Ziare.com

CCR: Legea manualului scolar e neconstitutionala

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:45

   

CCR: Legea manualului scolar e neconstitutionala
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca Legea manualului scolar este neconstitutionala in ansamblul ei, deoarece a fost adoptata de Parlament ca lege organica, desi aceasta este o lege ordinara care trebuia adoptata conform altor proceduri.

Judecatorii CCR au explicat faptul ca Legea manualului scolar a trecut de Parlament cu votul unei majoritati absolute, adica a jumatate plus unul din numarul total al senatorilor si, respectiv, deputatilor, pe cand, avand in vedere tipul legii, constitutional era nevoie doar de o majoritate simpla.

"Curtea constata ca, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adauga domeniului organic noii materii de reglementare, imprejurare ce contravine art.73 alin. (3) din Constitutie, care este de stricta si limitativa interpretare", se arata intr-un comunicat al CCR.

Curtea mai sustine ca prin clasificarea gresita a actului normativ ca lege rganica a fost inversat si rolul celor doua Camere ale Parlamentului, avand in vedere ca forul decizional ar fi trebuit sa fie Camera Deputatilor, nu Senatul, cum a fost in acest caz. Potrivit Constitutiei, organizarea generala a invatamantului tine de legile organice, insa judecatorii au considerat ca Legea manualului trebuie reglementata prin lege ordinara.

Sesizarea de neconstitutionalitate a legii a fost facuta de PNL si USR. Legea manualului scolar se va intoarce in Parlament.

Pe 22 mai, Senatul a adoptat, in calitate de for decizional, legea manualelor scolare. Plenul Senatului a adoptat Legea manualelor scolare cu 75 de voturi "pentru", 23 "impotriva" si 2 abtineri.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2349 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor