CCR: Kovesi trebuia sa se prezinte la comisia de ancheta, dar Lazar nu e obligat sa le dea dosarul clasat

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 16:28
19165 citiri
CCR: Kovesi trebuia sa se prezinte la comisia de ancheta, dar Lazar nu e obligat sa le dea dosarul clasat
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a dezbatut, marti, sesizarile depuse de presedintii camerelor parlamentare cu privire la ancheta ce vizeaza alegerile din 2009, respingand doua dintre cele trei puncte reclamate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Astfel, CCR a decis ca nu exista un conflict intre puterile statului, mai exact intre Parlament si Ministerul Public, in ceea ce priveste refuzul procurorului general Augustin Lazar de a trimite la comisia parlamentara de ancheta dosarul penal deschis in cauza respectiva si clasat ulterior. Aceasta decizie a fost luata in unanimitate.

Pe de alta parte, CCR a decis ca exista un conflict intre cele doua puteri generat de faptul ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a oferit explicatiile cerute de comisia de ancheta parlamentara privind prezenta in casa lui Gabriel Oprea in seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009.

Aceasta a doua hotarare s-a luat cu 5 la 3, informeaza surse pentru Ziare.com. Astfel, au facut opinie separata judecatorii Livia Stanciu, Simona-Maya Teodoroiu si Mircea Stefan Minea. La sedinta de azi, Petre Lazaroiu a absentat.

CCR a respins unanim si a treia sesizare, referitoare la faptul ca Augustin Lazar ar fi trebuit sa o sanctioneze disciplinar pe sefa DNA.

La sfarsitul lunii august, Laura Codruta Kovesi a explicat intr-o scrisoare de 7 pagini, de ce nu s-a dus in fata comisiei parlamentare de ancheta.

UPDATE 16:50 - CCR a transmis un comunicat de presa in care explica deciziile care au fost luate astazi.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie de a se prezenta in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential.

In solutionarea conflictului, Curtea a constatat obligatia doamnei Laura Codruta Kovesi de a se prezenta in fata Parlamentului Romaniei - Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a exercita actiunea disciplinara impotriva procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie pentru neprezentarea in fata Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential, si de refuzul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a transmite comisiei speciale de ancheta o copie dupa dosarul de urmarire penala aflat pe rolul acestui parchet", se arata in comunicatul CCR.

UPDATE 17:15 Intr-un punct de vedere remis ulterior presei, Ministerul Public subliniaza faptul ca decizia CCR ii confirma punctul de vedere exprimat anterior, la ora actuala neexistand "dispozitii legale care sa permita transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale catre o comisie parlamentara sau, in general, catre o alta institutie extrajudiciara".

Pe de alta parte, MP se bucura ca prin decizia de astazi a CCR se "clarifica o problema de drept care nu a mai avut precedent in sistemul judiciar" si pentru care MP s-a adresat anterior CSM.

UPDATE 18:00 Presedintele comisiei de ancheta, deputatul PSD Oana Florea, a anuntat ca membrii comisiei se vor reuni miercuri, la ora 15:30, pentru a decide daca se considera necesara invitarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, la audieri, dupa decizia CCR.

"Maine la 15:30 in plenul comisiei de ancheta vom discuta despre decizia CCR si despre activitatea noastra pe viitor. Colegii vor face propuneri, vor spune care sunt opiniile lor cu privire la desfasurarea activitatii pe viitor, daca vom mai avea audieri, daca se considera necesara invitarea doamnei Kovesi sau nu, daca mai considera necesare alte probe cu acte de la alte institutii ale statului", a spus Florea.

CCR a amanat saptamana trecuta decizia in cazul sesizarilor formulate de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sesizat in 13 septembrie Curtea Constitutionala reclamand un posibil conflict juridic intre Parlament si Ministerul Public aparut prin refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta si prin refuzul procurorului general de a transmite comisiei o copie a dosarului deschis cu privire la alegerile prezidentiale din 2009.

Cei doi lideri de partide au sustinut ca Lazar si Kovesi au pus in imposibilitate Parlamentul de a adopta o hotarare.

"Va rugam sa obligati Ministerul Public sa transmita de indata comisiei parlamentare de ancheta copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul sef al DNA sa raspunda la intrebarea formulata", se arata in finalul celor doua sesizari transmise CCR de catre cei doi presedinti ai camerelor parlamentare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#decizie CCR Kovesi Dragnea Tariceanu , #decizii