CCR a admis contestatia lui Tariceanu pe OUG 13: DNA a perturbat activitatea Guvernului

Luni, 27 Februarie 2017, ora 16:00
29916 citiri
CCR a admis contestatia lui Tariceanu pe OUG 13: DNA a perturbat activitatea Guvernului
Foto: captura video Digi24

Curtea Constitutionala a admis, luni, sesizarea facuta de Calin Popescu Tariceanu cu privire la existenta unui conflict intre puterile statului ca urmare a anchetei deschise de DNA cu privire la modul in care a fost adoptata ordonanta de urgenta 13/2017, cea care a scos sute de mii de romani in strada.

"Consideram ca s-a perturbat buna activitate a Guvernului si relatiile care trebuie sa existe intre cele 3 autoritati: judecatoreasca, executiva si legislativa", a declarat dupa deliberarile Curtii, presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Citeste textul integral al comunicatului CCR:

Acesta a precizat ca un conflict intre autoritati apare in mai multe conditii, inclusiv cand "exista divergente cu privire la intinderea atributiilor fiecareia".

"Daca Parchetul s-ar fi limitat sa verifice daca s-ar fi savarsit o infractiune, lucrurile s-ar fi desfasurat firesc. PNA (DNA, n.red.) a inceput o actiune cu descinderi la Ministerul Justitiei, audieri de la cel mai mic la cel mai mare, in legatura cu felul in care a fost adoptat un act normativ.

Ordonanta de urgenta e un act normativ cu putere de lege, care se aproba conform art. 115 din Constitutie de Guvern, care in acest caz e o putere delegata din partea autoritatii legislative.

DNA s-a apucat sa verifice in ce masura au fost indeplinite conditiile de aprobare a unei OUG, conditia extraordinara, daca s-a motivat sau nu urgenta... A mai verificat daca s-au primit toate avizele de la Consiliul Legislativ, de la CSM, lucruri care exced PNA (DNA, n.red.). Aceste verificari se fac de catre CCR in cadrul controlului de constitutionalitate", a declarat Valer Dorneanu.

Vezi Ce a sustinut in fata Curtii noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader

Presedintele CCR a subliniat ca activitatea de legiferare "tine de puterea Parlamentului, care are suveranitate".

Concluzia Curtii a fost ca prin ancheta deschisa de DNA "s-a incalcat dreptul Guvernului de a aprecia oportunitatea legiferarii".

"Si in ordonanta Parchetului si in alte declaratii, Parchetul spunea ca nu era necesara ordonanta. Acest lucru tine de atributul guvernului", a mai subliniat Dorneanu.

Intrebat ce se intampla cu dosarul deschis initial de DNA si declinat luni catre Parchetul General, Valer Dorneanu a subliniat faptul ca decizia CCR se aplica doar pentru viitor.

"Am primit astazi un anunt de la PNA (DNA, n.red.) potrivit caruia s-a clasat urmarirea penala in ceea ce priveste competenta care era de resortul ei, cercetarea conducatorului de partid (...) si s-a trimis la Parchetul General pentru celelalte doua fapte plus alte trei fapte asupra carora s-a extins urmarirea penala.

Decizia noastra are putere obligatorie, erga omnes, ea se aplica numai pentru viitor. Ceea ce a facut Parchetul (DNA, n.red.) pana aici e raspunderea lui, dar de aici inainte si DIICOT sau cui i-o da-o Parchetul General, sau DNA daca ramane solutia la el (proiectul poate fi infirmat de Parchetul General), toate actele de cercetare penala trebuie facute in asa fel incat sa nu se incalce prevederile Constitutiei", a declarat Valer Dorneanu, precizand ca procurorii pot ancheta doar "aspecte penale, care sa atraga raspunderea concreta, penala, nu ipotetica".

Ce au aflat procurorii DNA in urma audierilor

DNA a decis luni sa claseze o parte din dosarul deschis cu privire la OUG13/2017, cea referitoare la folosirea autoritatii in partid a lui Liviu Dragnea in vederea adoptarii actului normativ care il favoriza. Procurorii nu au avut probe care sa sustina suspiciunile invocate de autorii sesizarii.

In schimb, DNA a decis sa disjunga o parte din dosar, pe care au trimis-o la Parchetul General pentru continuarea cercetarilor.

Astfel, in urma audierilor efectuate si studierii a numeroase documente oficiale ale ministerelor implicate, in special de la Ministerul Justitiei, procurorii DNA au propus continuarea urmaririi penale pentru infractiunile de:

  • Favorizare a faptuitorului
  • Prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului
  • Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri
  • Sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri
  • Fals intelectual

In comunicatul remis presei de DNA au fost dezvaluite o serie de ilegalitati presupus a fi fost comise pe parcursul procedurii de adoptare a OUG13. Astfel, un document oficial al Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP) care putea impiedica adoptarea ordonantei a fost distrus, un altul a fost sustras, iar in condica de predare-primire de la cabinetul ministrului Justitiei au fost facute "mentiuni nereale".

"De asemenea, exista date ca ar fi fost plasmuite si alte documente care sa justifice mentiunile nereale din condica de predare primire de la cabinetul ministrului Justitiei", sustine DNA.

De asemenea, s-a aflat ca Ministerul Justitiei avea la momentul sedintei de guvern doar 2 avize din cele 5 necesare, iar avizul Ministerului de Externe a fost semnat de ministrul Teodor Melescanu in cladirea guvernului, inainte de inceperea sedintei din noaptea de 31 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#CCR sesizare Tariceanu conflict ordonanta , #decizii