Ziare.com

Cand este infractiune abuzul in serviciu - motivarea deciziei CCR

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 21:24

   

Cand este infractiune abuzul in serviciu - motivarea deciziei CCR
Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate pe 15 iunie, atunci cand a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata la articolul care defineste abuzul in serviciu in Codul Penal.

Judecatorii au decis ca sintagma "in mod defectuos", cuprinsa in definirea abuzului in serviciu, sa fie inlocuita cu: "prin incalcarea legii".Magistratii arata arata in motivarea deciziei privind abuzul in serviciu ca sintagma "indeplineste in mod defectuos" nu poate fi interpretată decât "prin încălcarea legii", iar prin "lege" se intelege actele adoptate de Parlament si de Guvern (ordonante simple sau de urgenta), scrie Mediafax.

Judecatorii constitutionali explica faptul ca, prin termenul de "lege", trebuie sa se inteleaga exclusiv "legislattia primara - legi si ordonante ale Guvernului".

"Comportamentul interzis trebuie impus de catre legiuitor chiar prin lege (inteleasa ca act formal adoptat de Parlament (...), precum si ca act material, cu putere de lege, emis de Guvern (...), respectiv ordonante si ordonantte de urgenta ale Guvernului) neputand fi dedus, eventual, din rationamente ale judecatorului de natura sa substituie normele juridice", arata judecatorii CCR in motivare.

Judecatorii constitutionali mentioneaza si cine poate "reglementa si aplica" prevederile privind abuzul in serviciu. Curtea constata ca acest drept apartine deopotriva legiuitorului (Parlament sau Guvern) si "organelor judiciare chemate sa aplice legea" (procurorii si judecatorii).

"Curtea apreciaza ca responsabilitatea de a reglementa si aplica, in acord cu principiul anterior mentionat, prevederile privind 'abuzul in serviciu', tine atat de autoritatea legiuitoare primara/delegata (Parlament/Guvern), cat si de organele judiciare - ministerul public si instantele judecatoresti -, indiferent daca subiectul activ este acuzat conform unor reguli speciale de acuzare sau unor proceduri penale ordinare", arata CCR in motivare.

De asemenea, judecatorii mai arata ca incriminarea abuzului in serviciu ar trebui sa se refere la fapte cu adevarat grave, cu pericol ridicat, care sa justifice clasificarea lor drept infractiune, nu la orice "act", asa cum este in legislatia actuala. In plus, mai remarca magistratii, pentru anumite fapte care pot fi considerate abuz in serviciu exista deja reglementari extrapenale prin care pot fi inlaturate consecintele.

Curtea Constitutionala a decis, la mijlocul lunii iunie, ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar a dat o interpretare unuia dintre articolele contestate, interpretare care va fi folosita de judecatori in instante. CCR decis, asadar, ca sintagma "in mod defectuos", cuprinsa in definirea abuzului in serviciu, sa fie inlocuita cu: "prin incalcarea legii".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CCR a avut perfecta dreptate sa cenzureze o "lege" facuta pe picior

...de membrachii unui palavrament legiuitor in ale dreptului si legilor complet nestiutor. noua formula a legii penale hotarata de membrii Curtii Constitutionale inlatura orice frauduloasa posibila interpretare de catre cei care se ocupa de o acuzare.
sintagma " "in mod defectuos" se putea interpreta cum voiau muschii parchetului de scandura negeluita - orice parchetar putea acuza un bec care ardea defectuos ca a comis un abuz de sirvici care trebuia pedepsit aspru si rigoros ca exemplu sa fie dat celorlate becuri sa functioneze frumos si luminos.
de acu' inainte, un bec care "prin incalcarea legii" palavramentale sau gobernamentale nu lumineaza ziua ca ieternu' soare asa de tare si care noaptea face o bezna mare, inseamna ca a comis un abuz de sirvici care va fi pedepsit aspru fiind dezangajat si inlocuit cu lampa cu fitil si gaz lampant ceea ce va dovedi tutulor ca Romania a depasit stadiul de comunism totalitar si dictaror care se rezuma covarsitor la ielectrificare si puterea sfaturilor populare, cum ilici zicea si partidu' nost ne invata.

 

Asa gandesc hotii,

cei care se baga in politica numai cu scopul de a parveni.
Eu, ca cetatean contribuabil, imi doresc ca, odata ales, "becul" ala de care vorbesti tu, sa lumineze normal, asa cum lumineaza alte milioane de asemenea.
Uita-te, te rog, numai la meseria de primar. El, acolo, pe scaunul din primarie, e obligat de partidul care l-a pus, sa fure cat cuprinde. Prin tot felul de asa-zise contracte, de tot felul. Banii merg la partid, si in functie de cat de bine sta cu stapanirea, isi opreste si el o cota parte. Dupa un mandat, primarul e aranjat: bani, case, masini, amante, toate rudele angajate la primarie...
De-aia eu as vrea ca banii adunati din taxe locale sa se foloseasca cu cap. Ca in tarile occidentale. Daca nu vor, trebuie aplicata legea. Abuzul in serviciu.
Numai ca CCR, la solicitarea politrucilor, au incurcat de tot treaba.
Sunt curios daca, in acest context, vre-un judecator mai condamna pe acest articol. Eu cred ca nu, pentru ca s-ar pune contra...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor