Cenzura la CCR: Curtea de Apel decide daca suspenda hotararea care interzice publicarea opiniilor contrare majoritatii

Joi, 17 August 2017, ora 07:46
14843 citiri
Cenzura la CCR: Curtea de Apel decide daca suspenda hotararea care interzice publicarea opiniilor contrare majoritatii
Foto: Arhiva site CCR

Curtea de Apel Bucuresti este asteptata sa decida, joi, daca suspenda sau nu hotararea Curtii Constitutionale prin care regulamentul institutiei a fost modificat astfel incat sa poata fi cenzurate opiniile separate sau concurente exprimate de unii judecatori constitutionali.

Avocatul Elenina Nicut s-a adresat instantelor de judecata dupa ce, in 22 iunie, regulamentul CCR a fost modificat, iar opiniile concurente formulate la deciziile 304/2017 si 392/2017 (cu privire la Legea 90/2001 si abuzul in serviciu - n.red.) au fost eliminate din Monitorul Oficial.

"Am atacat Hotararea CCR nr.1 din 22 iunie 2017, in urma careia au fost cenzurate opiniile separate sau concurente formulate la diverse decizii.

Concret, in prima faza am formulat o cerere in baza Legii 544 privind accesul liber la informatii publice, prin care am solicitat CCR sa imi comunice opinia concurenta formulata la decizia privind stabilirea pragului la abuzul in serviciu. Mi s-a refuzat comunicarea documentului in mod expres, motiv pentru care m-am adresat Tribunalului Bucuresti. Este o actiune pe rol, in procedura prealabila, inca nu s-a fixat termen.

In al doilea rand, in baza Legii contenciosului administrativ, am formulat o plangere prealabila impotriva hotararii, adresata CCR. Imediat dupa formularea plangerii prealabile, m-am adresat Curtii de Apel Bucuresti cu cerere de suspendare a hotararii in cauza. Acest din urma dosar are termen joi, la ora 9, incepe sedinta de judecata", a declarat avocatul Elenina Nicut pentru Ziare.com.

Discriminare intre judecatorii constitutionali

Intrebata care au fost argumentele aduse in favoarea solicitarilor sale, Elenina Nicut a precizat mai intai ca "argumentele pe nelegalitatea hotararii respective le-am indicat cu precadere in cuprinsul respectivei plangeri prealabile, pentru ca pe suspendarea executarii sunt cu totul altele conditiile de admisibilitate (discutam o urgenta, o situatie exceptionala etc) ".

"Pe nelegalitate am spus ca, in principal, incalca independenta judecatorului CCR in momentul in care i se cenzureaza opinia. Practic, opinia unui judecator este la latitudinea presedintelui CCR. De asemenea, se incalca liberul acces la informatii de interes public - eu insami am cerut opinia si nu mi s-a dat, invocandu-se aceasta hotarare.

Apoi, se instituie o discriminare intre judecatori, avand in vedere ca pentru opinia majoritara nu am regasit niciun fel de reguli de redactare sau altele asemenea. Este clar o discriminare de tipul 'cine nu e cu noi e impotriva noastra'", ne-a declarat avocatul.

Intrebata ce asteptari are astazi de la instanta, Elenina Nicut a declarat: "Eu ma astept la o admitere a solicitarii de suspendare, pentru ca altfel nu as fi facut acest efort, care nu a fost de neglijat, efort depus pentru toate aceste demersuri".

"Eu sper sa se inteleaga gravitatea situatiei, pentru ca acea hotarare a CCR este de o gravitate de nedescris. Sper ca si judecatorul sa inteleaga acest lucru si sa dispuna in consecinta. Din punctul meu de vedere, argumentele sunt peste masura de consistente", a subliniat avocatul.

Ce efecte va avea hotararea Curtii de Apel

In aceste conditii, "daca se admite, hotararea pronuntata joi de CAB este executorie".

"In secunda doi, Hotararea CCR 1/2017 isi suspenda efectele. Tot ce inseamna opinii separate sau concurente formulate dupa data de maine se va publica", a punctat Elenina Nicut.

In schimb, accesul cetatenilor la opiniile separate si concurente exprimate anterior de judecatorii constitutionali, dar dupa 23 iunie, ramane "in discutie".

"Atat in plangerea prealabila, cat si in actiunea in anulare pe care o voi introduce tot la CAB, eu am cerut sa se acopere si perioada aceasta. Deci, pe langa anularea hotararii, am cerut obligarea la reatasarea la dosar a opiniilor respective, precum si a oricaror alte opinii formulate in perioada 23 iunie si pana la ramanerea definitiva a hotararii.

Dar deocamdata, in cazul suspendarii, discutam doar despre perioada de maine incolo", ne-a mai explicat avocatul Elenina Nicut.

Citeste mai multe despre importanta modificarii regulamentului CCR:

#Elenina Nicut atacat cenzura CCR, #cenzura CCR regulament opinii concurente , #decizii