CCR: Angajarea raspunderii pe Legea Educatiei poate continua

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:32
6604 citiri
CCR: Angajarea raspunderii pe Legea Educatiei poate continua
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala decis miercuri ca procedura angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei poate fi continuata in Parlament, pentru ca o motiune de cenzura in curs nu poate fi oprita.

Judecatorii au stabilit, cu un vot de 5 la 4, ca exista un conflict intre Guvern si Parlament, prin faptul ca Parlamentul refuza dezbaterea motiunii de cenzura depuse de Opozitie dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe aceasta lege.

"In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara, dezbatere care, odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita", se arata in decizia CCR remisa Ziare.com.

Prin urmare, in opinia Puterii, procedura angajarii raspunderii va continua, Birourile Permanente trebuind sa stabileasca data citirii motiunii de cenzura, precum si data la care aceasta va fi votata.

Marko Bela: Intreruperea unei motiuni de cenzura ar crea un precedent periculos

Presedintele UDMR Marko Bela s-a declarat multumit de noua decizie a Curtii Constitutionale si a spus ca procedura angajarii raspunderii trebuie continuata. In opinia vicepremierului, in cazul in care cineva intrerupe parcursul unei motiuni de cenzura deja inregistrata, in Parlament se creeaza "un precedent foarte periculos pentru ca oricand o alta majoritate ar putea sa impiedice votarea unei alte motiuni de cenzura".

In schimb, in ciuda "triumfului" Guvernului, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca decizia CCR de miercuri nu schimba faptul ca angajarea motiunii e neconstitutionala, fiindca sesizarea a fost facuta pe motiune, nu pe angajare.

In replica, premierul Emil Boc a precizat ca decizia Curtii trebuie respectata si a amenintat ca daca Geoana, refuza sa deblocheze continuarea procedurii, va fi solicitata demiterea lui.

Ponta: Motiunea de cenzura merge mai departe

"Decizia CCR a fost explicita si trebuie respectata. Ea spune foarte clar ca motiunea de cenzura depusa ca asumare trebuie sa-si urmeze parcursul constitutional. Decizia CCR confirma ca Guvernul a avut dreptate si ca aceasta procedura, odata inceputa, nu mai putea fi oprita.

Daca presedintele Senatului, Mircea Geoana, va continua, in urma acestei decizii, sa mai boicoteze continuarea procedurii asumarii raspunderii, vom solicita schimbarea din functie a sa, dar sper sa nu se ajunga acolo, pentru ca, in acest moment, lucrurile sunt foarte clare", a spus Boc.

Geoana: Decizia CCR nu schimba faptul ca angajarea e neconstitutionala

Scandalul pe Legea Educatiei la CCR

Dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, premierul Emil Boc a cerut precizari suplimentare. El a scris pe 15 noiembrie CCR cerand solutionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea si dezbaterea motiunii de cenzura.

CCR: Legea Educatiei a declansat un conflict intre Guvern si Parlament

Premierul a precizat in sesizarea sa ca, dupa depunerea contestatiei la CCR, Senatul a aprobat un calendar al procedurii de angajare a raspunderii, iar primele etape au fost depasite, Guvernul prezentand textul legii in plen si Opozitia depunand o motiune de cenzura.

Rand pe rand, presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si premierul Emil Boc si presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase si-au prezentat punctele de vedere in fata judecatorilor Curtii. Miercurea trecuta, acestia au amanat deliberarile pe sesizare cu inca o saptamana.

Geoana si Boc la CCR: Niciunul nu a cedat, Curtea amana dezbaterile

Intre timp, senatorii din Comisia pentru invatamant au lucrat continuu, inclusiv in weekend, adoptand peste 200 de articole ale propriei variante de lucru a Legii Educatei, cu speranta ca aceasta va ajunge in plenul Senatului inaintea variantei Guvernului.

Hardau acuza Senatul ca promoveaza Legea Educatiei "prin minciuna"

Astfel, la aproape o luna de la data la care Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Legii Educatiei nationale in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, la 28 octombrie, CCR a luat o decizie privind reluarea procedurii.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#legea educatiei, #Curtea Constitutionala legea educatiei, #angajare raspundere educatie, #asumare raspundere educatie , #decizii
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Sa aiba maghiarii drepturi in Romania cate au si in Ungaria Romanii.