Basescu vs. Ponta si viceversa: CCR respinge ambele sesizari

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 21:01
16284 citiri
Basescu vs. Ponta si viceversa: CCR respinge ambele sesizari

Magistratii Curtii Constitutionale au respins, miercuri seara, atat sesizarea sefului Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala, cat si plangerea presedintelui Romaniei la adresa premierului.

Premierul Victor Ponta este cel care s-a plans Curtii de faptul ca Traian Basescu s-a imbracat intr-un tricou alb cu sigla Partidului Miscarea Populara si a anuntat public ca va vota, pe 25 mai, cu PMP. Magistratii au respins cererea, insa mentioneaza ca presedintele "nu are calitatea de competitor electoral".

CCR a respins sesizarea lui Ponta: Tricoul purtat de Basescu este constitutional

Toni Grebla, despre sesizarea lui Ponta: CCR nu lamureste comportamentul presedintelui. E treaba Parlamentului

Totodata, magistratii Curtii Constitutionale au respins si sesizarea presedintelui privind refuzul premierului de a contrasemna decorari.

Mai intai, Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce presedintele s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

CCR decide daca presedintele in functie poate sa sustina un partid in campanie

Basescu, reclamat de Guvern la CCR. Seful Curtii: Eu il stiu pe presedinte in tricoul albastru

Sesizarea a fost inregistrata la CCR pe 6 mai, ca cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si presedinte, cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

Reclamatia prim-ministrului a fost discutata incepand cu ora 17.00, desi initial era programata pentru ora 10.00, insa a fost amanata la cererea Guvernului, din cauza agendei incarcate de miercuri dimineata.

Basescu, in tricou "Vote for PMP", pe plaja alaturi de sotie si Elena Udrea (Galerie foto)

CCR a decis - Basescu, liber la tricouri. PSD si PNL reactioneaza: Presedintele e imoral, incalca Constitutia

Traian Basescu s-a implicat puternic in campania electorala a PMP, aparand la un moment dat imbracat in tricoul electoral al acestui partid, alaturi de Elena Udrea si un grup de sustinatori ai PMP. El a transmis clar in mai multe ocazii faptul ca va vota PMP si a spus ca atata timp cat nu semneaza un act, el isi poate exprima simpatia si sprijinul pentru un partid.

Potrivit unor decizii date intrecut, CCR a hotarat ca presedintele poate exprima opinii si optiuni politice.

Si Basescu l-a reclamat pe Ponta la CCR

Tot miercuri seara, CCR a respins sesizarea depusa de Traian Basescu, in ceea ce priveste faptul ca premierul nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare.

Basescu l-a reclamat pe Ponta la CCR pentru ca a refuzat sa semneze decrete de decorare (Video)

Basescu a decorat mai multi intelectuali, "in numele natiunii": Patapievici, printre ei (Video)

Presedintele a aratat in sesizare ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Roman (ICR).

Seful statului a mentionat ca presedintele confera decoratii si titluri de onoare, iar decretele emise de seful statului in exercitarea unor atributiilor ale sale se contrasemneaza de primul ministru.

Citește și:
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...
Nicolae Ciucă: ”Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”. Întrebarea care a dus la răspunsul neașteptat
Nicolae Ciucă: ”Mi-e teamă de un singur lucru, să nu mor neîmpărtăşit”. Întrebarea care a dus la răspunsul neașteptat
Liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă există posibilitatea să candideze la alegerile prezidenţiale, că „în acest moment există o singură posibilitate, să ne îngrijim de...