CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)

Joi, 02 August 2012, ora 08:39
2523 citiri
CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei reia joi dezbaterile pe marginea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, judecatorii CCR solicitand, cu o zi in urma, informatii de la Ministerul Administratiei si Internelor si Institutul National de Statistica, necesare solutionarii contestatiilor.

CCR va continua joi, incepand cu ora 9,00, dezbaterile referitoare la cele trei contestatii primite si confirmarea rezultatelor referendumului.

Intr-un comunicat transmis miercuri seara presei, Curtea a precizat ca au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei desfasurat pe 29 iulie.

"Dupa inregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18.548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate. In acelasi timp, au fost inregistrare trei dosare avand ca obiect contestatii, precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului", arata Curtea.

Conform procedurilor, CCR urmeaza sa se pronunte, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului, judecatorii constitutionali luand in discutie si eventualele contestatii.

De asemenea, Curtea, pe parcursul dezbaterilor, poate cere informatii de la autoritatile publice sau de la Biroul Electoral Central, care sunt obligate sa prezinte informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului. Instanta de contencios constitutional stabileste, ulterior, daca a fost respectata procedura pentru organizarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Inainte de publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, aceasta este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Legislativul urmeaza sa ia act de decizia Curtii, iar, in cazul in care ar adopta o hotarare, aceasta poate fi supusa controlului constitutional.

Sesizari la CCR

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale printr-o sesizare trimisa miercuri sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea lui Traian Basescu in urma votului din 29 iulie.

Cei doi au prezentat, in favoarea solicitarii lor, o serie de argumente si au cerut CCR sa solicite alte date de la institutiile statului cu privire la numarul populatiei Romaniei. "La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, 'demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum'", se arata in sesizarea catre CCR.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

"Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 daca luam in considerare populatia conform CNAS", se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere au invocat si "boicotarea deschisa" a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR legea referendumului, #CCR validare referendum Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu , #decizii