Curtea Constitutionala a decis, joi, ca propunerile de modificare a Codului Penal sunt partial neconstitutionale.
Curtea Constitutionala a constatat, joi, ca un numar de 31 de dispozitii din legea de modificare a Codului Penal sunt neconstitutionale, precum noile definitii ale infractiunilor de abuz in serviciu si trafic de influenta, dar si anumite prevederi legate de omorul calificat si marturia mincinoasa.
CCR a conexat, joi, trei sesizari de neconstitutionalitate depuse de ICCJ, presedintele Klaus Iohannis si de un numar de 110 deputati PNL, PMP, USR si neafiliati, pe marginea legii prin care Parlamentul a modificat Codul Penal, potrivit unui comunicat de presa transmis de Curtea Constitutionala.
Astfel, judecatorii CCR au admis o parte din obiectiile formulate si au constatat ca 31 de dispozitii sunt neconstitutionale, potrivit documentului.
Prin urmare, proiectul care aduce modificari Codul Penal se va reintoarce la Parlament, pentru ca articolele declarate neconstitutionale sa fie puse in acord cu decizia de joi a Curtii.
Dupa ce Comisia de la Venetia a criticat dur modificarile aduse Codului Penal de Parlamentul Romaniei, unele facute cu dedicatie pentru liderii Puterii, Curtea Constitutionala a amanat miercuri pentru joi dezbaterea pe sesizarile formulate de presedintele Klaus Iohannis, Inalta Curte de Casatie si Justitie, PNL, PMP si USR privind aceste noi prevederi.
Judecatorii Curtii au invocat ca "au nevoie de timp pentru a delibera", potrivit unui comunicat de presa al CCR.
Si saptamana trecuta, CCR a amanat pronuntarea, pentru 24 octombrie, pe obiectiile de neconstitutionalitate asupra legii de modificare a Codului Penal si a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, parca in asteptarea opiniei Comisiei de la Venetia, care a venit in weekend.
Citeste si:
Obiectiile de la CCR pe Codul Penal au fost formulate de un numar de 110 deputati PNL, PMP, USR si neafiliati, precum si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si presedintele Romaniei.
Iata ce argumente contin sesizarile
Pe de alta parte, Codul de Procedura Penala, alt act normativ fundamental schimbat radical in Parlament in aceasta vara, a picat la CCR acum doua saptamani.