Cine va triumfa pe 21 august? (Opinii)

Sambata, 18 August 2012, ora 17:07
8576 citiri
Cine va triumfa pe 21 august? (Opinii)

Cu multi ani in urma, in vremea studentiei mele, atunci cand regimul comunist isi etala "virtutile" in toata splendoarea lor, am vizitat mormantul regretatului parinte al Metronomului Europei Libere, Cornel Chiriac. Trupul fusese adus in mare taina de la Munchen si inhumat la cimitirul Reinvierea din Bucuresti.

Cripta era incarcata de epitafuri scrise zorit de teama Securitatii. Pe un brat al crucii am gasit o medalie mancata de rugina, pe care se mai putea totusi descifra inscrisul: "Cruciada impotriva comunismului. Romania recunoscatoare."

Iata, au trecut decenii multe si, din nefericire, constat ca un alt soi de lupta, deloc crestina, ravaseste neamul. Dusmanul ireductibil al politicienilor este acum linistea, neasezarea. Duelul la varf poarta aparenta celui clasic, pentru onoare. Cu martor intregul popor si reguli constitutionale.

Finalul va fi acelasi, ca in peliculele clasice de capa si spada. Cu un invins si un invingator. Cine va musca tarana, cui ii vor fi atribuiti laurii invingatorului? Ni se spune ca inedita infruntare romano-romana se va sfarsi pe 21 august, cand 9 mesteri mari ai democratiei vor ordona armelor sa taca.

Nu va fi o escaladata insurectie de tip nou, modernizata prin articole si alineate, iar "maresalul" cuvantului mestesugit, nu va fi arestat, ci trecut in rezerva. Sunt suficiente semne. Va exista o coabitare decenta, cu maniera, intre seful ales al statului si premierul desemnat.

Sfada nu-si va mai gasi noima, iar Crin Antonescu va dovedi barbatie respectandu-si cuvantul de retragere din viata politica. Acesta este, dupa toate aparentele, scenariul cel mai verosimil. Mai putin ultimul aspect, este si punctul de vedere al mai multor cancelarii internationale cu staif si greu cuvant in aceasta saga fara precedent.

Acum, poate mai mult ca oricand, s-a verificat aforismul emis la mijlocul veacului al XIX-lea de catre Lincoln, conform caruia un vot are mai multa putere decat un glonte. In fine, centurionii sfintei Scripturi, "tineri si invatati", vor respecta tihna poporenilor cu chimir si basma.

Lovitura de palat va deveni doar o amintire in asteptarea depanarii ei peste ani. S-a dovedit de nenumarate ori ca orgoliul acutizat in vanitate este o afurisita meteahna, in vreme ce ispita oricarei inteligente e cinismul.

Componente clare ale raului. Pentru ca acesta sa triumfe, e suficient ca cei buni sa nu faca nimic, scria undeva Edmund Burke. Oare cat bine au facut romanii (alesi) in ultimele doua decenii? Unul masurabil cu pipeta. Geaba a tot incercat talpa tarii sa indrepte strambatatea.

Prin singura arma pasnica avuta la dispozitie - votul. A ramas tot la radacina visului neinflorit. Un fel de Ion n-a avut boi, nici nu trebuie sa aiba. Ori, altfel spus, ca maestrul Caragiale: "Romanul s-a invatat sa detina din toate cate nimic." Si apoi, daca in democratie ne este permis sa vorbim, nu inseamna ca vom fi si ascultati.

Asadar marti, probabil, Curtea gandirii neintinate va da un verdict, dupa ce vreme fara capat a tot ascultat cu stetoscopul maruntaiele gandirilor in conflict, aplicand principiul fundamental al dreptului - Audiatur et altera pars.

Pe cine va dezamagi, cui ii va oferi ambrozia si nectarul, urmand legile veridicitatii precise? La urma-urmei, adevarul nu e niciodata pur si arareori simplu. De aceea, presimt, dar nu enunt.

Vreau sa cred ca acei 9 impartitori ai dreptatii de la CCR sunt liberi de orice prejudecata, amintindu-si de spusele lui Nicolae Steinhardt: "Raul poate sa-l faca oricine, cat de nevolnic ar fi. Binele insa e numai pentru sufletele tari si firile calite."

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#decizie CCR referendum, #CCR referendum Basescu, #judecatori CCR, #CCR decizie Basescu , #decizii
Comentarii
Poza arissro
arissro
rank 5
Va fi o zi de doliu national,vom afla ca au murit 1 mil locuitori
Poza sireteanugheorghe
sireteanugheorghe
rank 4