CCR isi motiveaza decizia pe legea plagiatelor: Titlul de doctor poate fi retras doar de o institutie independenta de cea care l-a emis

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 14:39
3750 citiri
CCR isi motiveaza decizia pe legea plagiatelor: Titlul de doctor poate fi retras doar de o institutie independenta de cea care l-a emis
Foto: site CCR

Retragerea titlurilor de doctor in caz de plagiat nu poate fi facuta de institutiile care le-au acordat, arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei de neconstitutionalitate a legii adoptate in acest sens de Parlament.

In urma cu aproape trei saptamani, Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse de Parlament la OUG 4/2016 privind retragerea titlurilor in caz de plagiat sunt neconstitutionale.

Legea fusese retrimisa la Parlament de presedintele Klaus Iohannis, iar ulterior contestata la CCR, care a stabilit ca ea este neconstitutionala in integralitate, atat din cauza modului in care Parlamentul a decis sa o discute, cat si din cauza majoritatatii mecanismelor instituite.

Una dintre critici se refera la faptul ca Senatul a decis ca retragerea titlului sa nu se mai faca de CNATDCU, ci de Senatul universitatii care a acordat diploma respectiva.

Mai exact, Senatul IOSUD (Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat) e abilitat prin lege sa retraga titlurile, dar Curtea arata ca institutiei ii sunt atribuite prerogative semnificative, fara insa a se preciza natura juridica a acestui organism, componenta, procedura de selectare a membrilor si de desemnare a conducerii, procedura de luare a deciziilor in cadrul Senatului, actele juridice pe care le poate adopta, precum si raporturile sale cu structurile componente ale IOSUD, universitati, consortii universitare si unitati de cercetare-dezvoltare.

Mai mult, actul incalca legea contenciosului administrativ, care stabileste ca actele administrative care au intrat in circuitul civil si au produs efecte juridice nu mai pot fi revocate de autoritatile emitente, constatarea nulitatii sau anularea acestora putand fi dispusa numai de instanta.

CCR arata si ca acordarea titlurilor provoaca si situatii in care persoane au beneficii patrimoniale in baza acestui act, cum ar fi sporuri salariale, iar Legea adoptata de Parlament nu prevede caile de urmat in cazul retragerii titlului.

Nu in ultimul rand, Curtea se arata si impotriva posibilitatii stabilite de lege ca titlul sa fie retras la cererea beneficiarului, avand in vedere ca exista sanctiuni prevazute pentru plagiat.

O astfel de retragere voluntara ar invalida caile legale de sanctionare, lasand fara obiect legea in acel punct, iar acest lucru este inacceptabil, avand in vedere ca ar presupune ca o persoana care a plagiat sa scape nepedepsita.

"Apare cu evidenta faptul ca legea creeaza premisele ca persoane suspectate de obtinerea titlului de doctor prin fraudarea procedurilor legale sa preintampine aplicarea unei sanctiuni renuntand voluntar la titlu. (...) Conduita ilicita de insusire, integrala sau partiala, a unei lucrari stiintifice, creatie a altei persoane, si prezentata drept creatie personala (...) va ramane, asadar, nesanctionata in virtutea dispozitiilor legale care prevad renuntarea voluntara la titlu", explica judecatorii.

Ei atrag astfel atentia ca legea, asa cum a fost votata de Senat, ar duce doar la "incurajarea unui comportament neonest, ilicit, intr-un domeniu care ar trebui sa fie caracterizat de rigoare, profesionalism si probitate etica".

Pe de alta parte, Curtea arata ca legea este neconstitutionala in integralitatea ei, deoarece nu a fost respectat principiul bicameralismului.

In acest moment, avand in vedere decizia de neconstitutionalitate din octombrie, este in vigoare OUG 4/2016, care lasa in sarcina Ministerului Educatiei retragerea titlurilor, iar motivarea CCR exclude Parlamentul de la a mai opera modificari care sa schimbe mecanismele prin metodele incercate in actul declarat neconstitutional.

Legea a fost initial adoptata de Senat, camera decizionala, in data de 9 mai, dupa care a fost trimisa de presedinte la reexaminare.

Cererea de reexaminare a trecut tacit prin Camera Deputatilor, din lipsa de cvorum, si a fost respinsa de Senat in octombrie, cu 90 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si sase abtineri.

Presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat atunci, declarand ca a renuntat la functie pentru ca el nu vrea sa conduca o "institutie decorativa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivare lege plagiat neconstitutionala CCR , #decizii
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
CCR este singurul scut contra unui parlament corupt,interesat doar
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Asta din senat isi fac legi care sa-i apere, sa-i avantajeze pe eu