Ziare.com

Amenzile din starea de urgenta sunt neconstitutionale. CCR: Politistii, lasati sa decida arbitrar cum sanctioneaza

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 17:02

   

Amenzile din starea de urgenta sunt neconstitutionale. CCR: Politistii, lasati sa decida arbitrar cum sanctioneaza
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca amenzile aplicate pentru incalcarea masurilor din ordonantele militare date in timpul starii de urgenta sunt neconstitutionale.

Curtea Constitutionala precizeaza, intr-un comunicat, ca a decis, cu unanimitate, ca OUG 34 este neconstitutionala in integralitate. Aceasta ordonanta este cea prin care au fost majorate amenzile pentru persoane fizice de la 100-5.000 de lei la 2.000-20.000 de lei, iar pentru persoane juridice de la 1.000-70.000 de lei, la 10.000 - 70.000 de lei.

Totodata, au fost introduse si sanctiuni complementare, cum ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie; interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate; suspendarea temporara a activitatii; desfiintarea unor lucrari; refacerea unor amenajari.

Magistratii au decis, in unanimitate, ca legea nu a fost clara, previzibila, si a lasat politistii sa decida arbitrar si discretionar cum aplica aceste sanctiuni. Totodata, si unui judecator i-ar fi fost imposibil sa rezolve o contestatie a acestor amenzi.

"Curtea a retinut ca dreptul contraventional, asemenea dreptului penal, are un caracter subsidiar, intervenind doar acolo unde alte mijloace juridice nu sunt suficiente pentru protejarea anumitor valori sociale. In aceste conditii, actele normative cu putere de lege si actele administrative cu caracter normativ prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii trebuie sa intruneasca toate conditiile de calitate ale normei: accesibilitate, claritate, precizie si previzibilitate.

Or, Curtea constata ca dispozitiile art.28 alin.(1) prin sintagma 'nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contraventie' califica drept contraventie incalcarea obligatiei generale de a respecta si de a aplica toate masurile stabilite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, in actele normative conexe, precum si in ordonantele militare sau in ordine, specifice starii instituite, fara a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage raspunderea contraventionala.

In mod implicit, stabilirea faptelor a caror savarsire constituie contraventii este lasata, in mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fara ca legiuitorul sa fi stabilit criteriile si conditiile necesare operatiunii de constatare si sanctionare a contraventiilor. Totodata, in lipsa unei reprezentari clare a elementelor care constituie contraventia, judecatorul insusi nu dispune de reperele necesare in aplicarea si interpretarea legii, cu prilejul solutionarii plangerii indreptate asupra procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

Mai mult, prevederile art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999 stabilesc in mod nediferentiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeasi sanctiune contraventionala principala. In ceea ce priveste sanctiunile contraventionale complementare, desi legea prevede ca acestea se aplica in functie de natura si gravitatea faptei, atata vreme cat fapta nu este circumscrisa, evident ca nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili in mod just sanctiunea complementara aplicabila.

In concluzie, Curtea a constatat ca prevederile art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnica legislativa deficitara, nu intrunesc exigentele de claritate, precizie si previzibilitate si sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, prevazut de art.1 alin.(5) din Constitutie, precum si principiul restrangerii proportionale a exercitiului drepturilor si libertatilor fundamentale, prevazut de art.53 alin.(2) din Constitutie", arata CCR in decizie.

Ce trebuie sa faca cei amendati?Renate Weber, Avocatul Poporului, a explicat, la Digi24, ca amenzile nu vor fi anulate insa decat dupa ce fiecare in parte isi va contesta sanctiunea in instanta.

Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a spus, tot la Digi24, ca problema a fost ca ordonanta a fost scrisa gresit.

"Ordonanta este in vigoare pana la publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, sunt obligati sa publice decizia in 30 de zile", a spus Zegrean. Intrebat daca pana atunci pot fi date amenzi in continuare, Zegrean a raspuns: "Cine isi asuma riscul".

Amintim ca saptamana trecuta cuantumul total al amenzilor se ridica la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro), potrivit unui anunt facut de ministrul de Interne, Marcel Vela.

"Avem 1.673 de dosare penale. De la debutul epidemiei au fost 308.859 de persoane sanctionate, iar valoarea amenzilor a fost in jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro", a precizat ministrul de Interne.

Ministrul Vela a mai afirmat ca la sfarsitul lunii mai se va face o analiza si se va decide exact cum vor fi alocati banii.

El a reamintit ca, daca au fost platite in 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumatate. De asemenea, a estimat ca o proportie relativ mica din randul celor amendati au contestat amenzile.

Vezi si Procurorul general se asteapta la un val "enorm" de plangeri dupa amenzile date in starea de urgenta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 44222 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
108 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stimate, Mos Gerila,

Nu credeti ca poate ANUME au fost date aceste amenzi uriase (fata de salariul minim pe economie) ca sa sperie si sa se respecte regulile contra infectarii?
Nu credeti ca poate ANUME au balmagit fundamentul juridic al acestora, pentru a putea fi anulate dupa trecerea pandemiei?
POATE ca presedintele si Orban nu voiau sa-i saraceasca pe si asa saracitii de pandemie si nici sa refaca economic tara cu banii lor.
Eu cred ca - fara sa-i apreciez in ce priveste capacitatea manageriala a economiei tarii (unde sint inexistenti) si fara sa-i ador ca simpatant (deoarece uneori sint blatisti politic) - POATE ca ANUME au facut totul, ca dupa relas-ul de dupa pandemie, sa poata sa se spuna:acesti oameni au facut (macar in linii mari) ceeace trebuia, fara ca populatia sa suporte consecintele amenzilor.Daca la o parte din cei care au fost amendati nu le pasa - deoarece fac parte din cei care nu platesc niciodata impozitele si amenzile - asta-i o alta problema.Pentru ceilalti amenzile si-au facut "datoria"!
Nu stiu daca aceasta isprava a fost planificata, dar lucrurile asa par a fi.Din ea toata lumea va iesi cistigata.
Tara iese satisfacator din criza sanitara, amendatii ramin cu banii sau o sa-i recupereze, POLITICI si-au facut treaba cit de cit, iar cei 300 de mii nu vor avea motive sa voteze contra P.N.Liberal...
Sa speram ca si pentru repornirea economiei vor avea - ori vor NIMERI - o strategie la fel de cistigatoare...

 

 

De ce esti invidios injinerule!!!!

Da mai copilul a primit puncte pentru ca nu posteaza din Tiraspol ca tine!!!!

 

 

@Mesiah Rank user: x5 06.05.2020, 19:31

- la cate drumuri a facut dorneanu la Moskwa , nu glumeste de loc ! :o(((

 

 

Anti-romanesc este un termen inventat la moscova

de catre ucigasii de romani. Toti cei care folosesc acest termen sunt prelucrati de crima de stat in forma organizata si continuata.
Conturile false repeta aceleasi ineptii.

 

 

@Emigrantul-Anonim Rank user: x5 06.05.2020, 17:39

- a tras intr-unu' , acu fo' doua saptamani ... 6 gloante , pan'l-a băgat in deces ! :o(((

 

 

@Emigrantul-Anonim Rank user: x5 06.05.2020, 17:39

- si te duci in instanta cu ... pastrama ! :o)))

 

 

Prima   <<   2   3   4   5   6   7   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor