Ce urmeaza la CCR pentru ordonanta Iordache

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 13:18
10016 citiri
Ce urmeaza la CCR pentru ordonanta Iordache
Foto: Digi 24 TV

Valer Dorneanu, presedintele CCR, a fost chestionat vineri de presa referitor la ce urmeaza sa se intample la Curte in cazul ordonantei Iordache, speta in care au depus 3 sesizari diferite CSM, presedintele Klaus Iohannis si Avocatul Poporului.

Seful Curtii Costitutionale a refuzat sa isi exprime un punct de vedere referitor la ordonanta in sine si protestele din ultimele zile, afirmand ca legea ii interzice sa faca asta.

"Judecatorii nu fac declaratii publice si nu-si exprima opinii publice, mai ales cu astfel de chestiuni. Presiunea noastra e presiunea Constitutiei, si nu e o presiune.

(...) Vom respecta in totul si Constitutia, si legea, si constiinta noastra. Constiinta mea spune bine, spune ce trebuie sa spuna", a fost declaratia lui Dorneanu, la insistentele jurnalistilor.

Acesta a precizat ca despre OUG nu a vorbit nici cu presedintele Iohannis, nici cu Liviu Dragnea, iar cu noul premier Sorin Grindeanu chiar nu a discutat niciodata.

Cand va lua CCR o decizie

Pentru ca OUG Iordache opereaza asupra Codului Penal incend cu 10 februarie, ce urmeaza acum sa faca si cat de repede se vor misca judecatorii CCR este crucial.

Despre asta, Dorneanu a spus doar atat: "Cand o sa primim punctele de vedere, vom stabili termenele. Pe 7 februarie, urmeaza sa se primeasca punctele de vedere".

Cine si ce a contestat la CCR

CSM a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa constate existenta unor conflicte intre Guvern si Parlament si intre Guvern si CSM, si sa dispuna restabilirea ordinii constitutionale, o solutie in acest sens fiind lipsirea ordonantei Iordache de orice efect juridic.

La randul sau, seful statului a trimis la CCR o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, pe de o parte, si Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte.

Vineri dimineata, Victor Ciorbea a anuntat ca si Avocatul Poporului va trimite la CCR o sesizare, atacand direct ordonanta Iordache, nu sesizand doar un conflict institutional.

Printre aspectele sesizate la CCR, Victor Ciorbea a mentionat "neindeplinirea existentei urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de ordonante de urgenta".

Ordonanta Iordache schimba Codul Penal in cateva zile

Potrivit ordonantei Iordache, termenul de intrare in vigoare a modificarilor la Codul Penal este vineri, 10 februarie. Acesta este un interval foarte strans pentru judecarea si luarea unei decizii la sesizarile depuse pana acum la CCR.

Astfel, pentru sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala, a fost stabilit 7 februarie pentru depunerea punctelor de vedere (la acest termen a facut referire si Valer Dorneanu). Dupa acest termen, este la latitudinea CCR cand judeca si da o decizie pe aceasta sesizare. Teoretic, ar putea fi luata o decizie chiar si a doua zi dupa depunerea punctelor de vedere, adica pe 8 februarie, dar si oricand dupa aceasta data.

Mai mult, in cazul hotararilor CCR, trebuie luat in calcul si ca decizia isi produce efectele abia dupa ce este data si motivarea si atat decizia, cat si motivarea sunt publicate in Monitorul Oficial, ceea ce poate dura saptamani intregi, din experienta altor spete.

In cazul sesizarii trimise ieri de presedintele Klaus Iohannis, nu s-a stabilit inca nici macar data pentru trimiterea punctelor de vedere, asa ca e foarte putin probabil sa existe o decizie in termenul foarte scurt care a mai ramas.

In schimb, in cazul sesizarii trimise de Avocatul Poporului, avantajul ar fi ca s-ar incepe direct discutia pe fond la CCR, pe continutul acesteia si nu pe conflictul dintre institutii, puterile statului, ca in cazul sesizarilor depuse de CSM si presedintele Romaniei.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#CCR ordonanta Iordache , #decizii