CCR: Legea pentru alegerea presedintelui e imperfecta. BEC nu poate realiza un control efectiv al semnaturilor

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 19:48
2781 citiri
CCR: Legea pentru alegerea presedintelui e imperfecta. BEC nu poate realiza un control efectiv al semnaturilor

CCR arata, in motivarea deciziei de admitere a mai multor contestatii ale candidatilor la prezidentiale, printre care se numara si cea a lui Viorel Catarama, ca Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei are imperfectiuni, iar BEC are un rol formal, neputand realiza un control efectiv si real.

Curtea Constitutionala a constatat cu acest prilej si o serie de imperfectiuni ale legislatiei in domeniu "cu precadere in ceea ce priveste modul de reglementare a cerintelor pentru depunerea candidaturilor si verificarilor ce trebuie realizate de Biroul Electoral Central, in corelatie cu termenele foarte scurte prevazute de legislatia electorala pentru realizarea acestor verificari, precum si pentru solutionarea contestatiilor de catre Curtea Constitutionala", arata judecatorii CCR, in motivarea deciziei.

Totodata, Curtea a constat, referitor la listele de sustinatori ca "procedura de verificare, sub aspectul termenelor in care se desfasoara, nu numai ca este improprie, dar transforma actul de verificare intr-o formalitate care anuleaza scopul reglementarii.

Astfel, toate aspectele privite coroborat: (i) numarul nedeterminat de candidati care pot formula propunerile de candidatura in intervalul relativ scurt prevazut de calendarul alegerilor, (ii) numarul nedeterminat de persoane care pot formula contestatii, (iii) numarul minim de 200.000 de alegatori care trebuie sa se regaseasca pe lista de sustinatori a fiecarui candidat, (iv) datele cu caracter personal care trebuie supuse verificarii, sub sanctiunea raspunderii penale a falsului in declaratii, nu fac altceva decat sa demonstreze ca autoritatile publice implicate in procedura de verificare a indeplinirii conditiilor de fond si de forma", potrivit motivarii.

Astfel, CCR spune ca "Biroul Electoral Central si Curtea Constitutionala - indeplinesc un rol formal, nefiind in masura ca, in termenele fixate de lege, sa realizeze un control efectiv si real cu privire la toate aspectele supuse verificarii", conform sursei citate.

Din aceasta cauza magistratii CCR au apreciat ca "legiuitorul trebuie sa reconsidere solutiile legislative cuprinse in Legea nr. 370/2004, astfel incat sa asigure autoritatilor publice implicate in procedura inregistrarii candidaturilor la alegerea Presedintelui Romaniei termenele si instrumentele proprii unui control efectiv, de natura sa satisfaca scopul si exigentele impuse de lege".

Curtea Constitutionala a admis, pe 23 septembrie, contestatia formulata de Viorel Catarama privind respingerea candidaturii prezidentiale. Judecatorii CCR au dispus inregistrarea de catre BEC a candidaturii si semnului electoral ale lui Catarama la alegerile din noiembrie.

In cursa pentru un mandat la Cotroceni sunt 14 candidati. Campania electorala va incepe pe 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor are loc pe 10 noiembrie si al doilea pe 24 noiembrie. Romanii din strainatate voteaza pe o perioada de trei zile, la ambele tururi de scrutin.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...