CCR: Judecatorul CEDO, numit de Guvern (Video)

Joi, 09 Mai 2013, ora 14:20
3675 citiri
CCR: Judecatorul CEDO, numit de Guvern (Video)
Foto: Arhiva

Magistratii CCR i-au dat dreptate, joi, premierului Victor Ponta in conflictul acestuia cu CSM pe marginea numirii avocatului la CEDO.

Astfel, Guvernul va numi avocatul roman la CEDO, iar nominalizarea trebuie facuta pana in luna iulie.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a explicat care este procedura pentru numirea avocatului roman la CEDO. Zegrean a subliniat ca, din punctul de vedere al CCR, nu se restrang atributiile CSM, pentru ca si Consiliul va desemna un membru care sa faca parte dintr-o comisie ce va fi constituita la nivelul Executivului.

Din aceasta comisie vor face parte ministrul Justitiei, cel al Afacerilor Externe, agentul Romaniei la CEDO, Avocatul Poporului, un singur membru al CSM si un judecator de la Cureta Suprema.

"Comisia este formata din 9 persoane, ele vor face selectia persoanelor si vor constata daca cei care se inscriu indeplinesc conditiile de a fi jduecator la CEDO. Este sesizat Guvernul, care va sesiza la randul sau comisiile juridice", a mentionat Zegrean.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la jumatatea lunii aprilie, Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze un conflict juridic de aceasta natura aparut ca urmare a faptului ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta procedura de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a reclamat la CCR existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Premierul Victor Ponta a anuntat in aprilie ca i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, care va trebui sa ofere un raspuns in chestiunea desemnarii judecatorului roman la CEDO, in contextul in care CSM s-a aratat nemultumit ca Executivul i-a restrans atributiile in acest domeniu.

Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan, expira in decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie.

In acest sens, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede infiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrangand astfel atributiile CSM in acest domeniu. Premierul Victor Ponta a explicat emiterea ordonantei de urgenta prin termenul foarte scurt pana la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#CCR judecator CEDO, #Guvern numeste judecator CEDO , #decizii