CCR: Referendumul poate dura mai multe zile in cazuri exceptionale

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 15:27
5959 citiri
CCR: Referendumul poate dura mai multe zile in cazuri exceptionale

Judecatorii Curtii Constitutionale sustin, in motivarea deciziei prin care au respins contestatia PDL pe modificarea Legii referendumului, ca legiuitorul poate reglementa, in cazuri exceptionale, organizarea referendumului in mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot.

Motivarea Curtii a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial, fiind prezentata argumentatia pentru care a fost respinsa contestatia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore.

"Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcursul mai multor zile", se arata in motivarea judecatorilor Curtii Constitutionale.

Aceasta este una dintre concluziile Curtii, dupa ce sunt trecute in revista cele trei tipuri de referendumuri organizate in Romania, in baza Legii referendumului nr. 3/2000. Astfel, se aminteste referendumul pentru revizuirea Constitutiei, din anul 2003, care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, respectiv 18 si 19 octombrie 2003. De asemenea, este trecut in revista atat referedumul din 19 mai 2007, pentru demiterea presedintelui, dar si cele doua referendumuri "cu privire la probleme de interes national" din 25 noiembrie 2007, dar si din 22 noiembrie 2009.

Totodata, Curtea aminteste de hotararea nr. 1 din 15 octombrie 2003 in care a statuat ca, "prin stabilirea desfasurarii referendumului national privind revizuirea Constitutiei in doua zile, in loc de o singura zi, nu este afectat interesul general al desfasurarii in bune conditii a referendumului, printr-o prezenta cat mai mare la urne si nu sunt incalcate dispozitiile art. 147, alin. 3 din Constitutie (devenit, dupa revizuirea si republicarea Constitutiei, art 151, alin. 3 - s.n.), care stabilesc ca organizarea referendumului se face in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire".

De asemenea, in motivarea judecatorilor CC se precizeaza ca, prin raportarea celor expuse la situatia referendumului de demitere a presedintelui, legea fundamentala "nu dispune nici expres, nici implicit cu privire la un anumit interval orar de desfasurare a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei".

"Prevederea sau modificarea acestui interval este de competenta exclusiva a legiuitorului, numai acesta fiind cel indreptatit (...) sa reglementeze organizarea si desfasurarea prin lege organica a referendumului", se mentioneaza in motivarea Curtii Constitutionale.

Mai mult, judecatorii sustin ca extinderea intervalului orar pentru votare la referendum "nu este, prin urmare, contrara principiului constitutional al statului de drept, ci, din contra, creeaza conditiile necesare pentru ca poporul roman sa-si poata exprima vointa suverana".

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a respins un alt argument din sesizarea PDL, respectiv acela al modificarii cu unor masuri "tehnico-organizatorice" cu mai mult de 10 zile dupa anuntarea datei de organizare a referendumului.

Astfel, PDL a sustinut ca legea adoptata de Parlament pentru extinderea intervalului orar de votare, dupa mai mult de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul, ar incalca prevederile articolului 48 din Legea referendumului, unde se mentioneaza ca "masurile tehnico-organizatorice privitoare la referendumul national se stabilesc de catre Guvernul Romaniei in termen de 10 zile de la data la care a fost anuntat referendumul".

In consecinta, PDL a sustinut ca sunt incalcate prevederile din art. 1, alin. 5 din Constitutie, unde se precizeaza ca, "in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, este obligatorie". Un alt argument al PDL invoca o decizie a Curtii din 25 ianuarie 2012 cu privire la necesitatea stabilitatii normelor juridice in domeniul electoral, dar si recomandarile Codului de bune practici in materie electorala a Comisiei de la Venetia.

Curtea Constitutionala a respins argumentul PDL privind intervalul celor 10 zile in care se pot opera modificari in organizarea referendumului.

Curtea "constata ca ipoteza normativa a solutiei legislative criticate antameaza un element definitoriu al procedurii de organizare si desfasurare a referendumului, si nu o masura tehnico-organizatorica".

In plus, judecatorii CC sustin ca referirile la Codul bunelor practici in materie electorala nu fac obiectul stabilirii intervalului de vot la referendum.

"Desi Curtea tine cont in evaluarea constitutionalitatilor legilor de acest act, in cauza, constata ca recomandarile acestuia nu se refera si la stabilirea/modificarea orelor in care urmeaza a avea loc referendumul, ci la modificarea sistemelor de scrutin, modificarea lor frecventa sau cu putin timp (mai putin de un an) inainte de alegeri", au mai sustinut judecatorii CC.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#referendum zile Curtea Constitutionala, #interval vot referendum , #decizii