Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR: Inghetarea pensiilor si salariilor este constitutionala

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 14:17
4465 citiri
CCR: Inghetarea pensiilor si salariilor este constitutionala

Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea depusa de USL la legea prin care se ingheata pensiile si salariile bugetarilor pentru 2012.

In 16 noiembrie, presedintele Traian Basescu a afirmat ca, indiferent de decizia CC, nu exista bani pentru marirea salariilor sau a pensiilor anul viitor.

In urma acestor declaratii, USL a anuntat declansarea procedurii de suspendare din functie a sefului statului.

Camera Deputatilor a adoptat in 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit carora anul viitor pensiile si salariile vor fi inghetate.

USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor

Cel mai important argument al Opozitiei a fost incalcarea bicameralismului constitutional.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a mentionat ca, in situatia in care camera decizionala introduce capitole noi intr-un proiect de lege, acel proiect trebuie sa se intoarca la prima camera sesizata pentru a dezbate si ea noile capitole, cerinta constitutionala care nu a fost respectata de catre proiectul in discutie.

De asemenea, Nicolaescu a reprosat Puterii ca incearca sa plafoneze salariile bugetarilor si pensiilor in mod netransparent, in contradictie flagranta cu declaratiile publice ale unor demnitari care sustin ca acestea ar putea creste.

Romanilor sa le fie clar ca nu isi vor mai recupera banii cu PDL la guvernare

Potrivit senatorului PSD Dan Sova, decizia CCR privind inghetarea salariilor si pensiilor este o certitudine ca atata timp cat PDL este la guvernare, oamenii nu isi vor vedea inapoi banii.

"Pentru romani, trebuie sa fie clar in acest moment ca nu isi vor mai recupera banii, ca nu vor mai primii bani la pensii atata timp cat PDL este la guvernare. Cei de la PDL ar da dovada de lipsa de demnitate daca s-ar lauda cu decizia Curtii Constitutionale, desi ii vad in stare.

In timp ce reprezentantii altor guverne plang atunci cand iau decizii cu consecinte grave asupra populatiei, cei ai Guvernului Romaniei ii fac pe cetateni lenesi si le cer sa munceasca mai mult. Deci, o atitudine de fronda a PDL nu m-ar mira" a declarat senatorul PSD, potrivit unui comunicat remis, miercuri, Ziare.com.

"Noi speram ca judecatorii CCR nu au cedat presiunii neconstitutionale a presedintelui Traian Basescu, care a cerut magistratilor sa precizeze sursa de finantare atunci cand iau decizii cu impact in zona bugetului. Identificarea sursei de finantare are legatura cu etapa procedurala a realizarii cadrului legislativ, nu cu cea a aplicarii acestuia.

Ne manifestam ingrijorarea cu privire la faptul ca, dupa decizia prin care s-a admis ca fiind constitutionala masura amanarii la plata a salariilor castigate in instanta prin hotarari definitive, aceasta este a doua decizie a CCR prin care se constata incapacitatea statului roman de a-si onora obligatiile", mai crede pesedistul.

Nu in ultimul rand, social-democratul considera ca o astfel de decizie a CCR impune intrebarea "Cum este este posibil sa se sustina ca tara se afla in echilibru bugetar, dar, in acelasi timp, statul sa continue sa traiasca pe datorie si fara a-si respecta obligatiile fata de cetateni?" si cere guvernantilor sa raspunda daca Romania e stabila din punct de vedere bugetar sau e in faliment.

Reactii la decizia CCR

Decizia Curtii Constitutionale a atras reactii negative de la sindicalisti si pensionari.

"Exista bani pentru servicii, dar nu exista pentru categoriile sociale care au nevoie. Ar fi bine ca presedintele Basescu sa nu promulge legea. Toate metodele de atac in justitie se epuizeaza odata cu promulgarea legii de catre presedinte. Dar tot ce spune Guvernul, presedintele Basescu semneaza sau, invers, tot ce vrea pesedintele Basescu, Guvernul Boc se supune", a declarat Liviu Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), pentru Antena 3.

Viorel Copil, presedintele Federatiei Pensionarilor din Romania, a atras atentia ca situatia pensionarilor se va inrautati pe zi ce trece.

"Vor ramane in continuare pensiile si salariile asa cum sunt. Traian Basescu va ramane la aceeasi pozitie de pana acum, prin care s-a opus acordarii de majorari pentru pensii si salarii, asa ca ma astept ca presedintele sa promulge legea. Va fi foarte greu pentru majoritatea pensionarilor sa se intretina in aceasta iarna. Sa nu mai spun ca vin sarbatorile. Dar este inadmisibil ce se va intampla in viitor cu pensionarii pentru ca nu se vor majora pensiile", a precizat Copil.

Florin Vilnei, presedintele Federatiei Politistilor Sed Lex, a mentionat ca "ne uitam la aceste decizii si asteptam sa treaca anii. Au muls vaca atat cat a avut lapte, dar nu s-au gandit sa duca vaca la camp ca sa o hraneasca", a conchis acesta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#inghetare salarii pensii 2012, #cerere USL lege salarii pensii, #cerere USL respinsa , #decizii