Ziare.com

CCR: Legea pentru alegerea presedintelui e imperfecta. BEC nu poate realiza un control efectiv al semnaturilor

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 19:48

   

CCR: Legea pentru alegerea presedintelui e imperfecta. BEC nu poate realiza un control efectiv al semnaturilor
CCR arata, in motivarea deciziei de admitere a mai multor contestatii ale candidatilor la prezidentiale, printre care se numara si cea a lui Viorel Catarama, ca Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei are imperfectiuni, iar BEC are un rol formal, neputand realiza un control efectiv si real.

Curtea Constitutionala a constatat cu acest prilej si o serie de imperfectiuni ale legislatiei in domeniu "cu precadere in ceea ce priveste modul de reglementare a cerintelor pentru depunerea candidaturilor si verificarilor ce trebuie realizate de Biroul Electoral Central, in corelatie cu termenele foarte scurte prevazute de legislatia electorala pentru realizarea acestor verificari, precum si pentru solutionarea contestatiilor de catre Curtea Constitutionala", arata judecatorii CCR, in motivarea deciziei.

Totodata, Curtea a constat, referitor la listele de sustinatori ca "procedura de verificare, sub aspectul termenelor in care se desfasoara, nu numai ca este improprie, dar transforma actul de verificare intr-o formalitate care anuleaza scopul reglementarii.

Astfel, toate aspectele privite coroborat: (i) numarul nedeterminat de candidati care pot formula propunerile de candidatura in intervalul relativ scurt prevazut de calendarul alegerilor, (ii) numarul nedeterminat de persoane care pot formula contestatii, (iii) numarul minim de 200.000 de alegatori care trebuie sa se regaseasca pe lista de sustinatori a fiecarui candidat, (iv) datele cu caracter personal care trebuie supuse verificarii, sub sanctiunea raspunderii penale a falsului in declaratii, nu fac altceva decat sa demonstreze ca autoritatile publice implicate in procedura de verificare a indeplinirii conditiilor de fond si de forma", potrivit motivarii.

Astfel, CCR spune ca "Biroul Electoral Central si Curtea Constitutionala - indeplinesc un rol formal, nefiind in masura ca, in termenele fixate de lege, sa realizeze un control efectiv si real cu privire la toate aspectele supuse verificarii", conform sursei citate.

Din aceasta cauza magistratii CCR au apreciat ca "legiuitorul trebuie sa reconsidere solutiile legislative cuprinse in Legea nr. 370/2004, astfel incat sa asigure autoritatilor publice implicate in procedura inregistrarii candidaturilor la alegerea Presedintelui Romaniei termenele si instrumentele proprii unui control efectiv, de natura sa satisfaca scopul si exigentele impuse de lege".

Curtea Constitutionala a admis, pe 23 septembrie, contestatia formulata de Viorel Catarama privind respingerea candidaturii prezidentiale. Judecatorii CCR au dispus inregistrarea de catre BEC a candidaturii si semnului electoral ale lui Catarama la alegerile din noiembrie.

In cursa pentru un mandat la Cotroceni sunt 14 candidati. Campania electorala va incepe pe 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor are loc pe 10 noiembrie si al doilea pe 24 noiembrie. Romanii din strainatate voteaza pe o perioada de trei zile, la ambele tururi de scrutin.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2640 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca BEC nu poate, atunci sa o faca cine poate

Si asta sa se scrie in lege, apoi sa se aplice. Legile pot fi perfectionate. Asta e evolutia.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor