CCR ii da dreptate lui Dragnea si accepta sesizarea lui Dancila: ICCJ trebuie sa schimbe completurile de 5 judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 15:42
28418 citiri
CCR ii da dreptate lui Dragnea si accepta sesizarea lui Dancila: ICCJ trebuie sa schimbe completurile de 5 judecatori
Foto: Facebook/Partidul Social Democrat

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu formarea completurilor de judecatori. Practic, CCR a admis astazi solicitarea Guvernului.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul sedintei ca instanta suprema a dat mai multe hotarari incepand cu anul 2014, potrivit carora erau desemnati prin tragere la sorti doar patru membri ai completelor de 5.

Urmeaza ca Inalta Curte sa ia de indata masurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, in sensul desemnarii prin tragere la sorti a tuturor membrilor acestor completuri, a mai spus Dorneanu.

Decizia de azi s-a luat cu majoritate de 7 la 2. Surse Ziare.com au declarat ca opinie separata au facut judecatorii Livia Stanciu si Stefan Minea.

Intr-un comunicat de presa postat pe site se precizeaza ca CCR a decis urmatoarele:

"1. A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013.

2. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza a proceda de indata la desemnarea prin tragere la sorti a tuturor membrilor completurilor de 5 judecatori, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputatilor si Inaltei Curti de Casatie si Justitie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca ICCJ trebuie sa schimbe completurile de judecata, formate dupa vechea prevedere, inclusiv in dosarele care au intrat in aceasta toamna in faza de apel. Printre acestea este si dosarul in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

CCR: Dancila a avut dreptate

CCR a dat dreptate Vioricai Dancila in acest caz. Premierul scria in sesizare ca, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor legislative, Inalta Curte a pastrat vechea reglementare a compunerii acestor completuri, "adica nu prin tragere la sorti pentru toti membrii completului, infrangandu-se astfel vointa Parlamentului, ca autoritate legiuitoare".

Reactii la decizia CCR privind completurile de 5: ce efecte va avea asupra proceselor judecate si in curs de judecare

Dragnea a dat in judecata ICCJ

Sesizarea la CCR a fost formulata de catre Guvern, in contextul in care si liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema, un astfel de complet judecand si apelul in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, in care el a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare.

Avocatii lui Dragnea au dat in judecata Inalta Curte si Colegiul de Conducere al ICCJ. Acest proces este pe rol la Curtea de Apel.

Primul care a reactionat dupa decizia CCR a fost avocatul Adrian Toni Neacsu, cel care a reprezentat-o pe Bombonica Prodana, in dosarul Angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman. Acesta a trimis o opinie la CCR. "Victorie deci! Sa fim foarte atenti la efectele deciziei CCR!", a scris Neacsu, pe Facebook.

Eveniment Quarterly Report

România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de...
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
#CCR completuri Inalta, #inalta curte , #decizii
Comentarii