CCR despre legea pensiilor alesilor locali: Neclara, discrimineaza, fara sursa reala de finantare

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 17:32
4834 citiri
CCR despre legea pensiilor alesilor locali: Neclara, discrimineaza, fara sursa reala de finantare
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea privind pensiile alesilor locali, asa cum a fost ea adoptata de Parlament, nu indeplineste conditiile de claritate, precizie si previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisa in cadrul alesilor locali si are o sursa de finantare incerta, arata CCR.

"Curtea constata ca legea supusa controlului de constitutionalitate incalca art.1 alin. (5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate, precizie si previzibilitate cu privire la natura juridica a 'indemnizatiei pentru limita de varsta', al sferei beneficiarilor sai si al modului de stabilire si calcul al indemnizatiei.

De asemenea, legea este contrara prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 alin. (1) si art.138 alin. (5), intrucat, pe de o parte, creeaza o inegalitate nepermisa de tratament juridic intre alesii locali, iar, pe de alta parte, stabileste cheltuieli bugetare fara stabilirea unei surse de finantare reale, contrar cerintelor de certitudine si previzibilitate bugetara inerente continutului normativ al textului constitutional", precizeaza CCR in motivarea publicata pe site-ul institutiei.

CCR a decis: Fara pensii speciale pentru primari si alti alesi locali

Pensiile speciale pentru alesii locali, contestate de Guvern la Curtea Constitutionala

Curtea retine ca Legislativul are dreptul de acorda indemnizatii pentru limita de varsta in privinta categoriei persoanelor alese de corpul electoral, respectiv presedintele Romaniei, parlamentari si alesi locali, dar ca are competenta, in temeiul art.61 alin. (1) din Constitutie, de a le reglementa numai in privinta uneia sau alteia dintre cele trei subcategorii enumerate.

Judecatorii critica faptul ca prin acordarea acestei indemnizatii doar unor alesi locali (primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene), legiuitorul a incalcat art.16 alin. (1) din Constitutie, stabilind un tratament juridic diferentiat in cadrul alesilor locali.

"La adoptarea legii s-a avut in vedere o sursa de finantare incerta, generala si lipsita de un caracter obiectiv si efectiv, nefiind, asadar, reala", se mai arata in motivarea CCR.

Totodata, Curtea retine ca statutul juridic al alesilor locali nu poate fi comparat cu cel al magistratilor, care, in considerarea activitatii lor profesionale, beneficiaza de pensie de serviciu.

"De principiu, pensiile de serviciu se acorda unor categorii socio-profesionale supuse unui statut special, respectiv persoanelor care in virtutea profesiei, meseriei, ocupatiei sau calificarii isi formeaza o cariera profesionala in acel domeniu de activitate si sunt nevoite sa se supuna unor exigente inerente carierei profesionale asumate atat pe plan profesional, cat si personal.

Or, nu se poate sustine ca o persoana care detine calitatea de ales local isi formeaza o cariera profesionala in aceasta functie; asadar, alesii locali nu reprezinta o categorie socio-profesionala care sa urmareasca dezvoltarea unei cariere ca ales local, ci ei sunt alesi in cadrul unitatii administrativ teritoriale respective pentru a gestiona problemele comunitatii locale.

Alegerea este o optiune a electoratului si nu a persoanei care candideaza, ceea ce inseamna ca alegerea nu tine de resortul subiectiv al acestuia din urma. Or, o cariera profesionala se formeaza si se dezvolta distinct de alegerile pe care le face corpul electoral de la un moment dat", mai argumenteaza judecatorii.

Curtea mai retine ca indemnizatia pentru limita de varsta adoptata de alesi reprezinta "o prestatie pecuniara la care statul se obliga si a carei natura juridica este incerta".

De asemenea, CCR retine ca legea nu defineste in mod clar sfera sa de reglementare. Judecatorii critica faptul ca din modul de formulare a legii nu rezulta daca acest text vizeaza numai primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au fost alesi in mod democratic, dupa decembrie 1989, sau se refera si la cei care au detinut aceste calitati in regimul anterior Revolutiei.

Curtea Constitutionala a decis pe 20 ianuarie ca legea prin care sunt introduse pensii pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene este neconstitutionala, admitand astfel sesizarea inaintata de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#CCR motivare pensii alesi, #CCR pensii speciale alesi locali , #decizii