Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR: Prevederi neconstitutionale in Codul de procedura penala - ii priveste pe cei care-si recunosc vinovatia

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 20:57
4394 citiri
CCR: Prevederi neconstitutionale in Codul de procedura penala - ii priveste pe cei care-si recunosc vinovatia

Mai multe prevederi cuprinse in Codul de procedura penala cu privire la caile de atac care pot fi facute in cazul acordului de recunoastere a vinovatiei sunt neconstitutionale, au stabilit, marti, judecatorii CC.

Surse din cadrul Curtii Constitutionale (CC) au precizat ca, de exemplu, una dintre aceste prevederi, respectiv cea care stabileste ca "impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia", ingradeste rolul procurorului.

In plus, actualele prevederi legislative nu-i permit judecatorului sa verifice incadrarea juridica a faptei.

In sedinta de marti, judecatorii CC au stabilit ca dispozitiile articolului 488 alineatele 1-4 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Conform prevederilor, " (1) Impotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485, procurorul si inculpatul pot declara apel, in termen de 10 zile de la comunicare. (2) Impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia. (3) La solutionarea apelului se citeaza inculpatul.

(4) Instanta de apel pronunta una dintre urmatoarele solutii: a) respinge apelul, mentinand hotararea atacata, daca apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat; b) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost admis numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia si pronunta o noua hotarare, procedand potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplica in mod corespunzator; c) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost respins, admite acordul de recunoastere a vinovatiei, dispozitiile art. 485 alin. (1) lit. a) si art. 486 aplicandu-se in mod corespunzator".

De asemenea, judecatorii constitutionali au stabilit ca solutia legislativa cuprinsa in articolul 484 alineatul 2 din Codul de procedura penala potrivit careia "instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in urma unei proceduri necontradictorii, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta" incalca legea fundamentala.

Decizia luata marti este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR acord recunoastere vinovatie neconstitutional , #decizii