CCR: Pensiile nu se reduc, salariile da. Vezi ce urmeaza

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 23:59
29725 citiri
CCR: Pensiile nu se reduc, salariile da. Vezi ce urmeaza

Doua articole din legile prin care se reduc salariile bugetarilor si pensiile au fost declarate neconstitutionale, vineri, de catre magistratii CCR.

Cele doua articole se refereau, printre altele, la taierea pensiilor cu 15% si la recalcularea pensiilor magistratilor.

In schimb, CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia.

In decizia de vineri a Curtii Constitutionale se precizeaza ca:

"In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca:

Dispozitiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale.

Dispozitiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale, in raport cu prevederile constitutionale indicate in sesizare de Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie."

Reactii politice la decizia CCR privind pensiile

Articolul 1 litera c prevede ca: "La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:(...) c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale.

In schimb, Curtea Constitutionala a apreciat in sedinta de vineri ca fiind constitutionale alte articole dintre cele contestate, mai precis:

"Dispozitiile art.1-8 si cele ale art.10-17 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt constitutionale.

(...) Dispozitiile art.1 lit.a), b), d)-i) si art.2-12 din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt constitutionale in raport cu criticile formulate de Sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie"

Legile se intorc in Parlament saptamana viitoare si un plen comun al Camerei Deputatilor si Senatului le va pune de acord cu prevederile CCR, dupa ce Curtea va publica motivatia deciziei de vineri.

Surse: TVA de 23% sau 24% si impozit pe pensii de pana la 50%

Judecatorul CCR Ion Predescu a declarat vineri ca motivul pentru care CCR a a decis ca magistratii trebuie sa aiba pensii speciale este pentru ca aceasta categorie are un "statut constitutional", pe cand restul categoriilor profesionale au doar statut legal.

"Intre magistrati si ceilalti e o diferenta fundamentala: ei au statut constitutional, ceilalti au statut legal. Cand ai statut legal, infiintat prin lege, chiar si lege organica, poti umbla la el oricand, prin lege l-ai infiintat, prin lege il modifici, prin lege il completezi, si tot prin lege poti sa-l si desfiintezi.

Boc: Negociem un pachet alternativ de masuri cu FMI

Cand e statut constitutional, nu poti nici modifica, nici adauga, nici completa, nici desfiinta prin lege ca este prevazut in Constitutie", a spus judecatorul, explicand de ce Curtea a stabilit ca recalcularea pensiilor magistratilor este neconstitutionala.

Predescu explica de ce magistratii trebuie sa primeasca pensii speciale

Cinci contestatii pe doua legi

Sedinta in care judecatorii Curtii Constitutionale au luat aceste decizii a inceput vineri la ora 9.00 si a fost secreta.

BNR: Curtea Constitutionala, responsabila pentru caderea leului

Dezbaterile au fost reluate dupa ce joi seara, la finalul a sase ore de discutii, magistratii CCR au hotarat sa intrerupa analiza contestatiilor depuse de PSD, ICCJ si PNL din cauza oboselii.

Vasilescu (BNR): De acum incolo, toate masurile sunt dramatice

Cei noua judecatori au avut de rezolvat cinci contestatii depuse la Curte in privinta legilor de austeritate pe care Guvernul Boc si-a angajat pe 15 iunie raspunderea. Doua dintre contestatii au fost depuse de PSD, doua de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si o sesizare a fost depusa de PNL.

Cresterea taxelor, inevitabila. Ce efecte va avea asupra populatiei?

Contestatarii au argumentat in sesizarile adresate CCR, printre altele, ca reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor echivaleaza practic cu instituirea unui nou impozit sau ca taierea salariilor bugetarilor este discriminatorie. De asemenea, acestia au apreciat ca cele doua legi ale austeritatii ingradesc dreptul la munca si dreptul la proprietate, precum si dreptul la un trai decent.

De asemenea, PNL a semnalat in sesizarea depusa la Curte ca Legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar incalca jurisprudenta CEDO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#curtea constitutionala salarii, #lege taiere salarii pensii, #l lege pensii Constitutionala , #decizii