CCR judeca abuzul in serviciu. Zegrean: Dreptul nu zace, se dezvolta

Marti, 24 Mai 2016, ora 09:57
2826 citiri
CCR judeca abuzul in serviciu. Zegrean: Dreptul nu zace, se dezvolta
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei CCR in care se discuta abuzul in serviciu, ca CCR poate schimba o decizie in acest sens data de judecatorii contitutionali in 2010, pentru ca "Dreptul nu zace, ci se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale".

Intrebat daca CCR poate schimba o decizie data de judecatorii constitutionali in 2010, Augustin Zegrean a spus ca sigur ca poate fi schimbata, pentru ca astfel de decizii au mai fost luate, iar CCR poate reveni asupra unor hotarari anterioare.

"Oriunde in lumea asta se intampla revirimente judiciare pentru ca Dreptul nu zace, el se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale, la lume, la viata", a afirmat Zegrean.

Imtrebat daca intentia ar trebui sa fie inclusa in articolul de Cod Penal care reglementeaza abuzul in serviciu, seful CCR a spus ca este o problema de aplicare a legii, nu tine de Curtea Constitutionala.

"Este o problema de aplicare a legii, de la caz la caz, procurorul trebuie sa analizeze lucrurile. Nu poti sa trimiti in judecata doar asa pentru ca vrei tu, ca esti procuror. Trebuie analizate lucrurile si in functie de asta se poate...Legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiutorului. Infractiunile se stabilesc prin lege", a mai declarat presedintele Curtii Constitutionale.

Ziua Z pentru sistemul judiciar. Cade abuzul in serviciu? Scapa sute de acuzati?

Curtea Constitutionala judeca, marti, exceptia de neconstitutionalitate invocata de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, in privinta articolului din Codul Penal care pedepseste abuzul in serviciu.

Daca infractiunea va fi dezincriminata, vor fi inchise 865 de dosare privind achizitii publice, aflate in ancheta procurorilor anticoruptie, cu prejudicii de milioane de euro, potrivit procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in dosarul in care Alina Bica este judecata pentru un abuz in serviciu, care ar fi fost comis in perioada in care ea era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor.

Printre cei care au ridicat exceptii similare sunt fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#CCR Zegrean abuz in serviciu , #decizii