Ziare.com

CCR a admis sesizarea lui Iohannis pe conflictul de interese care se prescrie in trei ani

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 14:23

   

CCR a admis sesizarea lui Iohannis pe conflictul de interese care se prescrie in trei ani
CCR a admis, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu proiectul adoptat de Senat al lui Catalin Radulescu care prevede ca starea de incompatibilitate si conflictul de interese sa fie prescrise dupa trei ani de la data savarsirii lor, legea urmand sa se reintoarca in Parlament.

"Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, obiectie formulata de Presedintele Romaniei", a fost unul dintre punctele de pe ordinea de zi a sedintei de marti a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), publicata pe site-ul institutiei.

Decizia de marti a judecatorilor CCR vine dupa mai multe amanari ale Curtii. Astfel, dupa aceasta hotarare de neconstitutionalitate, legea urmeaza sa se reintoarca in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia CCR.

Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu proiectul adoptat de Parlament si initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu.

Obiectiile lui IohannisSeful statului argumenteaza ca "in cuprinsul aceluiasi act normativ se regasesc doua dispozitii contradictorii cu privire la momentul pana la care Agentia Nationala de Integritate poate evalua diferentele semnificative de avere, existenta unor conflicte de interese sau a unor stari de incompatibilitate".

De asemenea, presedintele Romaniei face referire in legea crirticata si la un nou alineat introdus la articolul 25 care face imposibila sanctionarea de catre ANI pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese.

Presedintele mai spune ca prevederile acestui alineat contravin principiului statului de drept stipulat in Constitutie si este afectata direct activitatea Agentiei Nationale de Integritate de prevenire si sanctionare a averilor nejustificate, a incompatibilitatior si conflictelor de interese.

"Mai mult, art. 25 alin. (5) nou introdus prin legea criticata conduce la imposibilitatea Agentiei Nationale de Integritate - institutie cu competenta unica in materia evaluarii declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si cea de evaluare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, urmata de confirmarea/infirmarea instantelor de judecata - sa mai evalueze si sa sanctioneze nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese. (...) Dispozitiile legii supuse controlului Curtii Constitutionale contravin principiului statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constitutie, afectand in mod direct activitatea de prevenire si sanctionare a averilor nejustificate, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor", potrivit sesizarii transmise de Iohannis Curtii Constitutionale.

"Totodata, norma nou introdusa prevede ca faptele (...) se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor. Aceasta solutie legislativa este lipsita de claritate si precizie, intrucat conduce la concluzia ca faptele se prescriu, cand, in realitate, norma ar trebui sa expliciteze ca este vizata prescriptia raspunderii", completeaza Iohannis in textul sesizarii.

Pe 10 iulie, Senatul a adoptat, decizional, initiativa legislativa a deputatului PSD Catalin Radulescu, care prevede ca starea de incompatibilitate si conflictul de interese sa fie prescrise dupa trei ani de la data savarsirii lor.

Propunerea legislativa vizeaza modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

"Faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor publice sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor," prevede unicul articol al propunerii legislative.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre CCR prescriere conflict interese
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ha ha ha Mitraliera si-a luat teapa

Descarca acum vreo 3 mitraliere prin sediul PSD de furie, poate il nimereste si pe Dragnea :))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor