Ce urmeaza dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu - Expert anticoruptie: Nu e nevoie de interventia Parlamentului

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 20:33
11519 citiri
Ce urmeaza dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu - Expert anticoruptie: Nu e nevoie de interventia Parlamentului
Foto: site CCR

Laura Stefan, expert anticoruptie (Expert Forum), afirma ca nu e nevoie de vreo interventie a Parlamentului asupra Codului Penal dupa decizia Curtii Constitutionale de astazi privind abuzul in serviciu, dand exemplu precedentul de la Legea ANI.

Laura Stefan a explicat pentru Ziare.com ca textul de lege contestat la CCR ramane in vigoare, cu interpretarea data astazi de magistratii Curtii, asa cum s-a intamplat si in cazul precedent.

"Sa ne amintim Decizia CCR nr. 418 din anul 2014, care este tot o decizie de admitere, ca si cea de astazi. In acel caz se punea problema ce inseamna 'aceeasi functie' din textul legii ANI. Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate stabilind ca sintagma 'aceeasi functie' se refera la toate 'functiile eligibile'", ne-a explicat expertul EFOR.

Dupa decizia din 2014 nu a fost nevoie de interventia Parlamentului si nici acum nu e cazul, afirma Laura Stefan.

"In acest moment Curtea a lamurit ce inseamna 'in mod defectuos' si aceasta interpretare va fi avuta in vedere de instantele de judecata in toate dosarele care sunt in fata lor. Odata ce CCR a dat o interpretare, nu mai poti sa vii sa dai o alta.

Nu e nevoie de actiunea Parlamentului, daca facem o comparatie cu decizia precedenta. Avem practica anterioara, in ambele cazuri este vorba despre decizii interpretative (...) Atunci cand Curtea admite o exceptie de neconstitutionalitate si da interpretare a unei sintagme, textul ramane in vigoare cu interpretarea respectiva", a subliniat Laura Stefan.

De asemenea, unul dintre judecatorii CCR a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca "Parlamentul nu este obligat sa modifice articolele respective".

Totusi, nimic nu impiedica Parlamentul sa modifice textul de lege din proprie initiativa, invocand ca pretext decizia CCR de astazi, iar senatorul PSD Ioan Chelaru a anuntat ca acest lucru se va si intampla.

"Definitia fiind extrem de generala, cu termeni care lasa loc la interpretare - din pacate au aparut in practica, in principal a parchetelor, inclusiv a DNA, o interpretare extensiva a textului din Codul Penal, automat abuz, abuz in interpretare, abuz in punerea in practica a unor masuri dintr-un dosar penal (...) Aceasta decizie a Curtii deschide poarta unei redefiniri urgente a infractiunii", a declarat Ioan Chelaru, citat de Mediafax.

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, o exceptie de neconstitutionalitate ridicata cu privire la articolele din Codul Penal care se refera la abuzul in serviciu, dand interpretarea ca prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' din cuprinsul acestora se intelege 'indeplineste prin incalcarea legii'.

Indelung asteptata de politicienii vizati, pe de o parte, si de procurorii DNA alaturi de opinia publica, de cealalta parte, decizia a starnit confuzie cu privire la ceea ce se va intampla in continuare, nefiind limpede daca Parlamentul trebuie sa modifice sau nu articolele avute in vedere in termenul de 45 de zile prevazut de Constitutie.

Afla ce spun politicienii despre decizia CCR.

Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, face apel către preşedinţii PSD şi PNL să renunţe la planul de a adopta în Parlament o lege specială pentru Klaus Iohannis, prin care acesta să...
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
Klaus Iohannis a negat că își va încheia mandatul de președinte mai repede, însă ipoteza prezenței lui pe listele PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie ar continua să fie...
#Laura Stefan abuz serviciu CCR, #CCR decizie abuz serviciu , #decizii
  1. Piromanul de la Palatul Parlamentului, arestat preventiv. Ce acuzații i se aduc și câți ani riscă să stea în închisoare
  2. „Strategia” folosită de o româncă pentru a scăpa de viol. Cum a scăpat din mâinile agresorului
  3. O nouă metodă de înșelăciune ia amploare. Cum sunt „înlocuite” bancotele de 100 de lei
  4. Șeful de la Apele Române ar putea fi chemat să dea explicații în Parlament, în urma inundațiilor catastrofale. „Pentru ce s-au folosit banii?”
  5. UPDATE O nouă serie de explozii în Liban. Cel puțin trei morți și zeci de răniți după explozia unor stații radio VIDEO FOTO
  6. Noua prezentatoare a știrilor sportive: ”Habar n-aveam ce-mi doresc, nu știu prea multe despre mine” FOTO
  7. Vecinii Ucrainei cer NATO un „răspuns colectiv” împotriva dronelor rusești. Reuniunea miniștrilor Apărării: „Ne exprimăm profunda îngrijorare”
  8. Ani grei de închisoare pentru medicul-violator al unei vedete TV din România. Decizia instanței
  9. Două case de licitaţie din Capitală suspectate că au vândute tablouri falsificate ale unei celebre pictorițe românce. Polițiștii au făcut percheziții
  10. Victorie importantă pentru Ucraina. Contraofensiva rusă din Kursk a fost oprită