Ziare.com

CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)

Joi, 02 August 2012, ora 08:39

   

CCR reia joi dezbaterile privind referendumul din 29 iulie (Video)
Curtea Constitutionala a Romaniei reia joi dezbaterile pe marginea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, judecatorii CCR solicitand, cu o zi in urma, informatii de la Ministerul Administratiei si Internelor si Institutul National de Statistica, necesare solutionarii contestatiilor.

CCR va continua joi, incepand cu ora 9,00, dezbaterile referitoare la cele trei contestatii primite si confirmarea rezultatelor referendumului.

Intr-un comunicat transmis miercuri seara presei, Curtea a precizat ca au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei desfasurat pe 29 iulie.

"Dupa inregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18.548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate. In acelasi timp, au fost inregistrare trei dosare avand ca obiect contestatii, precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului", arata Curtea.

Conform procedurilor, CCR urmeaza sa se pronunte, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului, judecatorii constitutionali luand in discutie si eventualele contestatii.

De asemenea, Curtea, pe parcursul dezbaterilor, poate cere informatii de la autoritatile publice sau de la Biroul Electoral Central, care sunt obligate sa prezinte informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului. Instanta de contencios constitutional stabileste, ulterior, daca a fost respectata procedura pentru organizarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Inainte de publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, aceasta este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Legislativul urmeaza sa ia act de decizia Curtii, iar, in cazul in care ar adopta o hotarare, aceasta poate fi supusa controlului constitutional.

Sesizari la CCR

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale printr-o sesizare trimisa miercuri sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea lui Traian Basescu in urma votului din 29 iulie.

Cei doi au prezentat, in favoarea solicitarii lor, o serie de argumente si au cerut CCR sa solicite alte date de la institutiile statului cu privire la numarul populatiei Romaniei. "La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, 'demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum'", se arata in sesizarea catre CCR.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

"Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 daca luam in considerare populatia conform CNAS", se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere au invocat si "boicotarea deschisa" a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2168 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Esenta democratiei consta in dreptul ctateanului de a alege liber

Aceasta alegere se exercita prin vot. Votul, ca sa fie cunoscut si numarat, trebuie sa fie exprimat. Optiunile neexprimate, nu sunt cunoscute, deci nu exista. CCR va trebui sa tina cont de 8,5 mil de voturi exprimate si nu de un numar de cetateni, neintersati de acest scrutin, ale caror optiuni nu sunt cunoscute, cel putin in scripte.

Daca luam numarul eronat de 18,5, din care jumatate +1 trebuiau sa se prezinte la vot, iar jumatate +1, dintre acestia, trebuiau sa exprime aceeasi optiune, vom constata ca era nevoie de 4,6 milioane de voturi DA, ca basescu sa fie demis. Au fost 7,4 mil de voturi impotriva lui, deci cu aproape 3 mil mai mult. CCR va ignora acesti 3 mil de cetateni, care au venit la vot, in favoarea celor 600.000 care ar fi atins jumatate +1, dar n-au venit? 3 mil cetateni interesati, care au facut efortul sa vina la vot, ignorati si luati in calcul 600.000, care au stat acasa? Nu, asta nu se poate intampla intr-un stat democratic.

Cel mai simplu ar fi ca pragul electoral, impus impotriva Constitutie si a Codului de bune practici- Comisia de la Venetia, sa se anuleaza prin boicotul oficial al basescului. Pragul a fost impus de CCR, cu motivatia ca la vot sa nu vina 500.000 de cetateni, iar jumatate + dintre acestia sa decita demiterea, ci ca stimulare pentru participarea unui numar cat mai mare de cetateni. Scopul a fost atins, decizia trebuie sa se ia in functie de procentul de exprimari, DA sau NU!

Romania este un stat democratic sau nu este? Asta va decide CCR, prin raspunsul pe care il va da.

 

Base ar trebui sa-si dea demisia!

Decizia de astazi a Curtii Constitutionale este cat se poate de corecta. Oricum, din punct de vedere politic, base este demis. Nu avem ce discuta, nu ne putem ascunde dupa o procedura cum ar fi cvorumul. Trebuie sa nu uitam ca in 2009, base a fost ales cu 5,2 milioane de voturi. In 2012, aproape 8 milioane de oameni nu-l mai vor la Cotroceni. Base nu mai prezinta nici un fel de legitimitate, nu se mai are dreptul sa se intoarce la Cotroceni, fara sa tina cont de votul zdrobitor in defavoarea sa!

 

C.C.R.-ul trebuie sa considere datele BEC-ului...

sa constate lipsa cvorumului de 50%+1 din popolatia romaniei si sa se pronunte conform si MAI. Restul sunt presiuni si speculatii.

 

CCR trebuie sa considere realitatea romaneasca

15 milioane de romani cu drept de vot.
Basescu a cerut 50%+1 dintre alegatori, nu dintre alegatori + *** din '87 pana astazi.
CCR va da dreptate romanilor de data asta.
Traian Basescu este demis. Daca va accepta sau nu, este cu totul alta discutie. Dar in momentul asta, este DEMIS cu aproape 90% din numarul total al voturilor valabil exprimate.

Parca ministrul Rus spunea altceva...Pentru a

asculta comanda sovietica...sunteti in stare de orice...

Inteleg ca esti pe lista

cu morti si ai fost utilizat de USL sa cistige alegerile locale!

invalidarea frauduloasa

Ccr ar fi trebuit ca in 5 minute sa decida 'validarea'.Dupa ce 'eu', CCR ,pe tine Basescu ti-am asigurat o protectie impotria abuzului prin cvorum, 'tu',Basescu ca un ordinar te-ai folosit abuziv de acest cvorum ,prin boicot,ca sa invalidez fraudulos acet referendum.Este super...superevident ca daca nu exista cvorum impus ,cvorumul s-ar fi realizat de la sine,pentru ca basisti ar fi fost obligati sa vina la referendum.Este evident.O tara plina de timpiti.

 

capcana ticaloasa

Asta cu numaratoarea 'reala' a alegatorilor este o capcana.O imbecilitate.Se distrage atentia de la ce este important, boicotul.

 

Referendumu'-i valabil!

"Unu'" va pleca, probabil!

 

florin

Da basescu va pleca ! acest om ne-a distrus atatia ani si-a batut joc de totii romanii din aceasta tara chiar si de cei din afara ! Ar fi cazul sa inceteze cu cacaturile astea si sa isi dea demisia

andrei

La referendumul din 29 iulie 8 milioane de romani si-au exprimat dreptul de al demite pe Traian Basescu,tiranul care a distrus o tara intreaga.

 

Decizia CCR

Mie mi se pare o rusine cum Basescu sustine in continuare ca cei care nu s-au prezentat la vot sunt de partea lui! Ca si cum la facultate nu te prezinti la niciun examen si pretinzi nota 10 la toate!! Pe de alta parte nu poti ignora votul a 8,4 milioane de oameni!! Este o incalcare a statului de drept!!!

 

referendum

CCR ar trebui sa tina cont de numarul de oameni care au mers la vot cand va lua decizia finala

 

Decizie

Asteptam cu nerabdare decizia CCR...Si indiferent de decizia luata va rog sa nu ne uitati pe noi, cei 8 milioane de oameni care am votat cu DA.

 

CCR

Ma bucur ca CCR a luat aceasta decizie pentru ca este cea mai buna si cea mai inteleapta in situatia de fata.Pe 12 sept sa speram ca se va da un verdict clar privind referendumul : validarea acestuia!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor