CCR da unda verde legii prin care detinutii pot cumpara zile libere. Opozitia reclamase o "gratiere mascata"

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 13:49
20513 citiri
CCR da unda verde legii prin care detinutii pot cumpara zile libere. Opozitia reclamase o "gratiere mascata"
Foto: Arhiva site CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, ca neintemeiata sesizarea Opozitiei pe proiectul de modificare a Legii executarii pedepselor.

51 de deputati PNL si USR au reclamat la CCR ca modificarile sunt neconstitutionale si transforma legea, de fapt, intr-o gratiere mascata.

Citeste si Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Iata ce a votat majoritatea din Parlament. Modificarile se aplica retroactiv, din 2012

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a primit mai multe amendamente pe parcursul ei in Parlament. Unul dintre ele elimina obligativitatea supravegherii vizuale a detinutilor in timpul efectuarii convorbirilor telefonice, pe motiv ca sistemul de comunicatii din penitenciare va fi schimbat, permitand amplasarea telefoanelor in celule, ceea ce va face impractica aplicarea legii in actuala forma.

Un alt amendament adoptat de deputatii juristi prevede ca persoanele care renunta la remuneratia pentru munca prestata in penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se ofera sporuri suplimentare pentru eliberare detinutilor care presteaza munca remunerata, neremunerata si pe timp de noapte.

Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).

Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpararii" de zile libere in plus, prin renuntarea la remuneratie.

Astfel, in forma actuala a legii, un detinut care desfasoara munca remunerata primeste 40% din venit, iar 60% va merge catre penitenciar. Potrivit amendamentului, daca detinutul renunta la 40% din remuneratie, respectiv cota care ii revine potrivit legii, poate fi incadrat la capitolul "munca neremunerata", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

In termen de doua luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate in functie de conditiile de detentie, iar in termen de patru luni va trebui facut istoricul fiecarui detinut si a conditiilor in care a fost inchis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsa.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Definitii vagi a ceea ce inseamna conditii improprii

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Prin modificarea Legii executarii pedepselor, detinutii vor primi un beneficiu de sase zile care se vor considera executate la o perioada de 30 de zile petrecute in conditii de detentie improprii.

Opozitia spune ca modificarile sunt discriminatorii: E o gratiere mascata!

Pe 16 mai, 27 de deputati USR si 24 de la PNL au semnat o sesizare de neconstitutionalitate a proiectului de lege, invocand faptul ca nu a fost respectat principiul bicameralismului si ca reprezinta o gratiere mascata.

Semnatarii sesizarii au sustinut ca principiul bicameralismului a fost incalcat pentru ca proiectul a fost substantial modificat fata de forma primita de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.

De asemenea, este invocata incalcarea principiului securitatii juridice, deoarece definirea conditiilor necorespunzatoare de detentie este contradictorie in interiorul legii.

"Mai mult, standardele impuse prin una din cele doua definitii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decat cele care deriva din jurisprudenta CEDO. De exemplu, simpla existenta a igrasiei si mucegaiului in celula ar fi suficienta pentru ca detinutii sa beneficieze de compensarea prevazuta de lege. Mai grav este ca, pentru declararea unui spatiu de detentie necorespunzator, conditiile nu se iau in considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spatiile de detentie din Romania vor fi declarate ca avand conditii necorespunzatoare", aratau reprezentantii USR.

Ei mai sustineau ca proiectul ar incalca principiul egalitatii cetatenilor in fata legii intrucat este instituita posibilitatea cumpararii de zile de pedeapsa, fapt ce avantajeaza detinutii mai instariti.

"USR considera ca actuala putere se foloseste in cel mai pervers mod de situtia disperata a unora dintre detinutii din inchisorile romanesti, fara a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO, cu unicul scop de a salva din puscarii membrii de partid si clientela politica.

De fapt, majoritatea proiectelor care se bucura de atentia nedisimulata a parlamentarilor PSD si ALDE au ca obiect fie o gratiere, fie o amnistie, unele mascate tehnic, iar altele promovate in dispretul romanilor. Problemele reale ale Romaniei asteapta la coada", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru in Comisia Juridica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#CCR decizie executare pedepse, #CCR detinuti cumpara libertate PSD , #decizii
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Curtea Constitutionala a devenit
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1