Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR: Un articol din Codul Penal introdus de Mica reforma, neconstitutional

Marti, 24 Mai 2011, ora 18:00
2749 citiri
CCR: Un articol din Codul Penal introdus de Mica reforma, neconstitutional
Foto: Arhiva

CCR arata, in motivarea deciziei potrivit careia articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Mirca reforma, este neconstitutional, ca, prin reducerea limitelor de pedeapsa in functie de un anumit moment procesual este incalcat principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) arata, in motivarea deciziei prin care a hotarat ca articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea micii reforme, este neconstitutional, ca, prin conditionarea reducerii limitelor de pedeapsa de un anumit moment procesual, respectiv pana la solutionarea cauzei in prima instanta, este afectat principiul egalitatii cetatenilor in fata legii.

"In cauza de fata, tratamentul juridic de clementa opozabil invinuitilor sau inculpatilor care solicita reducerea pedepsei la jumatate, aplicarea unei pedepse cu amenda ori a unei sanctiuni cu caracter administrativ, nu este justificata de situatia diferita in are s-ar afla faptuitorii, ci de celeritatea solutionarii cauzei. Stabilirea unui asemenea criteriu, aleatoriu si exterior conduitei persoanei, este in contradictie cu principiul egalitatii in fata legii, consacrat de art.16 alineat 1 din Constitutie, conform caruia, la situatii egale, tratamentul juridic aplicat nu poate fi diferit", arata judecatorii CCR, in motivarea deciziei din 3 mai.

In ceea ce priveste modul de acordare a beneficiului reglementat de art.74 indice 1 alineatele 1 si 2 din Codul Penal, se observa existenta unui tratament distinct aplicat invinuitilor sau inculpatilor cercetati pentru aceleasi infractiuni, care se incadreaza in ipoteza normei si care pot fi chiar coautori, in functie de pronuntarea sau nu de catre instanta de judecata pe fondul cauzei, se mai arata in documentul citat.

"Tratamentul juridic diferentiat in functie de acest moment procesual afecteaza drepturile invinuitilor sau inculpatilor fata de care s-a pronuntat deja o hotarare judecatoreasca pe fond, fiind discriminati in raport cu cei care se afla in faza de urmarire penala ori in faza de judecata in prima instanta, cu toate ca ambele categorii se afla in aceeasi situatie juridica fiind cercetati pentru infractiuni de prejudiciu identice, comise in aceeasi perioada", potrivit motivarii.

De asemenea, judecatorii Curtii Constitutionale sustin ca atat alineatul 1, cat si alineatul 2 al art.74 indice 1 din Codul Penal foloseste o terminologie "ambigua, imprecisa, de natura a lipsi de previzibilitate norma supusa controlului". Astfel, se

arata ca textul este aplicabil in cazul savarsirii anumitor infractiuni din Codul penal expres si limitativ enumerate, ori in cazul "unor infractiuni economice prevazute in legi speciale".

Totodata, dupa ce in primul alineat se prevede ca limitele de pedeapsa se reduc la jumatate, in cel de-al doilea alineat, in teza intai (atunci cand prejudiciul este pana la 100.000 euro) norma nu mai are aceeasi forta, lasand judecatorului o posibilitate de a aplica pedeapsa cu amenda (redactarea folosita "se poate"), iar in teza a doua (cand prejudiciul este mai mic, respectiv de 50.000 euro), facultatea se transforma din nou in dispozitie, judecatorul fiind obligat sa aplice o sanctiune cu caracter administrativ, se mai arata in motivare.

De asemenea, in ceea ce priveste dispozitiile articolului 74indice 1 alineat 3 din Codul Penal referitoare la masura inlaturarii beneficiului prevazut in primele doua alineate pentru inculpatii care au mai savarsit o infractiune de acelasi gen intr-un interval de 5 ani si care s-au mai bucurat anterior de reducerea de pedeapsa, Curtea a considerat ca acestea constituie o norma de trimitere si nu pot fi disociate de alineatele 1 si 2 ale aceluiasi articol din Codul penal, intrucat reprezinta consecinta

lor directa.

urtea Constitutionala a Romaniei a decis ca articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea 220/2010 privind mica reforma in justitie, care prevedere reducerea limitelor de pedeapsa la jumatate pentru anumite infractiuni daca prejudiciar este integral acoperit, este neconstitutional.

Decizia din 3 mai a Curtii Constitutionale vizeaza articolul 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin Legea micii reforme, care prevede ca, pentru anumite infractiuni, in cazul in care inculpatul acopera integral prejudiciul creat in cursul urmaririi penale sau pana la pronuntarea primei instantei, limitele de pedeapsa se reduc la jumatate. Exceptia pe acest articol a fost ridicata in cadrul unui proces, iar judecatorii CCR au admis-o, astfel ca prevederea a fost declarata neconstitutionala.

Astfel, articolul 74 indice 1 prevede, la primul alineat, ca "'In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate".

De asemenea, alineatul 2 al articolului declarat neconstitutional arata ca "Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar".

Ultimul alineat al articolului arata ca cele doua dispozitii nu se aplica daca cel care a savarsit fapta are o infractiune de acelasi gen intr-un interval de 5 ani, pentru care a beneficiat deja de acele prevederi.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#legea micii reforme, #decizie constitutionalitate lege justitie , #decizii