CCR va discuta in 18 iulie cele doua propuneri de revizuire a Constitutiei venite de la Putere si Opozitie

Marti, 09 Iulie 2019, ora 15:29
1759 citiri
CCR va discuta in 18 iulie cele doua propuneri de revizuire a Constitutiei venite de la Putere si Opozitie
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala va discuta pe 18 iulie cele doua propuneri legislative de revizuire a Constitutiei primite. Un proiect de revizuire a Constitutiei a fost initiat de PNL si USR, iar un altul de PSD-ALDE.

PNL si USR au depus, in 1 iulie, la Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei, care transpune rezultatele referendumului din 26 mai, precum si Initiativa "Fara penali" in functii publice.

"Acest proiect vizeaza ca amnistia si gratierea sa nu mai fie posibile. Vorbim deopotriva despre amnistie si gratiere colectiva, cat si de amnistie si gratiere individuale, asa cum prevede in momentul de fata Constitutia.

Tot in baza acestui proiect de lege, ordonantele de urgenta vor fi diminuate ca abundenta, pentru ca am crescut institutiile care pot sa sesizeze constitutionalitatea pe ordonantele de urgenta.

Nu in ultimul rand, asa cum s-a solicitat la semnarea pactului initiat de presedintele Klaus Iohannis, integritatea in functia publica este prevazuta in acest text deopotriva pentru institutiile publice din Romania, cat si pentru Parlamentul European", a declarat la Parlament Raluca Turcan.

Premierul Viorica Dancila a declarat, tot in 1 iulie, dupa o sedinta a coalitiei, ca PSD si ALDE vor depune o initiativa de revizuire a Constitutiei, fiind vizate in principal aspectele de la referendum. "Sa vedem daca mai introducem inca un punct sau doua", a precizat Dancila, intrebata daca coalitia vizeaza o revizuire extinsa a Constitutiei.

"Va fi depusa o initiativa din partea coalitiei PSD-ALDE. Astazi va fi depusa", a spus Dancila, intrebata despre revizuirea Constitutiei.

"Am discutat despre acest lucru, am discutat si despre votul in diaspora. Avem trei variante, sper sa fie imbratisate si de cei care isi doresc intr-adevar ca in afara granitelor tarii sa se voteze de catre toti cetatenii", a adaugat premierul.

Intrebata daca se doreste o revizuire extinsa a Constitutiei, Dancila a raspuns: "Am discutat despre cele doua puncte de la referendum, sa vedem daca mai introducem inca un punct sau doua, dar acestea sunt importante pentru ca am vazut care este vointa cetatenilor si vrem sa tinem cont de votul din data de 26".

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Apoi, revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CCR revizuire Constitutie , #decizii