Cine sunt judecatorii CCR care hotarasc soarta referendumului

Miercuri, 01 August 2012, ora 19:25
14018 citiri
Cine sunt judecatorii CCR care hotarasc soarta referendumului

Noua judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei vor lua decizia prin care vor hotari daca referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu va fi sau nu validat. Decizia era asteptata pentru miercuri seara, dar a fost amanata pentru joi.

Cei noua judecatori ai CCR sunt Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puskas, Tudorel Toader si Augustin Zegrean.

Potrivit Constitutiei, Curtea Constitutionala a Romaniei este formata din noua judecatori, fiecare numit pentru un mandat de cate noua ani. Acest mandat nu poate fi prelungit sau innoit.

CCR va da joi verdictul in cazul validarii referendumului

Trei dintre judecatori sunt numiti de presedintele Romaniei, trei de catre Senat si trei de catre Camera Deputatilor.

Astfel, presedintele Traian Basescu i-a numit pe Petre Lazaroiu si Augustin Zegrean, in timp ce presedintele Ion Iliescu l-a numit pe Acsinte Gaspar.

Din partea Senatului, UNPR a numit-o pe Iulia Antoanella Motoc, PSD pe Ion Predescu, iar UDMR pe Valentin Zoltan Puskas. In fine, din partea Camerei Deputatilor, PDL l-a numit pe Stefan Minea, PNL pe Tudorel Toader, iar PSD pe Aspazia Cojocaru, potrivit site-ului Curtii Constitutionale a Romaniei.

Aspazia Cojocaru, judecatoarea amenintata cu moartea

In varsta de 65 de ani, judecatoarea a fost numita in anul 2004, de catre PSD. Aceasta a avut verdict de la CNSAS de colaborare cu Securitatea, care insa anulat, dupa contestatia depusa de judecatoare.

Aspazia Cojocaru a reclamat ca a fost amenintata cu moartea, in ziua in care Curtea Constitutionala trebuia sa se pronunte cu privire la suspendarea presedintelui. Dupa ancheta procurorilor, s-a aflat ca cel care a amenintat-o pe judecatoare este un detinut condamnat pentru omor, inchis in Penitenciarul Giurgiu.

Acsinte Gaspar, judecator din anul 1963 si fost deputat PDSR

In varsta de 74 de ani, judecatorul a fost numit la CCR in anul 2004, de presedintele Ion Iliescu, inainte de terminarea mandatului acestuia. In cariera sa, Gaspar a fost judecator, intre anii 1963 si 1965, dupa care sef al sectorului juridic al Consiliului de Stat, intre anii 1965 si 1989. Intre 1990 si 1996 a fost secretarul general al Camerei Deputatilor, iar intre 1996 si 2000 a fost deputat PDSR.

Petre Lazaroiu, numit de doua ori judecator al CCR, de catre Traian Basescu

In varsta de 59 de ani, judecatorul a intrat in centrul unor discutii privind constitutionalitatea desemnarii sale la Curte Constitutionale, dupa ce a fost numit de doua ori, de catre presedintele Traian Basescu, o data in 2008, pentru doi ani, si a doua oara in 2010, pentru un mandat de noua ani.

Mircea Stefan Minea, cel mai nou judecator al CCR

In varsta de 62 de ani, judecatorul este cel mai nou numit in randul Curtii Constitutionale a Romaniei, fiind desemnat pe 15 iunie 2010. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, in anul 1973, si este doctor in drept incepand cu 1994.

Iulia Antoanella Motoc, cel mai tanar judecator al CCR

In varsta de 44 de ani, judecatoarea este cea mai tanara din componenta Curtii Constitutionale. A fost procuror in Giurgiu, dupa care judecator la judecatoria sectorului 2 din Bucuresti. Este doctor in drept si in etica si profesor la Universitatea din Bucuresti, incepand cu anul 2002.

Ion Predescu, "veteranul" judecatorilor Curtii Constitutionale

In varsta de 84 de ani, judecatorul este cel mai varstnic dintre colegii sai. El a fost numit in anul 2004, de catre PSD, din partea Senatului, dupa ce a fost senator al social-democratilor in perioada 1990-2004. Totodata, a fost ministru al Justitiei timp de trei luni, intre 2 septembrie 1996 si 12 decembrie 1996.

Valentin Zoltan Puskas, numit in 2007 de UDMR

In varsta de 63 de ani, judecatorul a fost numit in anul 2007 de catre UDMR, din partea Senatului. A fost senator UDMR intre 1996 si 2007, fiind jurist si membru in Baroul de Avocatura Covasna.

Tudorel Toader, numit in 2007 de PNL

In varsta de 52 de ani, judecatorul a fost numit in anul 2007 de catre PNL, la propunerea Camerei Deputatilor. Este doctor in stiinte juridice, fiind profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si decan al acestei facultati, incepand cu anul 2004. Totodata, a fost avocat al Baroului Iasi si procuror la Procuratura Locala Panciu - Vrancea.

Augustin Zegrean, presedintele CCR

In varsta de 58 de ani, judecatorul este presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, fiind desemnat membru in anul 2007, de catre presedintele Traian Basescu. Intre anii 1990 si 1992, a fost senator PD, iar in anul 2004 a fost ales deputat. Este specializat in drept civil si comercial.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#judecatori CCR, #CCR decizie referendum, #judecatori Curtea Constitutionala decizie referendum, #Aspazia Cojocaru judecatoare CCR , #decizii