CCR: Reducerea salariilor profesorilor este neconstitutionala

Luni, 20 Iulie 2009, ora 16:18
2551 citiri
CCR: Reducerea salariilor profesorilor este neconstitutionala

Curtea Constitutionala arata, in motivarea unor decizii, cum Guvernul, prin ordonante de urgenta, a redus majorarile salariale stabilite de Parlament pentru personalul din invatamant sau a modificat fara drept structura de calcul al salariului, astfel ca masurile s-au dovedit a fi neconstitutionale.

In urma mai multor sesizari venite din teritoriu de la sindicate ale personalului din invatamant, Curtea Constitutionala (CCR) a admis, pe 30 iunie, exceptii de neconstitutionalitate cu privire la articole din ordonantele de urgenta 151/2008, 15/2008 si 1/2009.

Astfel, referitor la dispozitiile art.I pct.2 si 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.151/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, CCR arata ca reduc, "in mod substantial, majorarile salariale la care ar fi avut dreptul personalul din invatamant in temeiul Legii nr.221/2008 de aprobare a Ordonantei Guvernului nr.15/2008".

Guvernul nu avea dreptul sa modifice salariul din educatie

Curtea Constitutionala aminteste ca, pe 12 noiembrie 2008, a declarat neconstitutionala o reglementare similara adoptata de Guvern tot printr-o ordonanta de urgenta.

Este vorba despre ordonanta de urgenta a Guvernului nr.136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008, prin care s-au redus majorarile salariale stabilite de Parlament.

"Curtea, prin decizia mentionata, a statuat ca adoptarea ordonantelor de urgenta numai in scopul contracararii unei masuri de politica legislativa in domeniul salarizarii personalului din invatamant adoptata de Parlament incalca prevederi ale Legii fundamentale", se arata in motivarea CCR.

CCR isi motiveaza decizia

Curtea Constitutionala explica de ce a declarat neconstitutionale si art.2 si art.3 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar.

Motivarea consta in faptul ca articolele respective "continua abordarea cuprinsa in dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.151/2008, prevederi prin care au fost reduse majorarile salariale la care ar fi avut dreptul personalul din invatamant in temeiul Legii nr.221/2008 de aprobare a Ordonantei Guvernului nr.15/2008".

CCR s-a pronuntat si cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.2, art.3 si art.5 din din Ordonanta Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare.

Textul legal criticat a modificat structura drepturilor salariale, mai exact, a reasezat principiile de salarizare in domeniul personalului din invatamant, in sensul includerii unor sporuri si transe suplimentare de vechime in coeficientul de multiplicare, explica CCR.

Dar, arata magistratii, Legea nr.373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, in temeiul caruia a fost adoptata Ordonanta Guvernului nr.15/2008, a prevazut posibilitatea Guvernului de a emite ordonante care sa cuprinda "reglementari privind majorarile salariale ale personalului din sectorul bugetar pe anul 2008".

Curtea constata, astfel, ca Guvernul nu avea abilitarea legala de a modifica structura de calcul al salariului, depasind, astfel, limitele abilitarii acordate prin Legea nr.373/2007.

Curtea Constitutionala a decis, pe 30 iunie, ca mai multe articole din ordonante ale Guvernului privind cresterile salariale din invatamant, acordate pentru 2008 si 2009, contravin legii fundamentale, dupa ce a admis exceptii de neconstitutionalitate invocate in mai multe dosare.

Curtea Constitutionala a mai declarat, pe 2 iunie, ca fiind neconstitutionale, mai multe prevederi din Ordonanta Guvernului privind cresterile salariale ale personalului din invatamant, modificata prin OUG 151/2008, pentru anii 2008 si 2009.

Exceptia a fost invocata in 138 de dosare venite din teritoriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Curtea Constitutionala invatamant, #salarii profesori CCR, #decizie neconstitutionala Guvern , #decizii