Ce va fi dupa decizia CCR (Opinii)

Vineri, 03 August 2012, ora 22:46
5372 citiri
Ce va fi dupa decizia CCR (Opinii)
Foto: ghimpele.ro

Imediat dupa anuntarea rezultatelor finale ale referendumului, de nu cumva mai repede, s-a declansat razboiul legitimitatilor: a cui legitimitate e mai puternica, a CCR sau a referendumului castigat/pierdut cu procente disproportionate, dar fara cvorum dupa vechile calcule ale MAI?

Din definitia "legitimitatii" intereseaza in discutia de fata doar doua aspecte:

1. Ceea ce e intemeiat pe lege, care se justifica prin lege;

2. Starea de legitima aparare, situatie in care cineva comite un act de violenta pedepsit de lege, dar justificat ca un act de aparare impotriva unei agresiuni imediate si injuste.

Intre lege si legitimitate

Este vorba despre situatia celor 7,4 milioane de cetateni care au votat pentru demiterea presedintelui si care se vor simti frustrati ca recastigarea mandatului s-a decis "la masa verde", recte prin decizia CCR, impotriva votului lor perfect legal si democratic.

Sa comparam: Traian Basescu asteapta decizia CCR de relegitimare ca presedinte, chiar daca o majoritate zdrobitoare a votat impotriva-i. Insa nerespectarea vointei referendare majoritare de a-l demite pe presedinte se numeste pur si simplu dictatura (a unei persoane sau a unei minoritati asupra majoritatii). De care am abia am scapat, cu peste o mie de victime.

Dreptul fortei si forta dreptului

La randul ei, majoritatea votantilor care a spus "da" la referendum se va considera legitima sa actioneze in forta pentru recastigarea unui drept constitutional anulat, acela de a se tine cont de puterea lucrului votat. In aceste conditii, CCR va incerca, dupa cum au anticipat analistii, sa intareasca prin propria decizie legitimitatea presedintelui suspendat.

De fapt, cu scopul de a restabili vechiul statu quo al puterilor in stat, va pune umarul la intarirea doar a celei prezidentiale. Numai ca aceasta decizie ar putea determina multimile sa se foloseasca legitim de dreptul fortei pentru a reinstaura forta dreptului. Responsabilitatea ambelor parti va fi una istorica.

Presedintele suspendat si-a pierdut si bruma de credibilitate de care mai dispunea prin boicotarea referendumului. E vorba de onoare si cuvant. Decizia iresponsabila a venit dupa aproape o luna de campanie primitiva, foarte prost construita, acuzatiile de o gravitate si un limbaj fara precedent prejudiciindu-i pierderi de imagine.

Asta nu i-a permis sa fixeze in formele mentale populare oferta electorala: sublinierea reusitelor celor 8 ani de presedintie si a proiectelor urmatorilor doi in baza carora sa ceara electorilor votul pentru continuitate.

Violentele de limbaj i-au adus esecul

Asa se explica motivele pentru care, cu toata virulenta limbajului, cu toate acuzatiile exagerate, cu toate amenintarile la adresa guvernantilor actuali si a unor jurnale si televiziuni, procentajul n-a putut fi clintit peste o zecime, decat cu eforturi extreme.

Traian Basescu, iar PDL, prin vocea lui Vasile Blaga, Emil Boc, Cristian Preda... cere USL sa se aseze la masa negocierilor, asta dupa ce ne-au implorat sa nu participam la "mascarada" referendumului, calificat antefactum ca viciat grav de catre organizatori.

Traian Basescu a dat inapoi cu ideea de boicot, temandu-se de reactia UE si a mediilor internationale, afirmand, cam fara convingere, ca el nu sfatuieste pe nimeni intr-un fel sau altul. Greseala insa fusese facuta, iar presedintele, dupa atata tevatura apropo de corectitudine, nu a uzat de dreptul sau constitutional la vot.

O gafa costisitoare

Sa-si fi dat seama ca nu se respecta Conventia Europeana a Drepturilor Omului? Caci decizia boicotului e una incorecta politic, darmite juridic. Ea ii va pune in mare dificultate atat pe Traian Basescu cat si PDL in campania din toamna. Motivarea penibil-puerila ca prin asta se urmareste interesul national, ca un presedinte nu-si poate abandona poporul demonstreaza epuizarea posibilitatilor de comunicare a unor mesaje credibile.

Ca lucrurile n-au fost deloc in ordine o arata actiunile necugetate ale unor lideri PDL locali la referendum: retinerea buletinelor de identitate sub diferite pretexte, primari in functie care nu au dus intocmai si la timp la indeplinire legi ale statului roman referitoare la organizarea corecta a sectiilor de votare...

Cu un presedinte revendicativ suspendat si un PDL epuizat, privirile tuturor sunt atintite spre CCR. Pentru prima data dupa revolutie, decizia acesteia poate repune in discutie fundamentele legitimitatii statului nostru de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#referendum decizie CCR, #majoritate stat de drept, #forta dreptului dreptul fortei , #decizii