Cand este infractiune abuzul in serviciu - motivarea deciziei CCR

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 21:24
13722 citiri
Cand este infractiune abuzul in serviciu - motivarea deciziei CCR
Foto: Captura B1 TV (Arhiva)

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate pe 15 iunie, atunci cand a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata la articolul care defineste abuzul in serviciu in Codul Penal.

Judecatorii au decis ca sintagma "in mod defectuos", cuprinsa in definirea abuzului in serviciu, sa fie inlocuita cu: "prin incalcarea legii".

Magistratii arata arata in motivarea deciziei privind abuzul in serviciu ca sintagma "indeplineste in mod defectuos" nu poate fi interpretată decât "prin încălcarea legii", iar prin "lege" se intelege actele adoptate de Parlament si de Guvern (ordonante simple sau de urgenta), scrie Mediafax.

Judecatorii constitutionali explica faptul ca, prin termenul de "lege", trebuie sa se inteleaga exclusiv "legislattia primara - legi si ordonante ale Guvernului".

"Comportamentul interzis trebuie impus de catre legiuitor chiar prin lege (inteleasa ca act formal adoptat de Parlament (...), precum si ca act material, cu putere de lege, emis de Guvern (...), respectiv ordonante si ordonantte de urgenta ale Guvernului) neputand fi dedus, eventual, din rationamente ale judecatorului de natura sa substituie normele juridice", arata judecatorii CCR in motivare.

Judecatorii constitutionali mentioneaza si cine poate "reglementa si aplica" prevederile privind abuzul in serviciu. Curtea constata ca acest drept apartine deopotriva legiuitorului (Parlament sau Guvern) si "organelor judiciare chemate sa aplice legea" (procurorii si judecatorii).

"Curtea apreciaza ca responsabilitatea de a reglementa si aplica, in acord cu principiul anterior mentionat, prevederile privind 'abuzul in serviciu', tine atat de autoritatea legiuitoare primara/delegata (Parlament/Guvern), cat si de organele judiciare - ministerul public si instantele judecatoresti -, indiferent daca subiectul activ este acuzat conform unor reguli speciale de acuzare sau unor proceduri penale ordinare", arata CCR in motivare.

De asemenea, judecatorii mai arata ca incriminarea abuzului in serviciu ar trebui sa se refere la fapte cu adevarat grave, cu pericol ridicat, care sa justifice clasificarea lor drept infractiune, nu la orice "act", asa cum este in legislatia actuala. In plus, mai remarca magistratii, pentru anumite fapte care pot fi considerate abuz in serviciu exista deja reglementari extrapenale prin care pot fi inlaturate consecintele.

Curtea Constitutionala a decis, la mijlocul lunii iunie, ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar a dat o interpretare unuia dintre articolele contestate, interpretare care va fi folosita de judecatori in instante. CCR decis, asadar, ca sintagma "in mod defectuos", cuprinsa in definirea abuzului in serviciu, sa fie inlocuita cu: "prin incalcarea legii".

Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, face apel către preşedinţii PSD şi PNL să renunţe la planul de a adopta în Parlament o lege specială pentru Klaus Iohannis, prin care acesta să...
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
Klaus Iohannis a negat că își va încheia mandatul de președinte mai repede, însă ipoteza prezenței lui pe listele PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie ar continua să fie...
#CCR motivare abuz serviciu, #decizie CCR abuz serviciu , #decizii
Comentarii
  1. UPDATE O nouă serie de explozii în Liban. Cel puțin trei morți și zeci de răniți după explozia unor stații radio VIDEO FOTO
  2. Noua prezentatoare a știrilor sportive: ”Habar n-aveam ce-mi doresc, nu știu prea multe despre mine” FOTO
  3. Vecinii Ucrainei cer NATO un „răspuns colectiv” împotriva dronelor rusești. Reuniunea miniștrilor Apărării: „Ne exprimăm profunda îngrijorare”
  4. Ani grei de închisoare pentru medicul-violator al unei vedete TV din România. Decizia instanței
  5. Două case de licitaţie din Capitală suspectate că au vândute tablouri falsificate ale unei celebre pictorițe românce. Polițiștii au făcut percheziții
  6. Victorie importantă pentru Ucraina. Contraofensiva rusă din Kursk a fost oprită
  7. Lege „anti-LGBT" adoptată de un stat care vrea în UE. Șeful diplomației Uniunii, revoltat: „Să retragă această legislație!"
  8. Infecții nosocomiale la Maternitatea Giulești din Capitală. Secții închise și internări suspendate
  9. Zeci de incendii în nordul și centrul Portugaliei, surprinse de imagini prin satelit. Șapte persoane au murit și alte zeci au fost rănite FOTO/VIDEO
  10. Papa Francisc s-a rugat pentru victimele inundațiilor provocate de ciclonul Boris. Ce a spus despre români