a anuntat ca a depus la Curtea Constitutionala o contestatie pe cele trei Legi ale Justitiei, liderul formatiunii, Dan Barna, spunand ca juristii USR au descoperit si alte motive de neconstitutionalitate fata de cele sesizate deja de ICCJ si PNL.

Citește și:
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR îl atacă pe ministrul Mediului: „În mandatul său, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat”
USR a transmis luni seară, 5 decembrie, un comunicat în care îl critică pe ministrul Mediului Tanczos Barna pe care îl acuză că se dovedeşte „incapabil să găsească soluţii la problema...