Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 19:25
12987 citiri
Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)
Foto: scoala174.ro

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in legea Educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

"Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei de astazi (miercuri - n.red.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia", au precizat oficiali din cadrul Curtii Constitutionale.

Prin decizia de miercuri, judecatorii CCR au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea invatamantului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Acelasi aspect il are in vedere si articolul 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale: "La solicitarea scrisa a elevului major, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile celor doua articole de lege sunt neconstitutionale.

Aceasta exceptie de noconstitutionalitate a fost ridicata de profesorul Emil Moise, intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Buzau, in care acesta a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau.

In august 2006, acelasi Emil Moise cerea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa - in afara orei facultative de Religie - ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau.

Moise sustinea atunci ca predarea religiei in institutiile de invatamant publice "constituie o discriminare impotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase (...) si o incalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

In prezent, religia este disciplina optionala, elevii avand posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.

Predarea religiei in scoli a starnit de mai multe ori controverse si dispute in spatiul public.

#religie scoli decizie CCR, #religie scoli, #parinti ora religie , #decizii