CCR: Legea Educatiei este constitutionala

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 14:39
7279 citiri
CCR: Legea Educatiei este constitutionala
Foto: Arhiva

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, marti, dupa o dezbatere de mai bine de trei ore, ca Legea Educatiei este constitutionala si poate merge la promulgare. Decizia a fost luata de o majoritate consistenta: 7 judecatori au votat in favoarea constitutionalitatii legii si numai 2 impotriva.

Magistratii CCR au respins sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de 108 deputati ai PSD, PC si PNL impotriva Legii Educatiei, dupa ce Guvernul a continuat procedura angajarii raspunderii desi, in urma cu cateva luni, CCR daduse un prim verdict de neconstitutionalitate.

Judecatorii CCR au apreciat, marti, ca sesizarea formulata de presedintele Senatului, Mircea Geoana, este inadmisibila, in timp ce sesizarea depusa de parlamentari ai PSD, PC si PNL a fost respinsa ca inadmisibila in ceea ce priveste criticile pe forma, iar criticile pe fond au fost respinse ca nefondate.

La doar cateva ore dupa decizia Curtii, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a Legii Educatiei.

Basescu a promulgat Legea Educatiei

Geoana nedumerit, Marko satisfacut, Funeriu chemat la Cotroceni

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca nu intelege cum a fost posibila aceasta decizie a CCR si a anuntat ca isi rezerva dreptul sa mai depuna o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii Educatiei, in cazul in care Traian Basescu va promulga legea.

In plus, presedintele Senatului a reamintit ca o alta Lege a Educatiei se afla in pregatire la Senat si a sustinut ca aceasta va fi cea care va intra in vigoare, incepand de anul viitor, si nu cea pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, chiar daca a fost declarata constitutionala.

Legea Educatiei, constitutionala: Vezi reactiile politice si sindicale

Vicepremierul Marko Bela a declarat ca decizia CCR este o satisfactie si si-a exprimat increderea ca proiectul care se afla in continuare in dezbaterea Senatului nu va primi sustinerea majoritatii guvernamentale.

"In ceea ce priveste continutul, este un moment foarte important fiindca zilele urmatoare deja Ministerul Educatiei poate sa inceapa implementarea reformei intr-un domeniu vital pentru intreaga societate. Si asa am intarziat foarte mult, dar totusi iata ca putem incepe aplicarea reformei", a spus Marko Bela.

Desi anuntase o conferinta de presa pentru ora 15.30, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a amanat-o. Conform jurnalistilor de la Realitatea TV, ministrul a fost invitat de presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni pentru discutii pe tema noii Legi a Educatiei.

Un slalom constitutional

Pe 3 noiembrie 2010, CCR a decis ca exista un conflict de constitutionalitate intre Parlament si Guvern, ca urmare a deciziei Executivului de asumare a raspunderii pe Legea Educatiei. Dupa cateva zile, premierul Emil Boc a sesizat la randul sau CCR, cerand solutionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura, subliniind ca acest demers nu poate fi intrerupt, odata demarat, mai ales ca Parlamentul stabilise calendarul asumarii.

Pe 24 noiembrie 2010, CCR a decis ca odata depusa, motiunea de cenzura trebuie dezbatuta conform Constitutiei.

PSD, PNL si Mircea Geoana au contestat Legea Educatiei la CCR

Pe 14 decembrie 2010, in plenul reunit al celor doua Camere, cei 22 de parlamentari PNL si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura pe Legea Educatiei, iar presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca documentul nu mai este valabil, iar legea este considerata adoptata.

PNL si-a retras semnaturile de pe motiune - Anastase declara Legea Educatiei adoptata (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#legea educatiei constitutionalitate, #Curtea Constitutionala legea educatiei , #decizii